Fredag

Markus Krunegård på Ritz

Svenska sångaren och låtskrivaren Markus Krunegård har hyllats för sitt finskspråkiga album "Nokia & Ericsson". Han gjorde två slutsålda spelningar i Jakobstad i december. Det finns biljetter kvar till spelningen på Ritz i Vasa på fredag. Krunegård, vars mamma är från Tornedalen, började sin karriär i bandet Laakso men är numera soloartist och har haft hitlåtar som "Jag är en vampyr", "Askan är den bästa jorden" och "O A O A E vi förlorade".

Konserten i Vasa börjar klockan 20.

Markus Krunegård är aktuell med sin första egna skiva på finska,

Premiär för filmen om Amy Winehouse

På fredag är det världspremiär för filmen "Back to Black", som handlar om Amy Winehouses liv. Brittiska skådespelaren Marisa Abela gestaltar sångerskan och sjunger också själv i filmen fast det inte var tänkt så från början. Hon lär ha tränat på det i månader. Amy Winehouse dog 2011, bara 27 år gammal.

Filmen har premiär på Biorex i Vasa på fredag klockan 20.15.

VPS har hemmapremiär

VPS inledde säsongen på bästa sätt förra helgen med tre poäng mot FC Haka i Valkeakoski. På fredagskvällen, med avspark klockan 19, är det hemmapremiär – och derby direkt när SJK gästar Sandviken.

På lördag fortsätter fotbollsfesten i Sandviken då både Vasa IFK:s dam- och herrlag inleder säsongen med hemmamatcher. Vasa IFK:s damer möter EBK klockan 14 medan herrarna gästas av KuPS Akatemia klockan 17.

Många VPS-anhängare åkte till Valkeakoski för att heja fram sitt lag i ligapremiären mot FC Haka förra helgen. På fredag får de heja på hemmaplan.

Vasa stadsorkester har konsert

Stadsorkestern framför konserten Ungdomens magi klockan 19 i Vasa stadshus. Torsdagens konsert i Seinäjoki drog fullt hus och stående ovationer. Johannes Brahms första symfoni och annat gott finns på programmet.

FM för väldigt små bilar

I helgen ordnas ett gulligt evenemang, nämligen finska mästerskapen för miniatyrbilar. På fredag är det övningar mellan klockan 12 och 22 och på lördag och söndag blir det tävlingar i fyra klasser. Ungdomsmästerskapen hålls klockan 9.45–11.30 på lördag medan de vuxna tävlar klockan 15–21.30 på lördag och 11.30–17.15 på söndag.

Enligt arrangören deltar ett sextiotal personer mellan 8 och 60 år. Tävlingarna hålls i Roparnäs kyrka. År 2018 ordnades också VM för miniatyrbilar i Vasa.

Den 45 meter långa tävlingsbanan byggdes med talkokrafter 2017–2018. Den användes under VM-tävlingarna i Vasa.

Väldigt små bilar tävlar i Vasa i helgen.

Lördag

Heldag för gejmare i Malax

Malax it-förening ordnar speldagen Malax Gameday i Bygdegården klockan 12–18. Där kan barn och familjer testa exempelvis dataspel, konsolspel, retrospel och virtual reality.

Barbie på isen

Efter succén i filmen med samma namn äntrar nu Barbie isen med hjälp av Vasa skrinnskoklubb. På lördag är det dags för klubbens vårshow i ishallen när klubbens skrinnskoåkare, såväl barn som vuxna, visar upp sina konster i en Barbie-värld. Showtime klockan 15.

Pedavoces sjunger i Kaskö

Studentkören Pedavoces ger en gratiskonsert på Bladhska gården i Kaskö. De sjunger gamla favoriter varvat med nyare verk. Kören fyller 50 i år.

Konserten börjar klockan 18.

Studentkören Pedavoces har funnits i 50 år. Kören ger en konsert i Kaskö på lördag.

Stop Cancer-evenemang i Vasa

Österbottens Cancerförening ordnar ett evenemang klockan 10–14 i köpcentret Espen i Vasa. Där kan man träffa sakkunniga och frivilliga stödpersoner från föreningen och delta i insamlingen. Det blir också musik. Klockan 11 sjunger trubaduren Björn Schauman, klockan 12 rockpastorn Pontus J. Back och klockan 13 Show'n Acapella Group.

Gymnastikuppvisning för barn

Föreningen Wasa Unique ordnar gymnastikevenemanget WAU Stara klockan 12–14 på Vamia Hansa Kampus i Vasa. Barn mellan 6 och 12 år får uppträda med ett uppvisningsprogram. Fokus är rörelseglädje och att våga uppträda inför publik. Lagen får skriftlig feedback på sin uppvisning och höjdpunkten är en egen medalj. Publik är välkommen.

Wasa Unique ordnar gymnastikevenemanget WAU Stara på lördag.

Internationell hundutställning

Det är stor hundutställning i Botniahallen i Smedsby på lördag och söndag med start klockan 9. Evenemanget brukar locka mycket folk.

Simon Zion & Ville Luukkonen trio

Gitarristen, sångaren, låtskrivaren och producenten Simon Zion kom trea i svenska Idol 2015. Han är från södra Finland men växte upp i Umeå. Nu har han gjort jazzalbumet "The Ballad Sessions" med trummisen Ville Luukkonen. De turnerar i Europa och spelar nu på Doo-Bop Club i Vasa med musikerna Ukko Heinonen, Tuomo Uusitalo och Juuso Rinta.

Showen börjar klockan 20.

Sista föreställningarna av Vörårevyn

Känner du för att skratta i Vörå har du en sista chans i helgen. Vörårevyn spelas två gånger till: på fredag och på lördag med start klockan 19.

Victor Ohlis och Niklas Svartbäck firar 20-års jubileum på revyscenen.

Söndag

Stanna hemma i soffan

Känner du för att sträckkolla en serie i helgen? Vi rekommenderar Amy Deasismonts fina "Thunder in my heart". Serien vann svenska Kristallen 2023 som årets unga dramaserie. Säsong 1 och 2 har nyss kommit till Netflix och finns även på Yle Arenan.

Vi tipsar också om den omtalade dokumentären "Miraklet i Gullspång". Det är en fängslande historia om hur två norska systrar av en slump möter en säljare som är på pricken lik deras döda syster. Twisterna avlöser varandra i den här åsiktsdelaren som har belönats med en guldbagge för bästa dokumentärfilm. Finns på Arenan och SVT Play.

Långsam-tv, eller slow-tv, kan kännas avslappnande efter en stressig arbetsvecka. Den 22 april drar "Den stora älgvandringen" igång på SVT Play och Arenan, men just nu kan man titta på tranor som dansar. Svenska Yle direktsänder dygnet runt från ett träsk i Borgåtrakten. Sändningen avslutas på måndag och går också att se på SVT Play.

Vill man hellre se tranor och svanar med egna ögon kan det löna sig att ta en sväng till Söderfjärden.

Journalisten och illustratören Andrev Walden skriver om sin uppväxt med en mamma och sju olika pappor i boken

Slutligen ett boktips: "Jävla karlar" av Andrev Walden, skribent på Dagens Nyheter. Första meningarna: "En gång hade jag sju pappor på sju år. Det här är berättelsen om de åren. Om något låter påhittat kan du vara säker på att det är sant". Walden leker med språket i den här hyllade uppväxtskildringen som gav honom Augustpriset 2023. Boken ska också filmatiseras och inspelningarna är planerade till 2025. Det är ännu inte klart om det blir en film eller en tv-serie.