Opinion 15.12.2018

Niklas Nyberg: Man får inte missa det lilla om man vill vara stor

Framgång gömmer sig i detaljerna. Om Vasaregionen ska växa krävs inte bara rätt utbud av jobb – betydligt mindre saker än så kan avgöra allt.

Opinion 23.11.2018

Niklas Nyberg: Närma dig gärna folket – men skippa trollandet då

Det är oroväckande om man väljer att vara populist och opportunist för att som politiker komma närmare folket.

Opinion 17.11.2018

Niklas Nyberg: Att strunta i rättigheter och offentlighetslagen är att ge bort en del av friheten

Varför publicerar ni namn på sökanden till kommunala tjänster? Svar: För att det garanterar ett öppet samhälle även i morgon.

Opinion 20.10.2018

Niklas Nyberg: SFP behöver vakna – "att sitta i regeringen" är ingen hållbar strategi

Kritiken mot SFP-ledningen växer och blir mer och mer befogad. Avsaknaden av både kort- och långsiktig strategi för regionen tar ut sin rätt.

Opinion 9.10.2018

Niklas Nyberg: Henriksson och SFP missar målet – siktar på valet i april?

Är det oaktsamhet eller taktik av Anna-Maja Henriksson att säga att man inte kan ta ställning till en fusion – men sedan trampa rakt in i debatten så att det tippar över åt ett håll?

Lokalt 8.10.2018

Niklas Nyberg: Pekka Puska blir syndabock – felet ligger ändå på annat håll

Pekka Puska (C) tvingas orättvist nog bära hundhuvudet – men hans agerande i jourfrågan avslöjade allt som är fel inom finländsk politik. Det borde han tackas för.

Opinion 2.10.2018

Niklas Nyberg: Österbotten en bricka i spelet – och den enda som kan förlora

Centerns maktpolitik gällande Vasa och Seinäjoki verkar svårslagbar. Det nya är att Samlingspartiet verkar vara redo att offra Vasaregionen på valfrihetens altare.

Lokalt 1.10.2018

Niklas Nyberg: Som Sipilä bäddat får han ligga – osäkert och obekvämt

Ett politiskt utbrytarparti med knappt något folkligt stöd alls höll hela Finlands regering som pantfångar förra veckan. Den skulden landar hos statsminister Juha Sipilä (C).

Opinion 22.9.2018

Niklas Nyberg: Politiken slog moralen – kan nästa minister marschera med nynazister?

Timo Soini (Blå) får fortsatt förtroende och gränserna vad gäller värderingar, moral och etik töjs än en gång ut med Juha Sipilä (C) som statsminister.

Lokalt 27.8.2018

Niklas Nyberg: Regeringens politik motarbetar Österbotten

Om det gått någon förbi så börjar vi nu se frukterna av den skörd som Centern sått under hela regeringsperioden: De stora politiska besluten gynnar Seinäjoki – på Vasas bekostnad.

Opinion 25.8.2018

Niklas Nyberg: Mobbningen segrar år efter år – vad gör vi?

Glada vi till skolan gå – nja, inte alla. Det är dags att reformera anti-mobbningsarbetet och ge skolan helhetsansvaret, inklusive resurser att hantera det.

Opinion 15.8.2018

Niklas Nyberg: Engagerade invånare flyttar inte bort – dags att skapa vår story

När människor i framtiden undrar vad Österbotten är känt för – vill vi att svaret ska vara ”det är platt och där bor envisa människor som jobbar med energi och lantbruk” eller vill vi höra någonting annat?

Opinion 30.6.2018

Niklas Nyberg: Ett nytt Stenhaga räddar oss inte

Om framtidens Vasabor vill ha ett livligt och pulserande centrum, hur mycket ska vi då satsa på utvecklingen och utbyggnaden av Stenhaga och Risö?

Opinion 27.6.2018

Niklas Nyberg: Fällande beslut i kölvattnet av metoo en väckarklocka för medierna

Flertalet tidningar i Sverige fälls av opinionsnämnden för sin bevakning av metoo. Det ska inte ses som ett ställningstagande mot metoo – utan som en viktig påminnelse om mediernas roll.

Lokalt 8.6.2018

Deckare, serier och VBL:s historiepodd – allt under en och samma sommar

I sommar vill vi ge dig lite extra som hör sommaren till. Vår historiepodd är tillbaka och får sällskap av en sommardeckare i 41 delar. Dessutom vill vi hjälpa till i djungeln av streamade serier och filmer.

Lokalt 28.5.2018

Niklas Nyberg: Vi borde se på SFP i Korsholm som två olika partier

SFP:arna i Korsholm beter sig som två skilda partier. Vore det inte bättre för alla – även själva sakfrågan – om vi behandlade dem så? Åtminstone tills fusionsfrågan är avgjord.

Opinion 26.5.2018

Niklas Nyberg: Medieforskare ropar varg om mediernas vargrapportering

Medieforskare är kritisk till mediernas vargrapportering. På en punkt har han rätt – men ser man på fakta så hade det varit konstigt om inte vargen periodvis dominerat rapporteringen.

Opinion 18.5.2018

Niklas Nyberg: Vad är det med dessa gamla skolans gubbar?

Det är som om vissa gubbar fastnat på en kvarsittning i den gamla skolan och vägrar gå hem trots att magistern lämnat klassrummet för länge sedan.

Opinion 28.4.2018

Niklas Nyberg: Tabun kan kosta många livet – dags att döda skammen i stället

Avicii mådde inte bra – nu är han död. 28 år gammal. Kvar finns många som mår dåligt, som inget vågar säga, som ingen ser. Den psykiska ohälsan blir vanligare och vanligare – men tabun finns kvar.

Lokalt 23.4.2018

Den förunderliga ledamoten från Vasa – Susanna Koski drar sällan hemåt

Susanna Koski (Saml) slutar aldrig att förbrylla och överraska. Inte heller i helikopterfrågan ser hon det som självklart att som Vasabo stå på Vasas sida.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet