De 24 Leadergrupper som varit mest framgångsrika i sitt arbete ska få ytterligare finansiering av Jord- och skogsbruksministeriet.

Efterfrågan på finansieringen för lokal utveckling är stort: 46 grupper ansökte om tilläggsfinansiering på över 25 miljoner euro. Kriteriet för ytterligare finansiering var gruppernas framgång i arbetet med att uppfylla målen.

Verksamhetens effekter analyserades utifrån framstegen i de lokalt ledda strategierna och förbättringarna i verksamhetens kvalitet.

Aktion Österbotten är den Leadergrupp som har störst budget i landet. Gruppens ursprungliga ram var strax över 11 miljoner euro för perioden 2014-2020.

Nu får Aktion Österbotten även ett tillägg på totalt ungefär 822 000 euro, det näst största tillägget av de 24 som får mera pengar.

Finland har 54 Leadergrupper, det vill säga föreningar för lokal utveckling. Grupperna finansierar, uppmuntrar till och gör små och stora förbättringar på orten.

Leadergruppernas offentliga finansiering består av EU:s finansiering och statlig och kommunal finansering.

Jord- och skogsbruksministeriet har gett var och en Leadergrupp en vägledande budgetram för perioden 2014-2020. En summa på 27 miljoner euro ska delas ut i två poster under programperioden till de framgångsrikaste grupperna.