|

Ny kyrka i Ylivieska kostar 10-15 miljoner

NyhetsbildZoom
Kyrkan i Ylivieska brann ner på påskafton i år. Foto: Tomi Hirvinen
I Ylivieska förbereder man sig för att börja bygga en ny kyrka efter att kyrkan förstördes när en 26-årig man tände eld på den.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ylivieska hembygdsförening samlar fortfarande in pengar för en ny kyrka.

– Förra veckan hade vi fått ihop ungefär 100 000 euro, säger Pentti Haikola, ekonomidirektör för Ylivieska församling.

Haikola säger att preliminära beräkningar visar att det kostar ungefär 10–15 miljoner euro att bygga en ny kyrka. Vid sidan av donationerna finansieras bygget med försäkringsersättningar och lån.

Ylivieska kyrka var byggd i trä och stod färdig 1786. Den brann ner i mars.
Brinnande vätskor

Mannen som åtalas för att ha bränt ner Ylivieska kyrka ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, beslutade Ylivieska-Brahestads tingsrätt på onsdagen. Rätten beslutade även att fortsätta hålla honom häktad.

Åklagaren kräver att mannen döms till tre års ovillkorligt fängelsestraff. Mannen åtalas för grov skadegörelse. Enligt åklagaren hade mannen utrustat sig med lättantändliga vätskor för att försäkra sig om att kyrkan skulle börja brinna.

Den åtalade mannen deltog i rättegången genom en videolänk från fångsjukhuset med anledning av sitt hälsotillstånd.

I polisförhör förnekade den misstänkte att han gjort sig skyldig till brott. I rätten sade hans advokat ändå att mannen erkänner att han agerat i enlighet med åtalsskriften men att han inte tar ställning till brottsrubriceringen.
Videoinspelningar som bevis

Åklagarens huvudsakliga bevismaterial är inspelningar från kyrkans videokameror. Enligt åklagaren hade mannen köpt bensin på en lokal bensinmack innan han bröt sig in i kyrkan och rörde sig där. Det hittades kanistrar med lättantändlig vätska i närheten av kyrkan. Polisen har tidigare uppgett att den misstänkta gärningsmannen greps i närheten av kyrkan.

Enligt åklagaren orsakade kyrkobranden en ekonomisk förlust på ungefär 7 miljoner euro. Församlingen har ännu inte lagt fram sitt skadeståndskrav eftersom utredningen av skadorna fortfarande pågår. Skadeståndet behandlas senare som ett tvistemål.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Utbyggnaden av Keskuskoulu blir försenad – huvudentreprenör har ansökt om konkurs

KORSHOLM Utbyggnaden av Keskuskoulu i Smedsby blir försenad och den blir dyrare än budgeterat. Orsaken är att huvudentreprenören har tvingats ansöka om konkurs.

Nyhetsbild
Utrikes

EU-kommissionär: Facebook hotar demokratin

Internetjättar som Facebook och Google, som sprider vidare individanpassade budskap till väljare, är ett hot mot demokratin. Det menar EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i en intervju med Svenska Dagbladet.

Nyhetsbild
Lokalt

Korsnäs vek halv miljon för Lärknäs och Annahemmet

KORSNÄS Korsnäs preliminära bokslut för 2017 är bättre än väntat. På måndag kväll beslöt fullmäktige att redan nu vika en halv miljon av plusresultatet som en investeringsreservering för de fuktskadade Lärknäs och Annahemmet.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bäddar för en framtid av goda möjligheter

ANNONS FRÅN YRKESHÖGSKOLAN NOVIA På fyra orter runt omkring i Svenskfinland erbjuder Yrkeshögskolan Novia högklassig utbildning på svenska. - Studierna har inte bara motsvarat mina förväntningar - de har överträffat dem, säger Anna-Sara Sten.

Mest läst senaste veckan