Zoom

Esa Karjala.


Esa Karjala, 62, chaufför:
– Inte i år, men tidigare år har det hänt att jag ibland plockat lingon. Lingonen har jag tillrett sylt och ibland även lingonpaj på. Lingon­paj är en favorit, och sylten passar perfekt med potatismos.

***

Zoom

Foto: Inga Viitamäki.


Inga Viitamäki, 85, pensionär:
– I år har jag inte plockat några lingon, men nog i flera år tidigare. Lingonen har jag kokat sylt på, och ibland även saft. Sylten är min favorit. Den äter jag tillsammans med olika kötträtter.

***

Zoom

Mikael Rönnqvist.


Mikael Rönnqvist, 63, pensionär:
– Jag plockar lingon varje år, tillräckligt så att det räcker hela året. Jag tillreder råröra och sylt på lingonen. Båda dessa är favoriter på till exempel gröten, men fungerar även med andra rätter.

***

Zoom

Tom Emaus.


Tom Emaus, 53, företagare:
– I år har jag inte plockat själv, men jag har köpt. Tidigare år har jag endast plockat någon liter. Största delen fryser jag ner till senare användning, och resten har blivit till sylt. Min favorit är lingonsylt med köttbullar och mos.

***

Zoom

Märta Backman.


Märta Backman, 84, pensionär:
– Ja, jag har plockat lingon så länge jag kan minnas, också i år. Lingonen stöter jag, eventuellt med lite socker. Jag äter mycket lingon med olika maträtter. Min favorit är krossade lingon med farinsocker, det passar till mycket.