|

Ny kyrka i Ylivieska kostar 10-15 miljoner

NyhetsbildZoom
Kyrkan i Ylivieska brann ner på påskafton i år. Foto: Tomi Hirvinen
I Ylivieska förbereder man sig för att börja bygga en ny kyrka efter att kyrkan förstördes när en 26-årig man tände eld på den.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ylivieska hembygdsförening samlar fortfarande in pengar för en ny kyrka.

– Förra veckan hade vi fått ihop ungefär 100 000 euro, säger Pentti Haikola, ekonomidirektör för Ylivieska församling.

Haikola säger att preliminära beräkningar visar att det kostar ungefär 10–15 miljoner euro att bygga en ny kyrka. Vid sidan av donationerna finansieras bygget med försäkringsersättningar och lån.

Ylivieska kyrka var byggd i trä och stod färdig 1786. Den brann ner i mars.
Brinnande vätskor

Mannen som åtalas för att ha bränt ner Ylivieska kyrka ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, beslutade Ylivieska-Brahestads tingsrätt på onsdagen. Rätten beslutade även att fortsätta hålla honom häktad.

Åklagaren kräver att mannen döms till tre års ovillkorligt fängelsestraff. Mannen åtalas för grov skadegörelse. Enligt åklagaren hade mannen utrustat sig med lättantändliga vätskor för att försäkra sig om att kyrkan skulle börja brinna.

Den åtalade mannen deltog i rättegången genom en videolänk från fångsjukhuset med anledning av sitt hälsotillstånd.

I polisförhör förnekade den misstänkte att han gjort sig skyldig till brott. I rätten sade hans advokat ändå att mannen erkänner att han agerat i enlighet med åtalsskriften men att han inte tar ställning till brottsrubriceringen.
Videoinspelningar som bevis

Åklagarens huvudsakliga bevismaterial är inspelningar från kyrkans videokameror. Enligt åklagaren hade mannen köpt bensin på en lokal bensinmack innan han bröt sig in i kyrkan och rörde sig där. Det hittades kanistrar med lättantändlig vätska i närheten av kyrkan. Polisen har tidigare uppgett att den misstänkta gärningsmannen greps i närheten av kyrkan.

Enligt åklagaren orsakade kyrkobranden en ekonomisk förlust på ungefär 7 miljoner euro. Församlingen har ännu inte lagt fram sitt skadeståndskrav eftersom utredningen av skadorna fortfarande pågår. Skadeståndet behandlas senare som ett tvistemål.

Jag rekommenderar artikeln

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Simtur ledde till att båt kantrade - räddades av förbipasserande

Österbottens räddningsverk fick under lördagen ett larm om att tre personer hamnat i vattnet när en båt kantrat i samband med en simtur. Flera enheter kallades till platsen.

Nyhetsbild
Lokalt

Virvel av damm drog genom Iskmo – fångades på film

Therese Sundvik hade just kommit till husbygget i Iskmo när kraftiga vindar plötsligt svepte in. Då uppenbarade sig en stoftvirvel bakom vägkrönet. – Det var riktigt spännande, säger Sundvik.

Nyhetsbild
Lokalt

Gerby-Västerviksdagen är fest och hembygdskänsla - "Föreningen vill hålla kvar kulturtraditioner"

Folkfest och skärgårdsfestival - Gerby-Västerviksdagen är i full gång på Strömsö. Festen bjuder in såväl barn som vuxna, bybor som utomstående till mat, musik, fest och historia.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan