Sofia Nygård

sofia.nygard@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Wärtsilä donerade pengar till insamlingen för PET-röntgen

VASA Wärtsilä donerar 32 020 euro till insamlingen för en PET-röntgenapparat vid Vasa centralsjukhus. Det är personalen som har samlat ihop pengarna tillsammans med företaget.

Nyhetsbild

Över 1000 seniorer samlas i Botniahallen – allsång och modevisning nya inslag under friskvårdsdagen

KORSHOLM På tisdag samlas över 1000 personer i Botniahallen i Korsholm. Det är dags för den traditionella friskvårdsdagen för seniorer. Nytt för i år är allsång och modevisning.

Nyhetsbild

Suvi Markko bytte finska Raumo mot svenska Korsnäs: "Tack pappa för att du lärde mig språket"

KORSNÄS Suvi Markko växte upp i helfinska Raumo. Hon tackar pappa Yngve för att han alltid talat svenska med henne. Det har öppnat många dörrar. I dag är hon stolt vd för kosmetikföretaget Dermoshop i Korsnäs: "Det är en ädelsten för hela regionen."

Nyhetsbild

Personalen måste lära sig se eleverna, säger lärarutbildare

Det behövs krafttag mot mobbning. Där har lärarutbildningen ett stort ansvar. Vi tar upp problemet under hela utbildningen, säger ansvariga i Vasa och Helsingfors, men det räcker inte alltid.

Nyhetsbild

Klasslärarstuderande: Tänk om verkligheten inte ser ut som i mobbningsfilmerna?

VASA Sociala medier har gjort det svårare att upptäcka mobbning i skolan. Utbildningen förbereder oss så gott det går, säger blivande lärare vid Åbo Akademi i Vasa. Men: "Vi är rädda för att ändå missa signalerna."

Nyhetsbild

Kvinna slog granne med skidstavar – sedan hittades en död person i lägenheten

VASA Polisen fick larm om en misshandel i Sunnanvik i Vasa på torsdagseftermiddagen. En kvinna hade slagit sin granne med skidstavar. När polisen senare undersökte lägenheten hittade man en död person där.

Nyhetsbild

Elever ska evakueras under flera år – Korsholm söker nu hållbara lösningar

KORSHOLM Keskuskoulu och även Korsholms högstadium behöver bra, tillfälliga utrymmen att vistas i de kommande åren. Baracker duger inte, anser samhällsbyggnadsnämnden. Fastighetsverket får nu i uppdrag att hitta en lösning.

Nyhetsbild

Telefonförsäljare skickar tidning till folk som inte beställt den: Österbottning – "Jag får inte stopp på det"

Tidningen Kouluturvaa sysselsätter konsumentmyndigheterna. Över tusen personer som inte vill ha tidningen har fått den ändå ihop med en fet räkning. Även österbottningar har blivit lurade.

Nyhetsbild

Ambulansflyget till styrelsen i oktober – strokepatienter kan skickas till Umeå i januari

VASA I oktober tar styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt ställning till vårdsamarbetet över Kvarken. Tanken är att patienter ska kunna börja skickas till Umeå från och med den första januari.

Nyhetsbild

Även nästa år blir en utmaning för vården i Korsholm och Vörå

KORSHOLM

Korsholm hoppas kunna anställa en missbrukarkoordinator nästa år. Dessutom borde pengar för gratis preventivmedel rymmas in i budgeten. Men det kan, som nu, bli tajt att få slantarna att räcka.

Nyhetsbild

VBL en av få dagstidningar som växer – e-tidningen är nu sjätte störst i landet

Allt fler läser Vasabladets e-tidning. Den har nu seglat upp till sjätte plats på listan över de mest lästa digitala tidningarna i landet. "Det känns fantastiskt fint", säger chefredaktör Niklas Nyberg.

Nyhetsbild

Dyslexi blir hinder i digitalsamhället – men tekniken kan också hjälpa

VASA

För människor med läs- och skrivsvårigheter är den digitala vardagen ett problem. Men tekniken erbjuder också lösningar. Det vill ett nytt österbottniskt projekt upplysa om.

Nyhetsbild

Stort intresse för att spela Näcken – men nu blir det bråttom att fotografera

KORSHOLM Sex personer ville låta sig fotograferas som Näcken i Kyro älv. Ansökningstiden gick ut redan på onsdagen. "Vi var tvungna att snabba på för vädret blir ju snart svalare", säger Pia Smeds, ordförande för byarådet i Älvbyarna.

Nyhetsbild

Många fulparkerar på familjeplatserna – småbarnsmamma: "Jag blir irriterad"

VASA Butikernas breda parkeringsrutor är till för barnfamiljerna, men används ofta av andra. Irriterande, tycker många föräldrar. Den som parkerar där utan barn riskerar ändå inte att få böter.

Nyhetsbild

Åsa von Schoultz: Det ser svårt ut att bilda regering

Läget är helt låst efter riksdagsvalet i Sverige. Orsaken stavas Sverigedemokraterna. Någon måste ge avkall på sina krav om det ska bli en regering, säger statsvetaren Åsa von Schoultz.

Nyhetsbild

Ann-Cathrine Jungar om Sverigedemokraterna: Partiet har stärkt sin vågmästarroll

Sverigedemokraterna tog ett stort kliv framåt i valet och är nu det tredje största partiet. Det har betydelse för regeringsbildningen. För SD finns det både fördelar och nackdelar med att fortsätta som ett isolerat parti, säger statsvetaren Ann-Cathrine Jungar.

Nyhetsbild

Sofia Nygård: Vända bort blicken är inget alternativ

För tre år sedan kom Mirosang och hundratals andra asylsökande med buss till Haparanda. De ville över gränsen till tryggheten. Vad hände sen? En del av oss vände bort blicken.

Nyhetsbild

Vasa får nya daghemsplatser i januari

VASA I januari öppnar ett nytt finskspråkigt daghem, Pilke Pikkuponi, i Infjärden i Vasa. Dessutom startar Steinerdaghemmet Tiitiäinen i Vöråstan en ny grupp för barn under tre år.

Nyhetsbild

Folkhälsan startar ny utbildning för massörer i Vörå

VÖRÅ

Från och med oktober kan färdigt utbildade massörer gå en specialyrkesutbildning på svenska i Vörå.

Nyhetsbild

Sökes: Någon som kan spela Näcken vid Kyro älv

KORSHOLM Älvbyarna vill visa upp allt det goda som orten har att erbjuda – fast på ett lite annorlunda sätt. Nu söker man någon som kan spela Näcken på byarådets nya marknadsföringsfoto.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet