|

Terroroffer i Christchurch: Jag har förlåtit

NyhetsbildZoom
Jacinda Ardern omfamnar en besökare under ceremonin i Hagley Park i Christchurch. Foto: Mark Tantrum/ Nya Zeelands regering/AP/TT
Tusentals människor samlades i Christchurch i Nya Zeeland för en ceremoni för att hedra offren för terrordåden, där 50 personer dödades i två moskéer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Jag väljer fred och jag har förlåtit, säger rullstolsburne Farid Ahmed, som förlorade sin fru i dådet. 

De deltagande stod tysta när namnen på de dödade lästes upp, och talare hyllade offren, inklusive de 22 som fortfarande vårdas på sjukhus, varav en allvarligt skadad fyraårig flicka. 

Farid Ahmed, som överlevde moskéskjutningen, håller tal. Foto: Mark Baker/AP/TTFarid Ahmed sade att människor frågar honom hur kan förlåta någon som mördat hans fru.

– Jag vill inte ha ett tungt hjärta som kokar likt en vulkan av ilska, vrede och raseri. Den bränner ut sig själv och den bränner sin omgivning, förklarade han, och sade att han vill ha ett hjärta av kärlek, omtänksamhet och försoning i stället.

Säkerhetsarrangemanget var omfattande och extra poliser från grannen Australien var på plats för att ge stöd.

– Rasism existerar, men är inte välkommen här, sade premiärminister Jacinda Ardern, som var på plats tillsammans med representanter från nästan 60 länder, däribland hennes australiska motsvarighet Scott Morrison.

– Vi är inte immuna mot virusen av hat och av skräck – det har vi aldrig varit, sade hon i sitt tal och fortsatte:

– Men vi kan vara landet som upptäcker botemedlet.

Visa fler
Kommentarer
|

Nya dödsfall på överfullt Mount Everest

Nyhetsbild
Det har varit en svart vecka på Mount Everest. Under lördagen steg veckans dödstal till åtta efter att en brittisk man mist livet på världens högsta berg. Arkivbild. Foto: Molly Sprayregen
Världens högsta berg, Mount Everest, fortsätter att skörda dödsoffer bland mängder av klättrare som drömmer om att nå dess topp. På en vecka har åtta människor mist livet – senast under lördagen då en brittisk man omkom.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan