Ylivieska hembygdsförening samlar fortfarande in pengar för en ny kyrka. – Förra veckan hade vi fått ihop ungefär 100 000 euro, säger Pentti Haikola, ekonomidirektör för Ylivieska församling. Haikola säger att preliminära beräkningar visar att det kostar ungefär 10–15 miljoner euro att bygga en ny kyrka. Vid sidan av donationerna finansieras bygget med försäkringsersättningar och lån. Ylivieska kyrka var byggd i trä och stod färdig 1786. Den brann ner i mars.
Brinnande vätskor Mannen som åtalas för att ha bränt ner Ylivieska kyrka ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, beslutade Ylivieska-Brahestads tingsrätt på onsdagen. Rätten beslutade även att fortsätta hålla honom häktad. Åklagaren kräver att mannen döms till tre års ovillkorligt fängelsestraff. Mannen åtalas för grov skadegörelse. Enligt åklagaren hade mannen utrustat sig med lättantändliga vätskor för att försäkra sig om att kyrkan skulle börja brinna. Den åtalade mannen deltog i rättegången genom en videolänk från fångsjukhuset med anledning av sitt hälsotillstånd. I polisförhör förnekade den misstänkte att han gjort sig skyldig till brott. I rätten sade hans advokat ändå att mannen erkänner att han agerat i enlighet med åtalsskriften men att han inte tar ställning till brottsrubriceringen.
Videoinspelningar som bevis Åklagarens huvudsakliga bevismaterial är inspelningar från kyrkans videokameror. Enligt åklagaren hade mannen köpt bensin på en lokal bensinmack innan han bröt sig in i kyrkan och rörde sig där. Det hittades kanistrar med lättantändlig vätska i närheten av kyrkan. Polisen har tidigare uppgett att den misstänkta gärningsmannen greps i närheten av kyrkan. Enligt åklagaren orsakade kyrkobranden en ekonomisk förlust på ungefär 7 miljoner euro. Församlingen har ännu inte lagt fram sitt skadeståndskrav eftersom utredningen av skadorna fortfarande pågår. Skadeståndet behandlas senare som ett tvistemål.