Vid Österbottens arbets-­ och näringsbyrå fanns det i slutet av december sammanlagt 9 154 arbetslösa arbetssökande. Det är 2623 färre än för ett år sedan.

För tillfället har regionen den lägsta andelen arbetslösa arbetssökande i hela landet, 7,8 procent, med undantag av Åland. Motsvarande siffra i Södra Österbotten är 9,2 procent och i hela landet 11,2 procent.

Andelen arbetslösa minskade i samtliga österbottniska kommuner i slutet av fjolåret jämfört med samma tidpunkt året innan. Den största kvantitativa minskningen var i Vasa, Karleby och Jakobstad.


Högst andel arbetslösa i Vasa, lägst andel i Larsmo

Däremot var andelen arbetslösa arbetssökande störst i Vasa, 9,9 procent, i Lestijärvi, 9,8 prcent, och i Perho, 9,5 procent.

Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften var lägst i Larsmo, 3,0 procent, i Pedersöre, 3,3 procent,och i Närpes, 4,0 procent.

Av de arbetslösa arbetssökandena i Österbotten var 5271 män och 3 883 kvinnor. Andelen arbetslösa arbetssökande män ökade jämfört med november.

Ungdomsarbetslösheten fortsätter att minska stadigt. Andelen arbetslösa under 25 år minskade med 29,7 procent jämfört med året innan. Även i andra åldersgrupper minskade andelen arbetslösa. Mest arbetslösa fanns i åldersgruppen 60–64 år, totalt 1361 arbetslösa.

Även andelen långtidsarbetslösa minskar. Nu är antalet personer som varit arbetslösa i över två år mindre än för ett år sedan.

Antalet lediga arbetsplatser var sammanlagt 2283, vilket var 492 platser fler än för ett år sedan. Antalet personer som deltar i tjänster som främjar sysselsättningen ökade en aning jämfört med motsvarande tidpunkt i fjol, antalet deltagare var totalt 5185 personer.

Av de arbetslösa arbetssökandena var 702 personer permitterade på heltid i december, vilket är 750 färre än för ett år sedan.

Här hittar du de senaste arbetslöshetssiffrorna i din hemkommun!