;
|

Ny kyrka i Ylivieska kostar 10-15 miljoner

NyhetsbildZoom
Kyrkan i Ylivieska brann ner på påskafton i år. Foto: Tomi Hirvinen
I Ylivieska förbereder man sig för att börja bygga en ny kyrka efter att kyrkan förstördes när en 26-årig man tände eld på den.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ylivieska hembygdsförening samlar fortfarande in pengar för en ny kyrka.

– Förra veckan hade vi fått ihop ungefär 100 000 euro, säger Pentti Haikola, ekonomidirektör för Ylivieska församling.

Haikola säger att preliminära beräkningar visar att det kostar ungefär 10–15 miljoner euro att bygga en ny kyrka. Vid sidan av donationerna finansieras bygget med försäkringsersättningar och lån.

Ylivieska kyrka var byggd i trä och stod färdig 1786. Den brann ner i mars.
Brinnande vätskor

Mannen som åtalas för att ha bränt ner Ylivieska kyrka ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, beslutade Ylivieska-Brahestads tingsrätt på onsdagen. Rätten beslutade även att fortsätta hålla honom häktad.

Åklagaren kräver att mannen döms till tre års ovillkorligt fängelsestraff. Mannen åtalas för grov skadegörelse. Enligt åklagaren hade mannen utrustat sig med lättantändliga vätskor för att försäkra sig om att kyrkan skulle börja brinna.

Den åtalade mannen deltog i rättegången genom en videolänk från fångsjukhuset med anledning av sitt hälsotillstånd.

I polisförhör förnekade den misstänkte att han gjort sig skyldig till brott. I rätten sade hans advokat ändå att mannen erkänner att han agerat i enlighet med åtalsskriften men att han inte tar ställning till brottsrubriceringen.
Videoinspelningar som bevis

Åklagarens huvudsakliga bevismaterial är inspelningar från kyrkans videokameror. Enligt åklagaren hade mannen köpt bensin på en lokal bensinmack innan han bröt sig in i kyrkan och rörde sig där. Det hittades kanistrar med lättantändlig vätska i närheten av kyrkan. Polisen har tidigare uppgett att den misstänkta gärningsmannen greps i närheten av kyrkan.

Enligt åklagaren orsakade kyrkobranden en ekonomisk förlust på ungefär 7 miljoner euro. Församlingen har ännu inte lagt fram sitt skadeståndskrav eftersom utredningen av skadorna fortfarande pågår. Skadeståndet behandlas senare som ett tvistemål.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Solängen får pris: Det är inte vi och de, utan vi tillsammans

ORAVAIS På Solängen i Oravais är det aldrig bråttom. Och det finns alltid anledning att ordna en hattfest eller grilla korv. Nu får det effektiverade serviceboendet pris för sitt sätt att jobba.

Nyhetsbild
Lokalt

VCS föregångare i Finland – hudcancerpatienter får hjälp i ljusrum

VASA Människor som har ytlig hudcancer kan behandlas med en kräm som aktiveras i dagsljus. Men det finländska vädret är inte optimalt och de senaste åren har även somrarna varit för molniga och kalla. Därför har Vasa centralsjukhus nu invigt Finlands första dagsljusrum för hudcancerbehandling.

Nyhetsbild
Lokalt

Sista fusionsdiskussionen har börjat

KORSHOLM Ungefär 50 personer har samlats i Toby skola för att på båda inhemska språken bolla tankar om en eventuell fusion mellan Vasa och Korsholm.

Nyhetsbild
Lokalt

Bra utbildare ska bli bättre på forskning

VASA Vasa universitet har stöpt om sin organisation ordentligt och satsar nu ännu mer på kvalitet. Det finns pengar att anställa hjärnor och sätt att hålla dem kvar, hävdar ledningen.

Mest läst senaste veckan