|

Oklart hur vädret slår mot svamparna – många hoppas på regn

NyhetsbildZoom
Toppmurklor kan bidra positivt till måltidsbordet, bland annat brynta i smör. Foto: Arkiv/TT/Scanpix/Anders Wiklund
Vårsvamparna har redan letat sig upp i skogarna. Men många frågar sig hur vintern följd av utdragen tidig vårvärme påverkar skogens framtida svampskafferi. Det korrekta svaret? Det finns inte ännu.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Mycket snö och utdragen kyla, följt av plötsligt uppflammande och häftig vårvärme – som sedan snabbt stegrats ytterligare till torrt och rentav sommarliknande väder i stora delar av landet.

Är det bra eller dåligt för våra svampfavoriter?

– Det beror alldeles på om det blir torrt eller om det kommer något regn. Det är lika säkert att säga som att sia om vädret, säger Michael Krikorev, mykolog och svampkonsulent på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

En blöt och gärna varm vår brukar generellt sägas kunna leda till ett bra svampår. Men Sverige är långt utsträckt i syd–nordlig riktning och därav också med stora skillnader i väder och väta.

Dessutom kan snabba väderväxlingar leda till snabba resultat i svamptillväxten.

– Man vet ungefär tio dagar i förväg, säger KIrikorev.

Framtiden är oklar för kantareller, trattkantareller, karljohansvamp och många andra av våra mer kända matsvampar.

Men Krikorev har redan sett rapporter om lokalt god tillgång på goda vårsvampar som toppmurkla och svavelticka.

En annan tidig filur är vårmusseronen, som trivs i kalkrika marker och brukar gå bra från mitten av maj till början av juni.

– Den har normalt sin storhetstid nu.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan