Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

6.6.2020

En dag framåt
Nyhetsbild

Misstänkta "zombiebränder" norr om polcirkeln

Misstänkta så kallade zombiebränder har upptäckts i den ryska delrepubliken Jakutien norr om polcirkeln. Det är en dålig nyhet inför årets skogsbrandssäsong.

Nyhetsbild

Julia och Lisen har gjort en matematikbok tillsammans

VASA Det finns ett behov av en matematikbok för förskolebarn med fokus på talförståelse och ett naturnära tema ansåg Vasabon Lisen Häggblom. För det behövdes en illustratör – och valet föll på Maxmobördiga Julia Glasberg.

Nyhetsbild

Italienare öppnade gräns – får kalla handen

Sedan den tredje juni är EU-medborgare återigen välkomna i Italien, men italienarna är sällan lika välkomna. Italiens utrikesminister Luigi Di Maio sade under ett besök i grannlandet Slovenien att han hoppas att fler EU-länderna snart ändrar den inställningen.

Nyhetsbild

Palestinier sköts ihjäl – jämförs med Floyd

En autistisk – obeväpnad – palestinier sköts ihjäl av israelisk polis i slutet av maj. Uppgifter om händelseförloppet rör upp starka känslor i regionen, och fallet Iyad Halak jämförs med den obeväpnade svarte amerikanen George Floyd som dog under ett polisingripande.

Nyhetsbild

VIDEO: Byborna räddar bönehuset i Keskis – Holger, 70: "Viktigt att det finns kvar"

ORAVAIS Förr användes det flitigt, men på sistone har bönehuset i Keskis farit allt mer illa. Så kan vi inte ha det, tänkte Bo-Greger Nygård. Han delade ut lappar i postlådorna – och byborna ställde upp.

Nyhetsbild

Johan Becker från Närpes medverkar i svensk artistspäckad coronalåt

Producenten ville att Johan Becker skulle sjunga en vers, men han ville hellre smälta in i refrängen. – Jag hade stuckit ut med min närpesiska.

Nyhetsbild

Centern: Ny finansminister väljs på måndag

På lördagen meddelade Centern att partiet nu fattat beslut om när man diskuterar om vem som ska axla rollen som finansminister.

Nyhetsbild

Ann-Sofie från Larsmo vårdar coronasjuka i Sverige: "Jag har slutat se på nyheter"

Vardagen förändrades drastiskt när coronakrisen blev ett faktum. Ann-Sofie från Larsmo berättar om verkligheten som intensivvårdssköterska.

LEDARE: Vårdreformen blir av trots allt

Efter sju sorger och åtta bedrövelser är social- och hälsovårdsreformen tillbaka. Den här gången kanske den går igenom.

Nyhetsbild

Finnair förlänger permitteringarna till nästa vår

På fredagen avslutade Finnair sina samarbetsförhandlingar. Permitteringen av personalen fortsätter till slutet av mars 2021, uppger Yle Uutiset.

Nyhetsbild

Malax IF krigade sig till Canoramatiteln

FOTBOLL En gedigen kämparinsats och ett straffmål avgjorde till Malax IF:s fördel när man besegrade Esse IK i årets upplaga av Canorama Cup.

Nyhetsbild

Ta trappan upp till toppen – boom för ny motionsform i Sydösterbotten

Nu går det att ta trappa upp för några av de högsta bergen i Närpes och Kristinestad. Den som har bråttom upp får flåsa ordentligt intygar byggmästaren Frejvid Niemi på Vargberget.

Opec överens: Fortsatt lägre oljeproduktion

Länderna som ingår i oljekartellen Opec har kommit överens om att minskningen i oljeproduktionen med nästan tio miljoner fat dagligen, ska fortsätta till slutet av juli, uppger Irans oljeminister.

Nyhetsbild

Vasaforskare om följderna av coronakrisen: "Rörligheten i Norden inte längre självklar"

Skillnaden i hur Sverige och övriga Norden hanterat coronakrisen kan få konsekvenser för relationerna mellan de nordiska länderna, säger forskaren Johan Strang.

Nyhetsbild

Oscarsnominerad dokumentär visas gratis – i solidaritet med Black lives matter-rörelsen

Filmfestivalen Cinemafrica visar dokumentären "I am not your negro" av Raoul Peck gratis på sin sajt i en månad framöver, i solidaritet med Black lives matter-rörelsen.

Nyhetsbild

Ulrika har känsla för sten

JAKOBSTAD Ljudet när hon slår i flintan är svårt att beskriva, hårt men ändå dovt. En stor del av pilspetsarna hon tillverkar blir smycken, men bland kunderna finns också bågskyttar och jägare.

Nyhetsbild

Enorma folkmassor samlas – trots smittrisk

Runt om i världen – i länder från Mexiko till Sydkorea – går människor ut på gatorna i solidaritet med USA:s svarta befolkning. Men demonstrationerna går stick i stäv med myndigheternas coronavarningar.

Nyhetsbild

Dubbelt så många har drunknat hittills i år – sju personer drunknade i maj

Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund uppger att 40 personer drunknat hittills i år. I fjol var siffran 24.

Nyhetsbild

Kulmuni vill åka på turné för att bli återvald som partiordförande

På lördagen förklarade avgående finansminister Katri Kulmuni på Facebook varför hon vill fortsätta som Centerns partiordförande.

Nyhetsbild

Michaela jobbar för Röda Korset i Zimbabwe under coronapandemin

Michaela Södergård från Karperö bor i Afrika. Tack vare drömjobbet var det ett enkelt val att stanna i landet då gränserna stängdes.

Nyhetsbild

Sommarmat för många: Zucchinilasagne utan ugn

MAT & DRYCK En smakrik sommardröm som mättar många – och tillagas utan en varm ugn.

Nyhetsbild

Protesterna mot rasism växer över världen

Mexiko. Australien. Sydkorea. Människor går ut på gatorna i solidaritet med USA:s svarta befolkning världen över. Demonstrationerna handlar också om polisvåld och rasism på hemmaplan.

Nyhetsbild

4 600 bostadslösa i fjol – risk för ökning efter 30 år av sjunkande trend

Frälsningsarmén varnar för att de ökande ekonomiska problemen ökar risken för bostadslöshet. Andelen som sover utomhus eller i tillfälliga skydd ökade i fjol.

Nyhetsbild

Iltalehti: Katri Kulmuni vill fortsätta leda Centern

Centerns partiordförande Katri Kulmuni ställer upp för omval under partikongressen i september, rapporterar Iltalehti. Centern skjuter fram beslutet om vem som blir finansminister.

Nyhetsbild

Nya Lärknäs börjar byggas i höst – kurscentret kan bli tillfälligt boende

Byggandet av nya Lärknäs i Korsnäs är så långt hunnet att ritningarna och planerna är färdiga. Projektet är ut på upphandling nu. Byggstarten ska enligt planerna kunna ske i september.

Nyhetsbild

Restaurangbesökare med coronasymptom nekas tillträde

Enligt Regionförvaltningsverkets nya anvisningar ska kunden få veta hur restaurangen förhindrar att coronaviruset sprids. Därefter är kunden förpliktad att följa restaurangens instruktioner.

Nyhetsbild

Inga nya covid-19-dödsfall i Finland för andra dagen i rad

Det är fortsatt lugnt också i Vasa och Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt, som inte rapporterat om några nya smittofall på lördagen.

Nyhetsbild

Jeriko gård börjar baka av eget spannmål – "Tanken är från jord till bord"

Spannmål, jordgubbar och snart också hantverksbröd. Jeriko gård bygger bageri och gårdskafé och hoppas på invigning lagom till jul.

Nyhetsbild

FSS vill reformera sexualundervisningen i skolorna

Finlands Svenska Skolungdomsförbund (FSS) är bekymrad över kvaliteten på sexualundervisningen i den grundläggande utbildningen.

Senaste nytt om coronaläget – lokalt, nationellt och internationellt

Följ vår direktrapportering här.

Nyhetsbild

Malax kommun får stöd för hobbyverksamhet

Regionförvaltningsverken i Finland har beviljat över tre miljoner euro i statsunderstöd för lokal hobbyverksamhet för barn och unga. Malax kommun får en del av stödet.

Nyhetsbild

Åbobo leder en av världens största svavelsyrefabriker – "Trodde aldrig jag skulle arbeta på en paradisö"

Ilpo Miikkulainen jobbar på en fabrik som producerar svavelsyra på paradisön Nya Kaledonien. Fabrikens inverkan på miljön är liten när allt fungerar optimalt, men ett utsläpp skulle kunna orsaka en lokal naturkatastrof.

