|

Åtalad för kyrkbrand på rättspsykatrisk utredning

Kyrkan i Ylivieska brann ner på påskafton 2016. Zoom
Foto: Lehtikuva

Kyrkan i Ylivieska brann ner på påskafton 2016.

Ylivieska-Brahestads tingsrätt har beslutat att den 26-åriga mannen som åtalas för att ha bränt ner Ylivieska kyrka ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, skriver Keskipohjanmaa.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Åklagaren kräver att mannen döms till tre års ovillkorligt fängelsestraff. Rättegången inleddes i dag i Ylivieska-Brahestad tingsrätt. Mannen åtalas för grov skadegörelse. Av åtalsskriften framgår det att åklagaren lägger fram bevis för att mannen köpt bensin på en lokal bensinmack innan han bröt sig in i kyrkan och rörde sig där. Enligt åklagaren hittades kanistrar med lättantändlig vätska i närheten av kyrkan. Kyrkan deltar i rättegången genom en videolänk med anledning av sitt hälsotillstånd.
Miljonskador Kyrkan och lösöret förstördes i branden. Det orsakade en ekonomisk förlust på ungefär 7 miljoner euro, enligt åklagaren. Församlingen har ännu inte lagt fram sitt skadeståndskrav eftersom utredningen av skadorna fortfarande pågår. Skadeståndet behandlas senare som ett tvistemål. Ylivieska hembygdsförening samlar fortfarande in pengar för en ny kyrka. – Förra veckan hade vi fått ihop ungefär 100 000 euro, säger Pentti Haikola, ekonomidirektör för Ylivieska församling. Haikola säger att preliminära beräkningar visar att det kostar ungefär 10–15 miljoner euro att bygga en ny kyrka. Vid sidan av donationerna finansieras bygget med försäkringsersättningar och lån. Ylivieska kyrka var byggd i trä och stod färdig 1786. Den brann ner i mars.

Visa fler

Mest läst senaste veckan