Sofia Nygård

sofia.nygard@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Någon stal en älg från ett jaktlag i Västerbotten

En kviga har stulits från ett av de två jaktlagen som jagar i Balsjö utanför Bjurholm, skriver Västerbottens-Kuriren.

Nyhetsbild

Nu kan företagaren Jan leva på sina hoppborgar: "Trodde jag inte för fem år sedan"

VASA Först var det bara en galen idé: "Tänk om man skulle öppna ett flyttbart lekland?" Fem år senare har Vasaföretaget Hopsis vuxit så mycket att Jan Lundberg slutat på sitt heltidsjobb.

Odyssey Hotel Group öppnar hotell också i Tammerfors – Marriotts första i Finland

Nederländska hotelloperatören Odyssey Hotel Group har ett flertal kända varumärken. Ett av dem är Courtyard by Marriott. I början av nästa år öppnar man ett sådant hotell i Tammerfors.

Nyhetsbild

Psykisk ohälsa är inte längre skamligt – skolkurator: "Fler än förr vågar söka hjälp"

MALAX/KORSNÄS Det är okej att må dåligt. Det har barn och föräldrar insett, och söker därför snabbare hjälp, säger Mats Bergvik, skolkurator i Malax och Korsnäs. Men den ökande ångesten oroar honom.

Nyhetsbild

Verginiya öppnar butik i Bondegården – säljer barnkläder från Bulgarien

VASA Bulgariska Verginiya Bosilkova kom till Vasa för åtta år sedan med sin fotbollsspelande man. Nu satsar hon på sin egen karriär och öppnar en butik med barnkläder från hemlandet.

Nyhetsbild

Kunder i Vasa centrum samlade in nästan 3000 euro till barnfamiljer som har det knapert: "Det här gör vi igen"

VASA I augusti ordnade Shopping Vasa och centrumbutikerna en välgörenhetsinsamling. Den gick över förväntan: "Det här fortsätter vi med”, säger Max Jansson, vd på Visit Vasa.

Nyhetsbild

Sökes: ungdomar som vill veta hur chefer jobbar

VASA.

Vad gör egentligen en chef? Det kan österbottniska ungdomar ta reda på genom att skugga en ledare under en dag. Företagen får samtidigt chans att marknadsföra sig – och hitta arbetskraft.

Nyhetsbild

Salla och hennes grannar lät bygga gemensamt hus – det kan Vasaborna också göra

VASA Salla Korpela samlade ihop ett gäng Helsingforsbor – och så började de planera ett eget höghus på Busholmen. Nu har Vasaborna möjlighet att göra samma sak i Travdalen.

Nyhetsbild

Två introverta tvillingbröder som inte räds förändringar – nu fyller deras KWH 90 år

Om företaget saknar framtid, gör dig av med det. Så resonerar de österbottniska tvillingbröderna Henrik och Peter Höglund. Det är också därför familjekoncernen KWH har överlevt i nittio år.

Nyhetsbild

Allt fler har skulder upp över öronen – rådgivare i Vasa: "Finns inget bra med snabblån"

VASA Snabblån är en lätt utväg för den som behöver pengar. Men ett lån blir snabbt flera. "Det är lätt att hamna i ett ekorrhjul", säger skuldrådgivaren Ann Christine Levlin i Vasa. På söndag införs nya regler, men många är tveksamma till om de hjälper.

Nyhetsbild

Bygget på Vasklot har börjat – här ska 1500 av Wärtsiläs anställda jobba om två år

VASA Nu har Wärtsilä börjat bygga Smart Technology Hub på Vasklot. "Äntligen händer det saker", säger fastighetschefen Tommy Grannas. När allt är klart har bolaget två adresser i stället för tio.

Nyhetsbild

Suvi och Nina startar egen fastighetsbyrå i Vasa: "En gemensam dröm blir sann"

VASA Vännerna Suvi Lehtinen och Nina Lassander har fått en rivstart på sin nya fastighetsförmedling i Vasa. Försäljningsobjekten trillar in i snabb takt: "Det känns jättebra."

Nyhetsbild

Tjugotre år får räcka – nu stänger Jari sin loppisbutik

VASA I över tjugo år har Jari Vanhatupa sålt begagnad idrottsutrustning på Högbacken i Vasa. Nu lockar pensionärslivet och elgitarren mer. Han hoppas få butiken tömd till årsskiftet.

Nyhetsbild

Året började bra för Vasa Andelsbank – vd:n Ulf Nylund: "Vi slog rekord"

VASA Vd:n Ulf Nylund har anledning att le. Första halvåret har gått riktigt bra för Vasa Andelsbank. Kunderna lånade mer pengar än någonsin. Dessutom fick man rekordmånga nya kunder.

Nyhetsbild

Alla barn ska ha möjlighet att idrotta – kommuner kan ansöka om stöd

Även barn och unga från mindre bemedlade familjer ska kunna vara med i idrottsföreningar. Nu kan kommuner ansöka om stöd för det. Totalt delar regionförvaltningsverken ut en miljon euro.

Nyhetsbild

Huvudförtroendeman i Vasa: Staten är största syndabocken

VASA

Det är statens fel att Vasa tvingas spara igen. Det säger Minna Leppäkorpi, huvudförtroendeman på vårdfacket Tehy.

Nyhetsbild

Arbetet med att sanera Academill går framåt – i mars ska allt vara klart

VASA Rivningsarbetet pågår fortfarande i A-byggnaden vid Academill. När det är klart väntar en omfattande renovering: "Aldrig roligt med oväntade utgifter", säger fastighetsägaren.

Nyhetsbild

Saluhallen får ny butik – företagaren Camilla vill erbjuda Vasaborna färsk hämtmat och delikatesser

VASA Företagaren Camilla Snickars stänger restaurangen Bistro Vallan på Replot. I stället öppnar hon en delikatessbutik i Saluhallen i Vasa. Ett välkommet tillskott, tycker de andra företagarna.

Nyhetsbild

Många vill sortera sin plast – på Vasaesplanaden 28 är avfallskärlet snart fullt

VASA Allt fler husbolag har börjat samla in plast. På Vasaesplanaden 28 skaffade man ett avfallskärl för två veckor sedan. "Det är redan nästan fullt", säger husbolagets ordförande.

Nyhetsbild

Wilmer, 100, från Korsholm ritade Wärtsiläs första dieselmotor – fick stor betydelse för Vasafabriken

KORSHOLM Wilmer Wahlstedt jobbade i Åbo när han plötsligt fick ett samtal från Wärtsilä i Vasa: Kan ingenjören komma hit och tillverka vår första dieselmotor? Visst, sa Wilmer. I morgon fyller han hundra.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet