Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

23.7.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Tunga premiärer på Torontos filmfestival

Det kommer att bli stjärntätt även vid årets upplaga av den prestigefyllda filmfestivalen i Toronto. Det står klart sedan några av titlarna inför festivalstarten presenterats under tisdagen.

Nyhetsbild

Källa till rykte om radioaktivt vatten jagas

Ett viralt rykte om radioaktivt kranvatten spred panik i Paris. Nu ska en utredning gå till botten med vem som ligger bakom flodvågen av desinformation.

Enlund och Jansson uppåt – Strandvall neråt i O-ringen

ORIENTERING. Alexandra Enlund och Emil Jansson lyfte sig rejält i O-ringens elitklasser då den andra etappen avgjordes i mera krävande terräng i Finspång på tisdagen.

Nyhetsbild

Sänkt leveransprognos av Harley-Davidson

Motorcykeltillverkaren Harley-Davidson sänker sin prognos för leveransvolymer i år sedan efterfrågan fallit under årets andra kvartal.

Nyhetsbild

Nya tag för nedröstad Sánchez i Spanien

Spanien kan fortfarande få sin mest vänsterorienterade regering sedan landet återgick till demokrati. Premiärminister Pedro Sánchez, som hade hoppats få ihop en koalition med vänsterpartiet Podemos, förlorade i den första omröstningen.Senare i veckan får han en ny chans.

Nyhetsbild

Husrannsakan mot Puerto Ricos guvernör

Åklagare i Puerto Rico har beslutat om husrannsakan mot guvernören Ricardo Rosselló och elva andra personer som i läckta chattloggar hånade bland annat homosexuella och orkanoffer. Beslutet kommer efter tio dagars gatuprotester mot den pressade guvernören.

Nyhetsbild

Separatister i fängelseuppror i Kamerun

Ett fängelse i Kameruns huvudstad Yaoundé har vandaliserats och bränts under ett fånguppror natten till tisdagen. En del intagna lade upp filmer på Facebook där de protesterade mot usla levnadsvillkor i fängelset och till stöd för landets engelskspråkiga separatiströrelse.

Nyhetsbild

Coca-Cola hoppas på kaffe och sockerfritt

Coca-Cola går bättre än väntat och höjer sin försäljningsprognos för helåret. Färdiga kaffedrycker och ökad efterfrågan på sockerfri läsk pekas ut som draglok av läskedryckstillverkaren.

Korsnäs FF föll mot Esse IK på hemmaplan

Korsnäs FF fick se sig besegrat i mötet med Esse IK på hemmaplan i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll, med 2–4 (2–2). Hemmalagets mål gjordes av...

3–3 i toppmötet mellan SuSi och IF Hoppet

Lagen delade på poängen i den heta toppmatchen i division 5 Vasadistriktet i fotboll mellan SuSi och gästande IF Hoppet. Tisdagens match slutade 3–3 (...

Nyhetsbild

Rysk proffsboxare död efter match

Det ryska boxningsförbundet har kommit med det tragiska beskedet att proffsboxaren Maksim Dadashev har dött, blott 28 år gammal.

Korsnäs FF är illa ute i trean – åkte på förlust i bottenmötet

FOTBOLL Korsnäs FF åkte på en tung förlust då Esse IK for iväg med tre poäng. Nu är KoFF riktigt nära nedflyttningsstrecket.

Sundom IF II föll mot FC KoMu på bortaplan

Hemmalaget FC KoMu tog hem de tre poängen efter seger i division 5 Vasadistriktet i fotboll mot Sundom IF II på Helsingby. 4–0 (1–0) slutade matchen p...

Nyhetsbild

Båten som samlar skrot och avfall trafikerar i helgen

En oöppnad moderskapslåda från 1976 och bildäck är de största överraskningarna som kaptenen Göran Ahlstrand på M/S Roope-Botnia tagit hand om bland avfallet från sommarstugorna. I helgen är det dags för sommarens skrotinsamling.

Jaro U23 besegrade till slut - efter nio matcher utan förlust

Det var länge sedan Jaro U23 gick förlorande från en match i division 4 MÖ-distriktet i fotboll. Men i tisdagens match mot GBK II på bortaplan blev de...

Esse IK vann nedflyttningskamp

FOTBOLL. Esse IK fortsätter sin väg mot säkrare mark efter en viktig bortaseger 2-4 (2-2) mot nedflyttningskonkurrenten Korsnäs som man passerade på bättre målskillnad.

Nyhetsbild

Parterna möts om Irans kärnenergiavtal

Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kina kommer att träffa Iran i Wien den 28 juli för att diskutera hur kärnenergiavtalet JCPOA ska kunna räddas. Det säger EU:s utrikestjänst i ett uttalande på tisdagen.

Nyhetsbild

Tävlingsledare för Kvarkenträffen: "Omöjligt att ordna utan talkoarbete"

ORIENTERING Över 500 orienterare kommer tävla i årets upplaga av Kvarkenträffen. I Lillkyro är förberedelserna klara inför den första deltävlingen och man hoppas på en folkfest.

Norrgrann kan ta en femte totalseger i Kvarkenträffen: "Jag ser framemot tre bra tävlingar"

ORIENTERING Det är dags för årets upplaga av Kvarkenträffen. På damsidan finns det möjlighet för Närpesbördiga Saara Norrgrann att ta en femte totalseger.

Nyhetsbild

Förlust för Barcelona i Griezmanns debut

FOTBOLL På ena sidan: spanska mästarna Barcelona med nyförvärv som franske storstjärnan Antoine Griezmann och nederländska superlöftet Frenkie de Jong (som tillsammans värvats för cirka två miljarder kronor).

Nyhetsbild

Helander hinner inte komma i tävlingsform – missar FM

FRIIDROTT Spjutkastaren Oliver Helander tränar igen efter broskskadan i revbenen som han ådrog sig kring midsommar. Men FM i Villmanstrand kommer för snabbt på.

Nyhetsbild

De är först ut på musikfestspelen – Erik Nygård och Markus Wargh ger en konsert i Trefaldighetskyrkan

Musikfestspelens öppningskonsert hålls på torsdag kväll. Men musikerna Erik Nygård och Markus Wargh tjuvstartar festivalen redan dagen innan.

Nyhetsbild

Olusanya en Jarotalang som stiger fram: "Jag var för lat som junior"

FOTBOLL Rent åldersmässigt blev Jaros Anthony Olusanya myndig i fjol, men det är först de senaste veckorna som han har växt ut till en seniorspelare att räkna med: "Jag var för lat som junior", säger 19-åringen.

Nyhetsbild

AVSNITT 7: Huset där man tryckte sedlar och frimärken

DET HISTORISKA VASA I en byggnad i Vasa har man hunnit trycka pengar och installera den första elektriska belysningen. Mera om det här får vi se i dagens avsnitt.

Nyhetsbild

Mirkas vd om Storbritanniens nya premiärminister: "Det ska bli intressant"

Mirkas vd Stefan Sjöberg önskar tydlighet från Storbritannien, framför allt. "Osäkerheten är det största problemet".

Nyhetsbild

Räddningsverket ryckte ut till markbrand i Vörå – "marken är mycket torr"

Enligt jourhavande brandmästare Terence Sam kommer man att utfärda varning för skogsbrand från och med onsdag.

Nyhetsbild

Ojala om Late Jakob: "Valprocessen är Jakobstads bäst bevarade hemlighet"

Jakobstad Osmo Ojala har aningar om varför han fick titeln Late Jakob men är trots det förvånad.

Nyhetsbild

Sonja Biskop och Kristoffer Streng ger konserter ihop

Sångaren och låtskrivaren Sonja Biskop ger två konserter i Pedersöre och Kronoby tillsammans med sångaren och kyrkomusikern Kristoffer Streng.

Nyhetsbild

Johan är den urbana naturfotografen som rör sig i närskogarna

I början av 1990-talet fångade fåglarna fotografen Johan Geisors intresse. För ett par år sedan släppte han sin första bok med fågelbilder och en andra bok är redan på gång. 

Nyhetsbild

Johan Geisor i Karperö fotograferar fåglar – "mer dramatiskt med svartvitt"

Här ovanför syns ett bildspel på Studio fotocenters ägare Johan Geisors fotografier. Karperöbon har varit fotograf i snart 40 år.

Nyhetsbild

Bluesrockband ger ut skiva med storband – uppträder tillsammans på Jakobs dagar

JAKOBSTAD Att uppträda tillsammans med ett storband är som att befinna sig mitt inne i ett massivt sound, konstaterar Hannu Lindblom.

Nyhetsbild

Greta Thunberg gav svar på tal i Paris

Klimataktivisten Greta Thunberg har hånfullt kallats för bland annat "en profet i kortbyxor". På tisdagen gav hon svar på tal.

Nyhetsbild

Vattenverkets vd ville lugna folket men saknade fakta – nu ber hon om ursäkt

VASA Vattenverkets Irma Hyry ville lugna Vasaborna. I stället skapade hon en möjlig farosituation. Nu ångrar hon sitt uttalande i Vasabladet.

Nyhetsbild

Läkare starkt kritisk till Vasas sätt att sköta avloppsläckan: "Kommer att polisanmäla"

VASA När det visade sig att avloppsvatten – igen – styrts rakt ut i Metviken slätade tjänsteman över. Nu påpekar läkare risken för utsatta.

Nyhetsbild

Närpescyklisten Källberg inledde ungdomsolympiaden med stekhett tempolopp

CYKLING Närpes Kraft Cykelförening har en medlem med i ungdomsolympiaden – Axel Källberg som i dag körde igång sitt tävlande med tempolopp.

Nyhetsbild

Per Gessle på Gyllene tiders avskedsturné: Det här får bli vår final

Gyllene tider återvänder till Halmstad för en sista spelning den 10 augusti. – Det känns helt rätt. Det här får bli vår final, säger Per Gessle till TT.

Nyhetsbild

Sundomborna kan gå eller cykla till årets sommarfest

Söndagen den 4 augusti ordnas Sundoms sommarfest med marknad för elfte gången. Festens program är mångsidigt och det finns något för alla åldrar.

Nyhetsbild

Arbetsminister Harakka: Så här ska fler jobb skapas

Mer resurser till arbetsförmedlingen ökad tillgänglighet på arbetsmarknaden för personer med nedsatt arbetsförmåga. Bland annat det ska höja Finlands sysselsättningsgrad till 75 procent.

Nyhetsbild

Jani Uotinen ska få upp KPV på torr mark – "Skon klämmer värst i försvarsspelet"

FOTBOLL Jani Uotinen körde sitt första träningspass med KPV i morse. Han ersätter den tillfälliga lösningen Niko Kalliokoski och blir därmed klubbens tredje tränare den här säsongen.

Kalashnikov nytt vapen i Muiks anfall

ISHOCKEY Muik har gjort klart med den 25 år gamla Artem Kalashnikov. Anfallaren har dubbelt medborgarskap och har spelat medparten av sin hockey i Kanada.

Nyhetsbild

Rasmus från Vasa bland Hongkongs demonstrationer: "Känner mig inte orolig"

SE VIDEO Rasmus Kaarre har bott i Hongkong i fem år. De senaste två månaderna har massprotester gjorts i regionen, ibland så nära som utanför Kaarres fönster.

Nyhetsbild

Alexander Björkgren 12:a i den europeiska olympiska ungdomsfestivalen

FRIIDROTT. IF Drotts Alexander Björkgren blev 12:a på 110 meter häck i den europeiska olympiska ungdomsfestivalen (EYOF) i Baku i Azerbajdzjan.

Nyhetsbild

En person misstänkt för tre mordförsök efter skottlossning i Helsingfors

UPPDATERAD 18:26 Två personer skadades i en skottlossning i centrala Helsingfors på tisdagseftermiddagen. En person är arresterad.

Nyhetsbild

Byggsektorns konjunktur på nedgång – minskad produktion påverkar sysselsättningen

Byggnadssektorns konjunktur går neråt nästa år. Orsaken är att den fritt finansierade bostadsproduktionen minskar och att framtidsutsikterna har normaliserats.

Nyhetsbild

Kring tjugo bilister miste körkortet efter "cruising"-evenemang – "likgiltighet mera regel än undantag"

Bilentusiaster i Östra Nyland har enligt polisen haft svårt att hålla sig till trafikreglerna.

Nyhetsbild

Massgrav från Saddam-tiden grävs upp i Irak

Irak har påbörjat utgrävningar av en massgrav i provinsen Mutahanna runt 300 kilometer söder om Bagdad.

Nyhetsbild

Nils Torvalds om valet av Boris Johnson: "Det mest sannolika är en hård brexit"

Nils Torvalds tror inte att en hård brexit innebär några allvarliga följder för Finlands ekonomi.

Nyhetsbild

Spaniens Sánchez utan stöd i omröstning

Spanien kan få sin mest vänsterorienterade regering sedan landet återgick till demokrati. Premiärminister Pedro Sánchez hoppas på att få ihop en vänsterkoalition, trots att vänsterpartiet Podemos uttalat sig skeptiskt till samarbete.Men i den första omröstningen kammade Sánchez noll.