Nyhetsbild

4H-föreningarna ordnar verksamhet för unga också denna sommar – "Vill erbjuda meningsfull sysselsättning"

I takt med att regeringen gradvis lättar på coronarestriktionerna kommer också 4H-föreningarna sakta men säkert starta upp delar av sin sommarverksamhet.

Nyhetsbild

Kulturnatten i Nykarleby blir inte av – Juthbackamarknaden fortfarande ett frågetecken

NYKARLEBY Kulturnatten ordnas inte i år, men Nykarleby Kultur och Fritid arrangerar fortfarande Nykarlebyveckan i slutet av augusti. Juthbackamarknaden är inte fastställd ännu.

Nyhetsbild

Föusjazz blir av också i sommar

LARSMO Årets Föusjazz är inte inställt. Men musikevenemanget som lockade rekordstor publik förra sommaren ser något annorlunda ut den här gången.

Nyhetsbild

Ahlvik gård i Ytteresse bygger ut – tror på framtiden trots att produktionen begränsas

PEDERSÖRE Ahlvik gård bygger som bäst en ny ladugård med 180 båsplatser och två mjölkrobotar. Miljötillstånd finns för 270 kor.

Nyhetsbild

Fermentera sommarens grönsaker

Det låter kanske komplicerat, men fermentering kan vara busenkelt. Det enda du behöver är fina grönsaker, salt och vatten. Plus några rena burkar.

Nyhetsbild

Alva Elle har flyttat till Vasa – sjunger om att vara bättre än killens ex

PEDERSÖRE/VASA Han har precis blivit singel. Hon berättar för honom hur bra de skulle ha det tillsammans. Mycket bättre än han hade det med sitt ex.

Nyhetsbild

Över 500 anställda på Grano går i strejk nästa vecka

Industrifacket meddelar att personalen på Grano inleder en strejk nästa vecka. Arbetsgivarförbundet Palta anser att strejken är olaglig.

Nyhetsbild

Idrottskompisarna leker och motionerar med barn i Vasa: "Det är jätteroligt!"

MOTION Laura Ala-Heikkilä och Niko Toivola fungerar som idrottskompisar för barn i Vasa. Konceptet har varit populärt under första veckan i juni.

Nyhetsbild

Rose-Marie bytte lotshuset mot en radiostation – men längtan till hamnen finns kvar

VASA Ett hus och ett hem är olika saker. När Rose-Marie Backmans hem, lotshuset i Vasklot, jämnades med marken hittade hon ett nytt hus att bo i. Men längtan till hamnen finns kvar.

Nyhetsbild

Biden ryter till mot Trumps tal: "Förkastligt"

USA:s president Donald Trump får skarp kritik av Demokraternas tilltänkte presidentkandidat Joe Biden för att ha nämnt George Floyds namn när han talade om landets goda ekonomi, rapporterar amerikanska medier.

Nyhetsbild

DEBATT: Österbotten är vinnare i tilläggsbudgeten

I tisdags presenterade regeringen en fjärde tilläggsbudget.

DEBATT: Om tjäder och skarv

Nyhetsbild

DEBATT: Domstol mot domstol

Hur ska man demokratiskt och juridiskt försvara en valutaunion vars funktion förutsätter att ett lands skattebetalare betalar ett annat lands underskott? skriver K-G Backholm.

DEBATT: YIT och vägarna

RIKSDAGSKOLUMN: Viktiga satsningar efter epidemin

Återhämtning behövs på både nationell och europeisk nivå för att få igång ekonomin och på så vis skapa välmående, skriver Anders Norrback i sin kolumn från riksdagen.

Nyhetsbild

Blodtjänst behöver blod i alla blodgrupper till sjukhusen

Just nu råder det brist på nästan alla blodgrupper. Sjukhusen har återupptagit sina operationer och då behövs mera blod.

Nyhetsbild

Trafiken avslöjar: samhället stod allra mest stilla veckan efter påsk

VASA Trafiken i Vasa har inte återhämtat sig, även om det kan tyckas så. Men den är dubbelt så livlig som när det var som tystats.

Nyhetsbild

Mjölkmängderna måste ner – Valio går in för kontraktsproduktion

Mjölkproduktionen måste anpassas till marknaden. Det är utgångspunkten när mejerikoncernen Valio vid nyår går in för kontraktsbaserad mjölkproduktion.