NP brewers heter Vasas nyaste bryggeri och initialerna står för Nakupelle.

–När vi satt och diskuterade våra bryggeriplaner lyssnade vi på radio där man diskuterade finlandismer, och att nakupelle är en av de populäraste. Vi är tre finlandssvenskar och det passar vår image, så då valde vi det, säger Kim Hellman.

Han är en av de tre. Med sig har han också Ludwig Ahlström och Daniel Klockars. De har testat sig fram med mindre satser öl i sina garage och källare. Nu har de satsat på ett eget litet bryggeri, som huserar på restaurang Seglis övervåning.

Det mesta är på plats, men ännu väntar en kylningsanordning och malt. De räknar med att börja brygga sitt första öl i slutet av veckan. Om allt går som det ska är ölet klart i början av juni.

–Men det går ju sällan som på Strömsö. Det finns helt enkelt många jokrar i leken, säger Hellman.

Hellman är restaurangägare och driver både Seglis och Gustav Wasa. Det är där ölet ska komma till försäljning. De tre ölvännerna har två recept klara – ett till en blonde ale och ett till en pale ale. Hellman, Ahlström och Klockars har alla lite olika smak men hittills har de varit hyfsat överens.

–Jo, förvånansvärt överens. Vi har inte slagits en enda gång, säger Hellman.

Ingen och alla är experten i gruppen. Det betyder att de gjort allt från början utan proffshjälp för att lära sig så mycket som möjligt om processen på vägen.
–Det betyder att vi gjort alla misstag man kan. Men vi är självkritiska och vill vara nöjda. Det spelar ingen roll om andra gillar ölet om inte vi gör det, säger Hellman.

Vad säger ni om ölkulturen i Vasa, är den på väg att blomstra?

–Vi är extremt mycket efter resten av Finland. Det borde finnas minst fem småbryggerier i Vasa om man jämför med exempelvis Tammerfors.

Hellman har hört sig för med andra småbryggerier och frågat hur det känns nu när det dyker upp ett till. Men det verkar som att de små tar marknadsandelar av de stora bryggerierna, och inte av varandra.

–Av den totala ölförsäljningen står småbryggerierna för bara tre procent, säger Hellman.

De tre ölvännerna
Kim Hellman är 34 och driver restaurangerna Seglis och Gustav Wasa.
Daniel Klockars är 31 och jobbar till vardags på Österbottens Kött. Han och Hellman är dessutom barndomsgrannar från Solf.
Ludwig Ahlström, 29, är kökschef på Gustav Wasa.
Deras första öl finns att provsmaka i början av juni, om allt går enligt planerna.