Nyhetsbild

Barn döda i brand på ryskt sommarläger

Fyra barn har omkommit efter en brand på ett sommarläger i östra Ryssland.

Nyhetsbild

Boris Johnson skapar oro på finansmarknaden

Sannolikheten för att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal anses öka med Boris Johnson som Storbritanniens ledare.

Nyhetsbild

Expert: Svårt att forma balanserad regering i Storbritannien

Boris Johnsons första uppgift som ny ledare för Konservativa partiet och premiärminister blir att bilda en ny brittisk regering – en uppgift som kan bli svår, enligt en expert.

Nyhetsbild

Torvalds om torsk-beslutet: "Mycket välkommet"

ÖSTERSJÖN EU-kommissionen har under de senaste månaderna diskuterat ett eventuellt totalstopp för torskfisket i Östersjön.

Nyhetsbild

Johnson efter segern: Vi ska leverera brexit

"Kampanjen är över. Nu kan arbetet börja", säger Boris Johnson i sitt segertal.

Nyhetsbild

Akut stopp för torskfiske

ÖSTERSJÖN Läget är tufft för torsken i östra Östersjön. För att minska hotet mot beståndet inför EU-kommissionen ett akut stopp för kommersiellt fiske efter torsk i de södra delarna av Östersjön – från och med i dag.

Kinas tidigare ledare Li Peng död

KINA Kinas tidigare ledare Li Peng har avlidit, 90 år gammal, uppger Kinas statliga nyhetsbyrå Nya Kina.

Nyhetsbild

Boris Johnson vinner striden – tar över som Storbritanniens premiärminister efter Theresa May

Nu står det klart. Boris Johnson går segrande ur partiledarstriden i brittiska Konservativa partiet – och blir därmed Storbritanniens nästa premiärminister.

Nyhetsbild

UPM investerar 2,4 miljarder i ny fabrik i Uruguay

Nu är det klart. UPM bygger en ny cellulosafabrik i Uruguay. Fabriken, som beräknas kosta drygt 2,4 miljarder euro, använder eukalyptus som råvara.

Nyhetsbild

Hans Ingvesgård lättad – ingen rättegång om misstänkt röstköp

Det blev ingen egentlig rättegång mot kommunalpolitikern Hans Ingvesgård i Kristinestad. Åtalsrätten för misstänkt röstköp hann preskriberas.

Nyhetsbild

Blodgivningskarens för de som rest till Italien, Kroatien och Grekland

BLODGIVNING Vanligen ger inte resor inom EU-området upphov till karens för blodgiving, meddelar Röda korset.

Nyhetsbild

Fem misshandelsfall i Skolparken – person hotades med kniv

JAKOBSTAD En grupp på fyra personer misstänks vara delaktiga i nästan samtliga gärningar.

Nyhetsbild

Se karta: Här körs hundratals specialtransporter från Vasa hamn till riksåttan

Vindkraftstransporterna från hamnen i Vasklot till riksåttan i Malax är närmare 80 meter långa och väger över 180 ton.

Nyhetsbild

UPM har förbättrat resultatet 25 kvartal i rad – vd: "En fantastisk bedrift"

Skogsjätten UPM fortsätter att rada upp fina kvartalsresultat. Bolaget har nu redovisat resultattillväxt 25 kvartal i rad. En fantastisk bedrift, säger UPM:s vd Jussi Pesonen.

Älg löpte amok i Veikkola – "Weikko" avlivades sent på måndagskvällen

Polisen meddelar att älgen har avlivats eftersom den betedde sig aggressivt.

Nyhetsbild

Händer i dag: Regeringen presenterar sysselsättningsåtgärder

I dag presenterar arbetsminister Timo Harakka (SDP) regeringens sysselsättningsåtgärder.

Nyhetsbild

Färre arbetslösa i Österbotten än för ett år sedan

Österbotten har den näst lägsta arbetslösheten i Fastlandsfinland. Endast Södra Österbotten har färre arbetslösa.

Nyhetsbild

Elva skadade i frontalkrock i Peräseinäjoki – förare misstänks för grovt rattfylleri

UPPDATERAD 09.26 Flera personer skadades och två av dem allvarligt då en personbil och en minibuss krockade i Peräseinäjoki på tisdagsmorgonen. Polisen utreder nu olyckan.

Nyhetsbild

Se video: Här är Österbottens största skarvkoloni

KORSHOLM Vi åkte ut till kolonin som inte nått ut i rubrikerna trots att den är störst i hela Österbotten med 1 710 bon och minst 5 000 fåglar.

Nyhetsbild

Vasaregionen har inte alls sluppit skarven – doldiskolonin är störst av alla

KORSHOLM Den omdebatterade fågelns bon är puts väck från Metgrund och Juckasgrynnan. Men skarvarna har inte alls slutat jaga där. Vi åkte ut till storkolonin.

Nyhetsbild

Voff-gudstjänsten lockade människor och djur

För andra året i rad arrangerade Jakobstads svenska församling en voff-gudstjänst. En gudstjänst dit hundarna undantagsvis är välkomna.

Nyhetsbild

Storloppis på torget är tongivande – "Jakobstad är en riktig loppisstad"

JAKOBSTAD Trots att asfalten blev varm i den gassande solen var torget fullt av både hängivna fyndare och vanliga amatörer. För Sandra Häggblom är storloppiset höjdpunkten på Jakobs Dagar.

Nyhetsbild

Vasa Baroque presenterar rar operapärla – Monteverdis "Orfeo" framförs sällan i vårt land

Genialisk musik och en medryckande berättelse. Så beskriver sångerskan Kajsa Dahlbäck Monteverdis 1600-opera "Orfeo" som spelas i Vasa i höst.

Nyhetsbild

Badförbudet hävdes – fritt fram för dopp vid badstranden i Töjby igen

Badförbudet vid badstranden i Töjby hävs från och med måndagen. Alla simstränder i Sydösterbotten har nu god vattenkvalitet.

Nyhetsbild

Stockbil började brinna på riksåttan

NÄRPES En fullastad stockbil började brinna tidigt på tisdagsmorgonen i närheten av Pörtom.

Nyhetsbild

Tiotal EU-länder stödjer flyktingfördelning

Fjorton EU-länder ställer sig bakom det förslag om en "solidaritetsmekanism" som Tyskland och Frankrike lagt fram, för att fördela migranter som kommer till EU mellan länderna.

Nyhetsbild

Paris bävar för nytt värmerekord

Delar av norra Europa förbereder sig på en ny värmebölja. I Paris varnar meteorologerna för extremhetta som kan medföra nya temperaturrekord i den franska huvudstaden.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Öppet brev till Vasa stad om utsläppet

Avloppsläckaget var lätt att hitta, det var bara att följa toapappret i ledningen. Lika lätt är det inte att bedöma skadorna som uppkommit i Metviken och vattendragen där omkring, skriver Michaela Raivio i sin insändare.

Nyhetsbild

Finländarna allt nöjdare över att finska marken gav vika för euron

Rekordmånga finländare är positivt inställda till euron. Särskilt anhängare av vänsterpartier har på sistone blivit allt mer positiva till den gemensamma valutan.

INSÄNDARE: Svar till Holmblad

Korsnäs kommun Jag vill nog fortfarande hävda att så länge vi har byar i kommunen så bedrivs det säkert byapolitik. Om det sedan är på gott eller ont är en annan sak.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Svar till Maj-Britt Höglund

Taxilagen Höglunds kritik mot den förra regeringens reform är mycket befogad och lätt att omfatta.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Folktinget firar i år 100 år

Lycka till ordförande, riksdagsman Sandra Bergkvist, och alla dina medarbetare och förtroendevalda. Ni har ett värdefullt svenskt ”kapital” att förvalta.

KOLUMN: Bortom Anders och Carl

KOLUMN Det kan vara nedslående att se mängden Anders och Carl som dominerar vd-listorna, men då glömmer man att det även här finns en mångfald av perspektiv.

Nyhetsbild

Prisbelönade företagaren Jenni varnar efter ett halvt år som utbränd: Se upp med tröttheten

Jenni Parpala var bara 26 år när hon blev utbränd. Hon var länge trött men förstod inte hur allvarligt det var innan hon föll ihop. Hon vill varna andra för långvarig trötthet.

Nyhetsbild

LEDARE: Wärtsiläs utsikter har försämrats

Med en orderstock på nästan 6,5 miljarder euro går det ingen nöd på Wärtsilä. Koncernens vd Jaakko Eskola bedömer att det fjärde kvartalet blir någonting alldeles extra. Utmaningen är att  utsikterna försämrats.