Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
|

Kräftsäsongen triggar skaldjursallergi

Äter man ofta skaldjur ökar risken att bli allergisk. Zoom
Foto: Arkiv/Hasse Holmberg/TT

Äter man ofta skaldjur ökar risken att bli allergisk.

Mitt i kräftsäsongen finns det de som till sin fasa plötsligt upptäcker att de är allergiska mot skaldjur. Det är nämligen inte ovanligt att allergin visar sig först i vuxen ålder. Ännu vanligare är det bland dem som äter skaldjur ofta.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Man kan prata om olika sorters allergier och överkänslighet mot skaldjur. En handlar om man har allergiantikroppar.

– Det vill säga att man är generellt allergisk mot andra saker, att man har den läggningen, säger Caroline Nilsson, barnallergolog på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm.

Triggas av alkohol

Det kan också röra sig om en överkänslighetsreaktion, vilket aldrig är livshotande. Då handlar det om att man har fått i sig för mycket av ämnet histamin.

– Och det bildas i skaldjur om de får ligga framme och inte förvaras på ett optimalt sätt. Det kan också triggas av att man dricker alkohol, vilket man ofta gör till kräftor och andra skaldjur, säger Caroline Nilsson.

– Anledningen till att man får besvären först i vuxen ålder kan vara att man inte äter skaldjur så mycket som barn. Man har större benägenhet att bli allergisk mot sådant man äter ofta.

TT: Är det alltså vanligare bland dem som gillar skaldjur att de också blir allergiska mot det?

– Det kanske man skulle kunna säga.

Ovanligt bland pensionärer

TT: Går det att förebygga?

– Nej, egentligen inte. Det finns inga vedertagna sådana sätt. Bara mot överkänsligheten, och då genom att förvara skaldjuren kallt tills man ska äta dem.

I riskzonen ligger de som har andra allergier, eftersom de har en ökad benägenhet för allergier. Annars kan vem som helst få en överkänslighetsreaktion. Det är vanligare att allergin infinner sig hos vuxna än hos barn, men det finns ingen specifik ålderskategori som är extra utsatt.

– Men det är betydligt ovanligare bland dem som uppnått pensionsåldern, säger Caroline Nilsson.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Vägra ta emot jobb och satsa på företagsamhet – experter drog fram sina sysselsättningsess ur rockärmen

Nyhetsbild
Arbets- och jämställdhetsutskottets öppna hörande modererades av riksdagsledamöterna Kim Berg (SDP) och Bella Forsgrén (Gröna). Foto: Catariina Salo/SPT
Vi behöver ett bättre skydd för gravida och karenstiderna måste slopas. Det är några av de visioner som arbetslivsexperter presenterade för riksdagens arbetslivs- och jämställdhetsutskott på onsdagen.

Mest läst senaste veckan