Dan Ekholm

dan.ekholm@vasabladet.fi

LEDARE: Digitaliseringens avigsidor blottades

Tiotusentals finländare kan få sina innersta och smärtsammaste upplevelser uppfläkta och utlagda på nätet. Digitaliseringen måste ses över.

LEDARE: Är Sverige speciellt?

Sverige präglas likt USA och England av exceptionalism – uppfattningen om att det egna landet är förståndigare, viktigare eller säreget.

LEDARE: Regeringen vill se en uppryckning

Smittläget i Europa, i Finland och i Österbotten försämras. Regeringen vädjar till unga att följa regler och rekommendationer.

LEDARE: Det kunde ha blivit en sämre vårdreform

Det värsta farhågorna avvärjdes. Nedskärningarna i vården i Österbotten blir inte lika stora som befarat. Det krävdes tuffa förhandlingar.

LEDARE: Massdöden i coronans spår

Antalet människor som dör i covid-19 i världen kommer troligtvis att fördubblas före årets slut. Det visar prognoser från USA.

LEDARKOMMENTAR: Freden i Dorpat för 100 år sedan

LEDARE: Det har gått troll i munskyddsfrågan

Debaclet kring regeringens hantering av frågan om munskydd blir allt större. Men oppositionens protester är efterklokhet.

Nyhetsbild

RECENSION: Charlotta Buxtons bok är en pärla – hon skildrar livet i Storbritannien på ett djärvt sätt

Charlotta Buxton, urspungligen från Jakobstad, har skrivit en läsvärd bok. "Landet som äter sig självt – Att leva med brexit" är en pärla.

LEDARE: John Blund som enda kulturarv

Det har gått 30 år sedan Västtyskland och Östtyskland återförenades. Ännu syns ärren av uppdelningen och ibland bitterheten.

LEDARE: Dags för önskelistan som ska rädda jobb

Landskapet Österbotten försöker få 700 miljoner euro ur EU:s återhämtningsfond. Allas vår välfärd kan hänga på hur det lyckas.

LEDARKOMMENTAR: Högre promille, mindre avstånd

LEDARE: Pajkastning på högsta nivå – en skam för demokratin

Det amerikanska folket är förlorare. Det är slutsatsen efter den första tv-sända valdebatten mellan Donald Trump och Joe Biden.

LEDARE: Bluffen Trump synas

Under tio år betalade Donald Trump ingen federal skatt i USA. Trump är inte en så framgångsrik affärsman som han vill framstå som.

LEDARE: Allvarstyngd partidag hos SFP

Stundens allvar lade sordin på Svenska folkpartiets partidag i lördags. Vården, klimatfrågan och ekonomin var dominerande teman.

KOLUMN: Ett år som nygammal Vasabo

LEDARE: Mardrömmen i Södra Österbotten

Det har gått tolv år sedan skolmassakern i Kauhajoki, men rättens kvarnar mal vidare. Finland prickas för att förövaren inte avväpnades.

LEDARE: Hur farlig är skuldsättningen?

Den som är satt i skuld är icke fri, konstaterade Göran Persson. Finland ökar likt andra skuldsättningen för att ta sig över coronakrisen.

LEDARE: Europas tillstånd

Utan digitaliseringen hade pandemin varit en katastrof. Nu kan många jobba på distans och livet fortgå nästan som normalt. Mer kan göras.

LEDARE: Amerika brinner

Ett område motsvarande två och ett halvt Österbotten har brunnit ner på den amerikanska västkusten. President Trump lyfter fram Finland.

LEDARE: Broar som förändrar livet?

Kvarken Är en bro över Kvarken en orealistisk utopi i miljardklassen eller ett framtidsprojekt som bör genomföras? En mer ingående diskussion behövs.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet