Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

17.5.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Schweiz chockade Lejonen – Finland ute ur VM

ISHOCKEY-VM En katastrofal andra period blev början på slutet för Lejonen. Efter förstaplatsen i gruppspelet tog Finlands VM slut i kvartsfinal.

Nyhetsbild

3 000 kilometer landsväg beläggs med ny asfalt i sommar

Trafikverket satsar 139 miljoner euro på att förnya vägmarkeringar och landsvägarnas asfaltbeläggningar i år.

Finlands beskattningsrätt i Spanien utvidgas 2019

Från och med nästa år kan Finland beskatta för alla pensioner som betalas från Finland till Spanien.

Nyhetsbild

Trump vill att Natoländer betalar ännu mer

USA:s president Donald Trump anser inte att Natos mål att medlemmarna ska lägga minst två procent av sin BNP på försvaret är tillräckligt.

Nyhetsbild

Mardrömsminuter för Lejonen i andra perioden – ligger under mot Schweiz

ISHOCKEY-VM Efter ledning i första pausen klappade Finland ihop fullständigt i andra och Schweiz leder med 1–3 inför tredje perioden. Följ med kvartsfinaldramatiken i vår livechatt!

Nyhetsbild

Restauranggäster beväpnas med vattenpistoler

Den som sätter sig till bords på restaurangen 3Sheets i Australien får inte bara bestick och meny levererat till bordet. De beväpnas även med vattenpistoler – för att hålla fiskmåsar borta.

Nyhetsbild

Kort lopp nyhet i Botniacyklingen – "Bra för att få med ännu fler motionärer"

I fjol sjönk deltagarantalet i Botniacyklingen, och i år är målet att öka antalet deltagare. Ett kort lopp ska locka de som tycker att 67 och 106 kilometer är för långt.

Operan behöver barnsångare

VASA Kom och sjung i Kuula-institutets barnkör. Kören deltar i Vasa Operas produktion av Georges Bizets opera "Carmen" som har premiär i januari nästa år.

Korsnäs FF slog KPS efter Kevin Storfors dubbel

Det blev Korsnäs FF som gick segrande ur mötet i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet på bortaplan mot KPS, med 4–1 (1–1). Kevin Storfors gjorde två mål, öv...

Nyhetsbild

Finansministeriet utlovar fortfarande 3 miljarder euro i inbesparingar i vårdreformen

Finansministeriet upprepar sitt tidigare löfte att vård- och landskapsreformen kommer att ge tre miljarder euro i inbesparingar. Löftet ingår i ett memorandum som presenterades för riksdagen denna vecka.

Black Islanders föll borta mot KuRy

Bortalaget Black Islanders fick se sig besegrat av KuRy i torsdagens match i division 6 Vasadistriktet 1 i fotboll. 6–4 (6–1) slutade matchen. Målgöra...

FC Kiisto segrare hemma mot Esse IK - William Tuisku matchvinnare

FC Kiisto besegrade Esse IK på hemmaplan i torsdagens match i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet. 3–0 (2–0) slutade matchen. William Tuisku gjorde två och...

Nyhetsbild

USA pressar Merkel om Nord Stream 2

USA hotar Tyskland med sanktioner om landet fullföljer projektet med den ryska gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön. Orsaken är att ledningen utgör en säkerhetsrisk och kan göra Europa allt för beroende av energi från Ryssland, enligt USA.

Nyhetsbild

Svenska kulturfonden testar nytt koncept - alla tre vårfester är lika värda

VASA På torsdagen intog Svenska kulturfonden scenen på Ritz för en kväll. Med glitter, glamour och en föreställning om språk premierades vårens pristagare. Nytt för i år är att Kulturfonden inte har en huvudfest utan alla tre regionala fester är lika viktiga.

Nyhetsbild

Lotta Lundgren tror på språkets magi - "Ord förändrar verkligheten"

VASA Lotta Lundgren är övertygad om att ord kan förändra verkligheten. Saknar vi ord för en företeelse så finns den inte, säger hon. Som ett enkelt och beskrivande exempel tar hon en väldigt alldaglig sak: Snippan, det kvinnliga könsorganet.

Nyhetsbild

Korkman vill inte ha med Handelsgillet att göra

Sixten Korkman tar ställning mot Handelsgillet på grund av föreningens avoga inställning till kvinnor.

Nyhetsbild

Jaga ishockeyspelare i mataffären

HELGGUIDEN Vasa Sport och Citymarket Stenhaga ordnar ett Meet & Greet-event och i Bobäck kan du äta äkta mexikanska quesadillas. Helgen är räddad!

Nyhetsbild

Fullmäktige i Korsholm: IT-kurser redan från hösten

KORSHOLM Fullmäktige i Korsholm vill att kommunens äldre ska få gå gratis IT-kurser redan i höst. Finansieringen ska lösas senare.

Nyhetsbild

Två motioner vill avbryta fusionsförhandlingarna

KORSHOLM Två motioner från Korsholms fullmäktige föreslår att fusionsförhandlingarna med Vasa ska avslutas i brådskande ordning. Den ena motionen är undertecknad av tre partier.

Nyhetsbild

Lejonen i kvartsfinal mot Schweiz – häng med i livechatten!

ISHOCKEY-VM Dags för kvartsfinal. Lejonen tar sig an ett skridskostarkt Schweiz med en hel del NHL-kompetens. Häng med i snacket i vår livechatt, som du hittar här.

Nyhetsbild

Svängigt och målrikt i gigantkampen – Kanada till semifinal

ISHOCKEY-VM Två ishockeygiganter. En skulle bort redan i kvartsfinal. Och det blev Ryssland som fick lämna VM efter att Kanada vunnit i förlängning.

Nyhetsbild

Vårdfacket Tehy prisar Marina Kinnunen

VASA Vasa centralsjukhus vårddirektör Marina Kinnunen har utnämnts av vårdfacket Tehy till årets direktör. Under sin tid som chefsöverskötare lyckades Kinnunen halvera antalet deltidsanställda.

Nyhetsbild

Marmor får konkurrens av nästa trend

Marmor har länge varit en dominerande trend i inredningen. Men har vi inte tröttnat lite på marmor nu? Frågan är vilket mönster som tar över stafettpinnen.

Nyhetsbild

USA till semifinal efter seger mot Tjeckien – "VM är vårt OS"

ISHOCKEY-VM USA och Tjeckien utkämpade en jämn kvartsfinal i Herning. Amerikanska stjärnan Patrick Kane klev fram och var den avgörande faktorn.

NTM-centralen valde ny överdirektör

Ekonomie magister Marja-Riitta Vest har utsetts till överdirektör för NTM-centralen i Österbotten. Vest tillträder 1 juni.

Nyhetsbild

Han kopplar ihop generationer – får unik kunskap om tvåspråkiga

Eftersom en person bara kan registrera ett modersmål vet forskningen väldigt lite om gruppen tvåspråkiga. Professor Jan Saarelas sätt att undersöka den finlandssvenska demografin öppnar nya möjligheter.

Nyhetsbild

Hem för 130 katter sökes

VASA Trots en lyckad insamling har katterna i Katthuset ännu inte flyttat ut från det förfallna huset på Levonsgatan. Orsak: inget hus har hitills visat sig vara lämpligt, för de 130 katterna som söker nytt hem.

Nyhetsbild

Två VM-lejon på väg till NHL

ISHOCKEY-VM Finland imponerade i gruppspelet och det blåvita spelarna har fått sig ett fint skyltfönster. Nu är åtminstone två spelare som håller till i FM-ligan aktuella för NHL, enligt Iltalehti.

Nyhetsbild

Backstreet Boys tillbaka med ny singel

Det amerikanska pojkbandet Backstreet Boys släpper ny musik för första gången på fem år med singeln "Don't go breaking my heart", rapporterar Vulture.

Nyhetsbild

Man åtalad för sexualbrott miste kontrollen i rättssalen

En 59-årig man åtalad för sexuellt antastande miste besinningen fullständigt i rättssalen. Han skällde ut såväl åklagaren som kvinnan han hade antastat sexuellt.

Nyhetsbild

Frank Ocean blir skådespelare

Amerikanska hiphopartisten Frank Ocean kliver in i filmvärlden. På musikerns IMDB-sida står han listad som en av huvudrollerna i den kommande filmen "Ships passing in the night", rapporterar Billboard.

Nyhetsbild

Whitney Houston-dokumentär skakar om i Cannes

Som barn ska Whitney Houston ha blivit sexuellt utnyttjad av en kvinnlig släkting. Enligt en ny dokumentärfilm var det en av orsakerna till att den hyllade sångerskan gick ner sig i de droger som slutligen tog hennes liv.

Nyhetsbild

Växelvist boende ska göras lättare för att främja barnets bästa

En arbetsgrupp har identifierat en del av de problem som skilsmässofamiljer där barnen bor växelvis hos båda föräldrarna stöter på. Arbetsgruppen föreslår bland annat dubbla bidrag.

Nyhetsbild

Regionen söker ersättare för utrikestrafiken från Kronoby

Nextjets konkurs är ett bakslag för regionens tillgänglighet, säger Jarl Sundqvist som är vd vid Concordia. Målet är nu att få en ny aktör på linjen så fort som möjligt.

Nyhetsbild

Positivitet i Royals trots turbulent säsongsinledning – "Målen är de samma"

AMERIKANSK FOTBOLL Spelarna verkar inte berörda av att det stormat runt laget den senaste tiden. Nu ska poängen trilla in och hemmapubliken underhållas.

Nyhetsbild

Rovio gör bättre resultat än väntat

Spelbolaget Rovio håller ställningarna, trots en allt tuffare konkurrens på den digitala dataspelmarknaden. Omsättningen under årets första kvartal landade på 65,7 miljoner euro, vilket är en nedgång med endast 0,9 procent jämfört med fjolårets resultat.

Nyhetsbild

Manner drillar Lejonens stjärnanfallare – "Vi har ett ungt och framfusigt lag"

ISHOCKEY-VM Så fort han firat mästerskapet med Kärpät och tagit emot priset för FM-ligans bästa tränare satte sig Mikko Manner på planet till Danmark. I Herning har han trivts utmärkt med att jobba med ett lag som för den finländska ishockeyn framåt.

Nyhetsbild

Ramadan har börjat – Finland har de längsta fastedagarna

Finland är ett av de kämpigaste ställena att fasta på eftersom dagarna är så långa.

Nyhetsbild

"Ingen ska behöva föras till sjukhus" – Här är de vanligaste frågorna och missuppfattningarna om ramadan enligt imam Anas Hajjar

Hur klarar muslimerna av fastan under de långa dagarna i Finland? Anas Hajjar, imam för det islamska samfundet Suomen islamilainen yhdyskunta, reder ut de vanligaste frågorna kring ramadan.

Nyhetsbild

Osäkerhet kring huruvida studenternas namn ska få publiceras på webben

Snart blir det klart vilka som blir studenter, men nu funderar gymnasierna på om EU:s dataskyddsförordning (GDPR) betyder att namnen inte får publiceras på mediernas webbsidor.

Nyhetsbild

Bästa kråkskrämman startar ny tradition

"Krååkons" klänning fladdrar i nordan. Arbetsverkstäderna i Vasa beslutade att starta en ny tradition med ett årligt jippo. Den första träffen blev en tävling om den bästa skrämman.

Nyhetsbild

Utan syn upptäcker politiker nya hinder i stadsbilden

VASA Utemöbler, skyltar, ojämnt underlag, trappsteg och ljud som är svåra att uppfatta i trafiken. Det är några av hindren man möter under en tillgänglighetspromenad i Vasa.

Nyhetsbild

Kyrkan slår vakt om vigselrätten

Kyrkomötet i Åbo beslöt på torsdagen med rösterna 83-23 att den evangelisk-lutherska kyrkan inte ska avstå från vigselrätten.

Nyhetsbild

Israelisk flygräd mot Gaza

Israel har genomfört flygangrepp mot Gazaremsan under natten mot torsdagen, uppger den israeliska militären.

Nyhetsbild

OPCW: Klorgasattack i Syrien i februari

Klorgas användes med stor sannolikhet i en attack i staden Saraqib i den rebellkontrollerade Idlibprovinsen i februari, enligt Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW).

Nyhetsbild

Många tar sig ett dopp i värmen – men än har ingen koll på vattenkvaliteten

Värmen gör att många inlett badsäsongen redan nu. Men ännu finns det inga mätningar av vattenkvaliteten i trakten. Enligt lagen börjar badsäsongen först i mitten av juni.

Nyhetsbild

Församlingarna får betala för satsningar under de goda åren

Först kom sju feta år, minst. Men sedan följde sju magra år, och nu är församlingarna i Vasa inne på det åttonde. Ekonomin räddas inte ens med att sluta prenumerera på Kyrkpressen.

Nyhetsbild

Wärtsilä: Klart med finansieringen av LNG-terminalen i Fredrikshamn

Nu är det klart. Wärtsilä har allt som krävs, finansiering och tillstånd, för att börja bygga LNG-terminalen i Fredrikshamn. Terminalen, som ägs av Hamina Energy och estniska Alexela, ska vara klar i augusti 2020. Kostnaden är 100 miljoner euro.

Första delen av utredningen mellan Närpes och Kaskö klar – nu får städerna besluta om fortsättning

Nu är första delen av utredningen om en eventuell fusion mellan Kaskö och Närpes klar. Sjukhusrådet Göran Honga som lett arbetet konstaterar att den inte gett tillräckligt med material för ett fusionsbeslut. Bollen kastas nu vidare till städerna som får besluta om en fortsatt utredning.

Nyhetsbild

Vasa ishall får bidrag på 750 000 euro

VASA Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat ett bidrag på tre miljoner euro till Österbotten och Södra Österbotten. Pengarna ska användas för att bygga och förbättra idrottsanläggningar.

Nyhetsbild

Gammal förening har jobbat för byggutbildningen

VASA På lördag firar Vasa byggtekniska förening 90 år. Föreningen, som förr var en byggmästarförening, har i olika repriser kämpat för att ha och behålla byggteknisk utbildning i regionen.

Nyhetsbild

Kyrkpressen sörjer Vasas beslut – "Vi är tvungna att se över hela konceptet"

Att mista hela Vasa församling som prenumerant skapar ett rejält hål i Kyrkpressens ekonomi. Nu blir man tvungen att se över verksamheten.

Lista: Harry Schaumans stiftelse delar ut en miljon euro

I år delar Harry Schaumans stiftelse ut en miljon euro till mottagare som främjar vetenskap, utbildning och svenskspråkig kultur i Österbotten. Svensk-österbottniska samfundet mottar 700 000 euro. Se hela listan över mottagare här!

Nyhetsbild

Polisen: Var på er vakt mot bedragare

Försäljare som knackar dörr, personer som låtsas ha fått motorstopp och hantverkare som besöker människors hem utan att presentera sig. Polisen uppmanar folk till sund skepticism för att undvika att bli bestulen eller bedragen.

Viking Line gick på förlust under första kvartalet

Viking Line gör en förlust på 12,9 miljoner euro under årets första tre månader. Omsättningen landade på 100,1 miljoner euro, men investeringen i det nya fartyget och en ökad skuldsättning tynger resultatet.

Nyhetsbild

The Boppers till Vasa och Jakobstad

Den svenska gruppen The Boppers fyller fyrtio och kommer till Vasa och Jakobstad i november.

Nyhetsbild

Lejonen spelar kvartsfinal – inga överraskningar i laguppställningen

ISHOCKEY-VM Efter en mellandag är det dags för vinna eller försvinna i Herning. Lagledningen gör inga ändringar i laguppställningen inför kvällens kvartsfinal mot Schweiz.

Nyhetsbild

Kråkskrämmor tävlar på Alkula gård

VASA Vem har den bästa kråkskrämman i Vasa? Det tävlar de sju arbetsverkstäderna i Vasa om samtidigt som de firar en dag tillsammans på Alkula gård.

Nyhetsbild

Nextjets skulder 100 miljoner kronor

Över 100 miljoner kronor i leverantörsskulder. Det framgår av Nextjets konkursansökan som kom in till Attunda tingsrätt i går. "Nextjet AB är på obestånd och detta är inte tillfälligt", skriver vd Magnus Ivarsson i ansökan.

Nyhetsbild

Seriestryparen i Helsingfors erkänner att han ströp 52-årig kvinna

Mordutredningen kring den 52-åriga kvinnans död i Åshöjden i april har framskridit. Michael Penttilä har erkänt brottet trots att han först bestred alla misstankar.

Nyhetsbild

Youtube lanserar Spotify-konkurrent

Youtube lanserar en ny strömningstjänst för musik, Youtube Music, nästa vecka.

Nyhetsbild

Teaterrenoveringen har börjat – 100 000 euro redan insamlat

VASA På gården ligger de röda stolarna i stora containrar och inne i teaterhuset är klädkoden hjälm och neonväst. Den stora renoveringen av Wasa Teater har börjat på allvar.

Brandkåren fick kyla ner upphettad långtradare

PEDERSÖRE En långtradare tvingades stanna till vid Edsevö efter ett läckage på en bromsklocka på torsdagsförmiddagen. Men någon större fara är det inte. Fordonet står bra till på en busshållplats och kommer att kunna rulla vidare med ny bromsklocka.

Nyhetsbild

En avled efter krock i Nämpnäs

NÄRPES En person avled efter en trafikolycka i Nämpnäs på söndagen.

Nyhetsbild

Vaga löften när EU träffar Balkan

Kom gärna närmare, hälsar EU till de sex länder på västra Balkan som drömmer om framtida medlemskap.Fast än är det långt kvar till nästa eventuella utvidgning.

Nyhetsbild

Från division 2 till VM-kvartsfinal – Miika Koivisto har skyndat långsamt

ISHOCKEY-VM Som junior hann Miika Koivisto spela som målvakt, men nu står han inför säsongens andra kvartsfinal i ett internationellt mästerskap. Resan har varit lång, och den Sport-fostrade backen tar heller ingen stress inför kvällens möte med Schweiz.

Svenska Attendo säljer sin finska sjukvårdverksamhet till Terveystalo

Vårdjätten Attendo säljer sin sjukvård i Finland till Terveystalo för 233 miljoner euro. Affären omfattar bemanningstjänster, primärvård, tandvård, företagshälsovård på cirka hundra enheter i Finland med ungefär 1 600 heltidsanställda.

HS: Djur dog av hetta och kolmonoxid på campus Vik vid Helsingfors universitet

Ett behandlingsrum för afrikanska djur på universitetets campus i Vik fattade eld på torsdagsmorgonen. Brandorsaken är okänd.

Nyhetsbild

Hundar ska hållas kopplade för att skydda naturens bebisar

Naturen genomgår en känslig period och därför är det extra viktigt att husdjur hålls kopplade. En katt eller hund som rör sig fritt i terrängen kan orsaka stora skador på kort tid.

15-årig mopedist till sjukhus efter kollision i korsning

VASA En 15-årig flicka fördes med ambulans till Vasa centralsjukhus efter att ha kolliderat med en personbil i korsningen av Olympiagatan och Verkstadsgatan på onsdagskvällen. Flickan som körde skoter hade väjningsplikt i korsningen men hann inte reagera på personbilen som kom från höger in i korsningen.

Nyhetsbild

Bo Isomaa ger ut bok med foton från skärgården

JAKOBSTAD Från Mässkär till Fäboda och Paskarholmarna har Bo Isomaa rört sig på land och på vatten för att ta de foton som finns med i hans nyutgivna bok.

Nyhetsbild

Karnevalsspänningen tätnar i Åbo

Åbo bjuder på en högklassig stadion och traditionell skolövernattning när Stafettkarnevalen gör debut i Finlands äldsta stad. Efterfrågan på övernattning och mat är aningen större än tidigare år, men enligt arrangörerna har alla förberedelser gått enligt planerna.

Nyhetsbild

Eleverna i Solf är redo och taggade för karneval

SOLF Månader av träning är till ända. Nu är det bara timmar kvar innan Stafettkarnevalen kör igång i Åbo. Solf skola reser söderut med hela årskurs fem och sex. Stämningen hör till de saker som lockar mest med karnevalen.

Nyhetsbild

Tre superpulver och ett suveränt pulver

De flesta har hört ordet Superfoods - men hur är det med Superpulver?

Nyhetsbild

VEO:s Mauri Holma: "VEO ska omsätta 200 miljoner år 2023"

Styrelsen för Vasaföretaget VEO har satt upp en ambitiös målsättning för bolaget. Organisk tillväxt, företagsköp och tillämpning av ny teknologi ska hjälpa VEO att nå en omsättning på 200 miljoner euro år 2023. VEO omsatte knappt 88 miljoner euro i fjol.

Nyhetsbild

Ny seger för Vegas – leder serien mot Winnipeg

ISHOCKEY Vegas tar ledningen i semifinalserien mot Winnipeg i slutspelet av NHL-ishockeyn med 2–1 i matcher.

STT: En död i trafikolycka i S:t Michel – riksväg fem avstängd

En person har dött i en trafikolycka där en långtradare och personbil var inblandad, uppger polisinrättningen i Östra Finland till STT.

Nyhetsbild

Vaga löften när EU träffar Balkan

Kom gärna närmare, hälsar EU till de sex länder på västra Balkan som drömmer om framtida medlemskap.Fast än är det långt kvar till nästa eventuella utvidgning.

Nyhetsbild

Ryska antidopningsbyrån fortsatt avstängd

Avstängningen av Rysslands nationella antidopningsenhet Rusada kvarstår, meddelar den internationella antidopningsbyrån Wada.

Nyhetsbild

Nytt ebolafall i miljonstad

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa har "nått en ny fas" sedan ett fall upptäckts i staden Mbandaka med en miljon invånare, enligt landets hälsominister Oly Ilunga Kalenga.

Nyhetsbild

Källa: EU-toppar överens om enad Iranlinje

EU:s ledare vill ha en enad front för att hålla Iranavtalet vid liv, uppger en källa efter EU-ledarnas arbetsmiddag i Sofia. Men Iran måste också respektera avtalet.

Nyhetsbild

HS partimätning: SDP fortfarande störst – Samlingspartiet hack i häl

Helsingin Sanomats färska partimätning tyder på att oppositionspartiet Socialdemokraterna fortfarande är Finlands största parti framför regeringspartiet Samlingspartiet.

Nyhetsbild

Soini: Vi måste försvara det regelbaserade internationella systemet – de mänskliga rättigheterna ifrågasätts i fler länder

Utrikesminister Timo Soini (Blå) deltar i Europarådets utrikesministermöte i Helsingør i Danmark på torsdagen och fredagen. Han vill ta upp problemet med att de mänskliga rättigheterna förlorar styrka i många länder.

Nyhetsbild

Taxiföretagare om nya lagen: "Det blir svårt för kunderna – särskilt på landsbygden"

Från och med juli kan det bli svårare att få tag på en taxi i glesbygden. Dessutom måste kunden vara vaksam när det gäller priserna för att inte bli lurad. Nya lagen oroar taxiföretagare i nejden.

Nyhetsbild

Huggorm lurade i konstgräset – bet 15-årige Fred i stortån

LARSMO Det nya konstgräset i Holm ruvade på en otrevlig överraskning för LBK-spelaren Fred Svenlin. En huggorm bet honom i stortån efter lördagens träning.

Nyhetsbild

Guiliani: Mueller kan inte åtala Trump

President Donald Trump kan inte åtalas, vilka bevis som än kommer fram i den stora ryssutredningen.Det har den särskilde åklagaren Robert Muellers grupp sagt till Vita huset, uppger Trumps advokat Rudy Giuliani.

Nyhetsbild

Elektrifierings- och elinstallationsbranschen ställer in strejk

Både parter godkände ett medlingsbud av ställföreträdande riksförlikningsman Jukka Ahtela. Övertidsförbudet avbryts omedelbart och den strejk som var planerad att inledas på torsdag är avblåst.

Israel: Egypten bakom avklingade protester

Oroligheterna vid gränsen mellan Israel och Gazaremsan har klingat av. Israel hävdar att egyptiska påtryckningar ligger bakom. Men det förnekas av Hamas, som genom en av sina företrädare uppger att en stor del av dödsoffren var medlemmar i organisationen.

Nyhetsbild

Macy's draglok på Wall Street

Detaljhandel och teknik var två sektorer som fick USA-börserna att stiga på onsdagen.

Nyhetsbild

Islänningar uppmanar till Eurovisionbojkott

"Jag älskar mitt land, nästa gång Jerusalem", sade den överlyckliga Eurovisionvinnaren Netta Barzilai från scenen i Lissabon.

Alltfler på flykt inom krigsdrabbade länder

Förra året tvingades nära 12 miljoner människor på flykt inom sina egna länder på grund av krig och konflikter,.

Nyhetsbild

Uppåt på Tokyobörsen igen

Tokyobörsen har inlett med en uppgång efter två dagars fall, stärkt av en svag yen och uppgångar på Wall Street i USA.

Nyhetsbild

Världsarvet ska utvecklas – Målet är att uppleva det på ett rikare sätt

Ett nytt projekt ska ta fram ny kunskap om världsarvet. Jobbet börjar på vandringslederna och ska sluta med en interaktiv karta där Kvarken skärgård och Höga Kusten flätas samman.

INSÄNDARE: Vargar är vargar

INSÄNDARE: Samarbete över kommungränser

Har man kommit överens om ett samarbete och man vet vad det ska ge åt var och en, är det klart att man betalar sin andel. Nåt annat vore ju otänkbart.

INSÄNDARE: Reflexioner kring biblioteket i Kvevlax

De tydliga sakargument som vi framfört både i press och vid uppvaktningar har inte i ett enda fall beaktats i denna beredning utan avfärdats, inte med substans utan med fina formuleringar.

INSÄNDARE: Har myndigheterna tappat greppet?

Vardagstryggheten är hotad och att vår invanda frihet från årtionden att leva som tidigare, har berövats.

INSÄNDARE: Ingen idé att reklamera?

Ung Torsdag: Den finländska ynnesten

Att avgiftsbelägga utbildningen är en riskabel väg att gå. Valet av yrke och utbildningsnivå blir då inte längre en fråga om vilja och kapacitet utan en fråga om klass och pengar.

Nyhetsbild

LEDARE: Bot mot svågerpolitik och diskriminering

Varför kunde inte övriga österbottniska städer och kommuner göra Vasa sällskap och också testa anonym rekrytering?