Logset i Kvevlax fortsätter att satsa kraftigt på produktutveckling. Skördaraggregatet TH 85 är resultatet av ett utvecklingsarbete som pågått i nästan tre år. Skördaraggregatet, som är utvecklat för grov slutavverkning, väger två ton och är anpassat för Logsets hybridskördare. Aggregatet passar även för så kallade bandgående basmaskiner som väger 25-30 ton.

Utvecklingschef Jonas Hedström berättar att ett viktigt mål i utvecklingsarbetet har varit att utveckla ett aggregat som är lätt att underhålla och serva.

– Det nya aggregatet har få känsliga komponenter. Målsättningen är att minimera avbrott i arbetet och samtidigt optimera livslängden för aggregatet.

Aggregatet har fyra motorer, tre så kallade matarhjul av stål och en synkroniserad matningskrets. Konstruktionen ska säkerställa att aggregatet matar fram trädet optimalt i alla situationer.

– Kombinationen av vår hybridskördare och det nya aggregatet är något som skogsmaskinsvärlden inte tidigare skådat, säger försäljningsdirektör Pascal Réty.