|

Matbrist förutspås vid hård brexit

NyhetsbildZoom
Demonstranter för och emot brexit i London tidigare i sommar. Foto: Arkiv/Matt Dunham/AP/TT
Storbritanniens regering har förberetts på att en hård brexit antagligen medför en längre tids brist på mat, mediciner och bränsle.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Storbritanniens regering tror att det kommer att bli svårt att undvika en hård gräns på Irland om landet lämnar EU utan avtal, enligt läckta regeringsdokument som tidningen Sunday Times har tagit del av.

Man förutspår även brist på mat, mediciner och bränsle under flera månader efter utträdet. Detta eftersom 85 procent av de lastbilar som används för import inte är "redo för den franska tullen" vilket skulle leda till störningar och förseningar vid införandet av varor.

Tidningen skriver att dokumenten ger en sällsynt inblick i hur regeringen planerar för att undvika en total kollaps av landets infrastruktur. Och enligt tidningen handlar prognoserna om vad som troligtvis kommer att hända och inte vad som förutspås i värsta fall.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson gör nästa vecka sin första utlandsresa sedan han tillträdde posten. Han träffar då den franske presidenten Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel och väntas framföra budskapet att Storbritanniens utträde ur EU inte går att stoppa. Det vill säga att landet kommer att lämna EU oavsett om man har ett avtal eller inte.

Visa fler
Kommentarer
|

Brexit – det här händer nu

Nyhetsbild
Boris Johnson gick på en nit under lördagen, men redan på måndag vill Storbritanniens premiärminister lägga fram sitt brexitförslag igen. Foto: Frank Augstein/AP/TT
Vad innebär lördagens omröstning i det brittiska parlamentet, hur påverkar bakslaget premiärminister Boris Johnson och vad händer egentligen härnäst? Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid University of Cambridge, reder ut.

Mest läst senaste veckan