|

3D-printad mat testas på äldreboenden

NyhetsbildZoom
För dem med tugg- och sväljproblem som bara kan äta mat i puréform kan 3D-printad mat bli ett alternativ i framtiden, till exempel 3D-printad broccolipuré. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
Mat i puréform ser ofta oaptitlig ut och många med tugg- och sväljsvårigheter har därför problem med äta tillräckligt. Till hösten inleds ett försök med purémat utskriven med 3D-printer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det är ett väldigt stort problem att de som får konsistensanpassad mat äter för lite, säger Evelina Höglund på forskningsinstitutet Rise, som driver projektet.

Ungefär åtta procent av alla vuxna har tugg- och sväljsvårigheter och bristande aptit riskerar att leda till undernäring.

I slutet av året ska den nya tekniken testas på två äldreboenden i Halmstad och Helsingborg och på ett företag som tillagar mat till sjukhus.

– Tanken är att bygga upp till exempel en broccoli, en kycklingklubba eller ett wienerbröd så att det blir så identiskt som möjligt. Men konsistensen blir som en lös pannacotta, säger Richard Asplund, tillförordnad verksamhetschef för måltidsservice i Halmstad, till Hallandsposten.

En annan del av projektet är att utveckla personligt anpassade recept.

Redan i dag finns 3D-printrar för användning i kök, till exempel vid formandet av choklad och dekorationer till tårtor.

Kommentarer
|

Somriga veganrätter

Nyhetsbild
Foto: Sofie Sergelius
Passa på och prova på veganska alternativ till köttet nu under semestertiden.

Mest läst senaste veckan