|

Snart bryggs det öl på Replot

Patrik Willför börjar brygga öl på Replot. Zoom
Foto: Arkiv/Malin Nyman

Patrik Willför börjar brygga öl på Replot.

Patrik Willför har smakat på 27 000 ölsorter i sitt liv. Nu börjar han brygga sitt eget öl på Replot tillsammans med Patrik och Tore Björkman.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Vasabon Patrik Willför har haft öl som hobby i många år. De senaste sex-sju åren har han funderat på att starta ett eget bryggeri. Det handlar ändå om ett stort projekt som är svårt att genomföra på egen hand.

Men när Willför höll en ölkurs på Arbis i höstas träffade han Patrik Björkman från Replot. Han hade med sig ett hemlagat öl som Willför tyckte smakade gott.

Det visade sig att även Björkman hade tankar på att starta ett eget bryggeri. De bestämde sig för att slå sina påsar ihop och involverade även Björkmans far Tore.

I januari bildade de ett bolag och hyrde in sig i en lokal i fiskehamnen på Klobbskat. Nu väntar de bara på att utrustningen som de har beställt ska komma och att myndigheterna ska ge sitt godkännande.

Annons
Förhoppningen är att det ska gå att dricka öl från bryggeriets kranar redan i sommar.

Willför säger att det finns en charm i att bryggeriet finns ute i världsnaturarvet. Det har även gett inspiration till namnet på bryggeriet: Kvarken Brewery.

– Skärgården kommer också att inspirera namngivningen av ölsorterna.

Tanken är att det ska finnas tre-fyra smakrika standardöl som passar alla. Sortimentet kan sedan utvidgas med säsongsöl. 

Det är åtminstone bestämt att en öl blir en porter som är lite askig och har en smak av lakrits, säger Willför. I övrigt blir det mycket ljusa ölsorter.

– Ölsorterna ska vara lättdruckna men ändå ha smak. De ska vara fruktiga och fräscha och inte så alkoholstarka.

Själv har Willför smakat 27 000 ölsorter, så han har en hel del idéer inför framtiden.

– Men det är bra att inte bränna alla direkt.

Ungefär en till två gånger i veckan är det tänkt att maskinerna ska vara i gång i bryggeriet.

– Målet är att få ut 1000 liter öl per vecka.

I första hand säljs ölet i pubarna och restaurangerna på Replot och i Vasa, men även dagligvaruhandeln har visat intresse, säger Patrik Willför.

Ölen som säljs i matbutikerna har en alkoholprocent på 4,5 medan den öl som säljs i restaurangerna har en procent på 4,8 och uppåt.

Patrik Willför är inte orolig för konkurrensen från andra småbryggerier. Någon sådan finns knappt, säger han.

– Jacobstads bryggeri har varit till stor hjälp och gett oss massor med tips. Vi är en liten familj likasinnade. Jag tror snarare att småbryggerierna stjäl marknadsandelar av stora bryggerier.

Trion sköter åtminstone tillsvidare bryggeriet vid sidan av sina vanliga jobb.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan