|

Ny kyrka i Ylivieska kostar 10-15 miljoner

NyhetsbildZoom
Kyrkan i Ylivieska brann ner på påskafton i år. Foto: Tomi Hirvinen
I Ylivieska förbereder man sig för att börja bygga en ny kyrka efter att kyrkan förstördes när en 26-årig man tände eld på den.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ylivieska hembygdsförening samlar fortfarande in pengar för en ny kyrka. – Förra veckan hade vi fått ihop ungefär 100 000 euro, säger Pentti Haikola, ekonomidirektör för Ylivieska församling. Haikola säger att preliminära beräkningar visar att det kostar ungefär 10–15 miljoner euro att bygga en ny kyrka. Vid sidan av donationerna finansieras bygget med försäkringsersättningar och lån. Ylivieska kyrka var byggd i trä och stod färdig 1786. Den brann ner i mars.
Brinnande vätskor Mannen som åtalas för att ha bränt ner Ylivieska kyrka ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, beslutade Ylivieska-Brahestads tingsrätt på onsdagen. Rätten beslutade även att fortsätta hålla honom häktad. Åklagaren kräver att mannen döms till tre års ovillkorligt fängelsestraff. Mannen åtalas för grov skadegörelse. Enligt åklagaren hade mannen utrustat sig med lättantändliga vätskor för att försäkra sig om att kyrkan skulle börja brinna. Den åtalade mannen deltog i rättegången genom en videolänk från fångsjukhuset med anledning av sitt hälsotillstånd. I polisförhör förnekade den misstänkte att han gjort sig skyldig till brott. I rätten sade hans advokat ändå att mannen erkänner att han agerat i enlighet med åtalsskriften men att han inte tar ställning till brottsrubriceringen.
Videoinspelningar som bevis Åklagarens huvudsakliga bevismaterial är inspelningar från kyrkans videokameror. Enligt åklagaren hade mannen köpt bensin på en lokal bensinmack innan han bröt sig in i kyrkan och rörde sig där. Det hittades kanistrar med lättantändlig vätska i närheten av kyrkan. Polisen har tidigare uppgett att den misstänkta gärningsmannen greps i närheten av kyrkan. Enligt åklagaren orsakade kyrkobranden en ekonomisk förlust på ungefär 7 miljoner euro. Församlingen har ännu inte lagt fram sitt skadeståndskrav eftersom utredningen av skadorna fortfarande pågår. Skadeståndet behandlas senare som ett tvistemål.

|

Veikkaus planerar säga upp 400 – slutspelat på restauranger?

Nyhetsbild
Omkring hälften av de anställda som omfattas av samarbetsförhandlingarna arbetar i huvudstadsregionen Foto: Pixabay
Spelbolaget Veikkaus planerar att lägga ned spelbordsverksamheten på restauranger. Dessutom planerar bolaget att omorganisera sin verksamhet.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Ekonomi

Inga nya vindkraftverk byggdes 2018, men nu investeras det igen

Det byggdes inga nya vindkraftverk i Finland 2018, men vindkraftens årsproduktion ökade med över 20 procent. Över 40 procent av vindkraftverken finns i norra Österbotten.

Nyhetsbild
Lokalt

Invånare tog del av Vasklotplan – undrade om buller och utsläpp från nya fabriken

Förslaget om en ny cykelväg  fick tummen upp av Vasklotborna. Men att deras idrottsplan hamnar under Wärtsiläbygget gillar de inte.

Nyhetsbild
Kultur

En av Sveriges mest hyllade hårdrockgrupper spelar i Vasa

Sångerskan Johanna Sadonis har kallats "en av den samtida rockscenens starkast lysande stjärnor". Hennes band Lucifer har konsert i Vasa på fredag.

Nyhetsbild
Lokalt

Yle: Infekterat i Solf församling – gammal konflikt säger förra kyrkoherden

SOLF Anställda och kyrkoherden har inte kommit överens i Solf församling. Onödigt gå till Yle med gammal konflikt, tycker tidigare kyrkoherden om bråket.

Mest läst senaste veckan