– 14 medlemsländer har beslutat att utvisa ryska diplomater, säger EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på en extrainsatt presskonferens i Varna i Bulgarien.

– Ytterligare åtgärder kan inte uteslutas under de närmaste dagarna och veckorna, fortsätter han.

Läs också: Finland utvisar person vid Rysslands ambassad

Tyskland har beslutat att utvisa fyra ryska diplomater med anledning av nervgiftsattacken i brittiska Salisbury mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia, rapporterar AFP.

USA har beslutat att utvisa 60 ryska diplomater, som beskrivs som "spioner'", rapporterar AFP. Rysslands ambassadör i Washington säger att utvisningarna "förstör det lilla som fanns kvar av relationer med USA", rapporterar Reuters med hänvisning till den statligt kontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria.


Ett antal EU-länder offentliggjorde på måndagen utvisningar av ryska diplomater. Därutöver utvisar Ukraina 13 ryska diplomater och Kanada fyra.

En källa på ryska utrikesdepartementet säger till Ria att Moskva de närmaste dagarna ska svara med att utvisa samma antal diplomater från EU-länderna. Departementet säger också att besluten från EU- och Nato-länderna är konfrontativa och kommer att leda till eskalering.

Vid EU-toppmötet i förra veckan pekade EU-ledarna i ett uttalande ut Ryssland som "högst sannolikt" ansvarigt för nervgiftattacken i brittiska Salisbury den 4 mars. Attacken fördömdes i "starkast möjliga termer" och användandet av nervgift ansågs utgöra "ett säkerhetshot mot oss alla".

EU-ledarna beslutade också att kalla hem EU:s ambassadör i Moskva för konsultationer under en månad.