|

Rungande ja för skärpt vapenlag i Nya Zeeland

En polisman utanför al Noor-moskén i Christchurch. Arkivbild. Zoom
Foto: Mark Baker/AP/TT

En polisman utanför al Noor-moskén i Christchurch. Arkivbild.

Med 119 röster mot en röstade parlamentet i Nya Zeeland för en skärpning av landets vapenlagar. Omröstningen hölls drygt två veckor efter det dödliga terrordådet i Christchurch.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi vill aldrig se en liknande attack i vårt land igen. Vi måste agera snabbt, säger Stuart Nash, polisminister.

Lagen skulle innebära ett förbud mot halvautomatiska vapen av den sort som användes av den misstänkte terroristen Brenton Tarrant.

Enligt polisminister Stuart Nash från Labour-partiet visade terrordådet, där 50 personer miste livet, att Nya Zeelands vapenlagstiftning är otillräcklig.

– Alldeles för många i vårt land har tillgång till de här farliga skjutvapnen utan berättigat syfte – men med en betydande risk för allmänheten, säger han.

Annons
Den enda som röstade emot förslaget var David Seymore från högerpartiet ACT, ett parti med en plats i parlamentet. Han anser att lagförslaget är förhastat.

"Det är alltid viktigt att vi upprätthåller vår tradition av sansad, robust lagstiftning – och särskilt nu", säger David Seymore i ett uttalande, enligt AFP.

Förslaget kommer att genomgå ytterligare två omröstningar innan lagen vinner laga kraft. 

Terrordådet i Christchurch

  • Den 15 mars gick en beväpnad man in i al Noor-moskén i centrala Christchurch i Nya Zeeland och öppnade eld, mitt under fredagsbönen. En andra skjutning ägde rum i Linwood-moskén.
  • Totalt 50 personer dödades. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har kallat dådet för en välplanerad terrorattack.
  • Den 28-årige australiern Brenton Tarrant greps efter dådet, och misstänks för mord.
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Turist kritiserade hotell på Tripadvisor – kan få fängelse

Thailands paradisstränder lockar turister – och recensioner. Arkivbild från Koh Phangan.
Foto: Adam Schreck/AP/TT

Thailands paradisstränder lockar turister – och recensioner. Arkivbild från Koh Phangan.

En amerikan som lämnat en negativ recension på sajten Tripadvisor om ett hotell i Thailand riskerar två års fängelse efter att ha anmälts av hotellägaren.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan