|

Oklart hur vädret slår mot svamparna – många hoppas på regn

NyhetsbildZoom
Toppmurklor kan bidra positivt till måltidsbordet, bland annat brynta i smör. Foto: Arkiv/TT/Scanpix/Anders Wiklund
Vårsvamparna har redan letat sig upp i skogarna. Men många frågar sig hur vintern följd av utdragen tidig vårvärme påverkar skogens framtida svampskafferi. Det korrekta svaret? Det finns inte ännu.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Mycket snö och utdragen kyla, följt av plötsligt uppflammande och häftig vårvärme – som sedan snabbt stegrats ytterligare till torrt och rentav sommarliknande väder i stora delar av landet.

Är det bra eller dåligt för våra svampfavoriter?

– Det beror alldeles på om det blir torrt eller om det kommer något regn. Det är lika säkert att säga som att sia om vädret, säger Michael Krikorev, mykolog och svampkonsulent på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

En blöt och gärna varm vår brukar generellt sägas kunna leda till ett bra svampår. Men Sverige är långt utsträckt i syd–nordlig riktning och därav också med stora skillnader i väder och väta.

Dessutom kan snabba väderväxlingar leda till snabba resultat i svamptillväxten.

– Man vet ungefär tio dagar i förväg, säger KIrikorev.

Framtiden är oklar för kantareller, trattkantareller, karljohansvamp och många andra av våra mer kända matsvampar.

Men Krikorev har redan sett rapporter om lokalt god tillgång på goda vårsvampar som toppmurkla och svavelticka.

En annan tidig filur är vårmusseronen, som trivs i kalkrika marker och brukar gå bra från mitten av maj till början av juni.

– Den har normalt sin storhetstid nu.

Kommentarer
|

INSÄNDARE: Nationell koordinering kring datasystem behövs

Fungerande datasystem är viktiga redskap men de kan aldrig ersätta händer i vården.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan