13 mars: Liverapportering om coronaviruset

Från och med fredagen den 13 mars rapporterar vi det senaste om coronaviruset i den här artikeln.

12 mars: Regeringen ger nya rekommendationer

Folksamlingar på över 500 personer förbjuds och personer som har varit utomlands bör försätta sig själva i två veckors karantän. Läs Vasabladets öppna artikel om besluten. Över 100 personer har nu smittats i Finland. 

11 mars: En person smittad i Södra Österbotten

Under onsdagen bekräftades åtminstone 19 fall runt om i Finland, ett av dem i Seinäjoki. Åtminstone 59 fall har bekräftats i Finland.

10 mars: 40 bekräftade fall i Finland

Sammanlagt 40 fall har bekräftats, varav 21 i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Österbotten är fortfarande skonat.

9 mars: Nya coronafall i Finland

Nya fall bekräftades på måndagsförmiddagen bland annat i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Antalet bekräftade coronafall i Finland är nu 30. I Österbotten har man tagit 25 prover, men alla var negativa.

8 mars: 60 personer i karantän vid Helsingforsskola

En kvinna som jobbar på Lauttasaaren koulu har drabbats av coronaviruset. På grund av detta kommer sammanlagt 60 personer, elever och lärare vid Lauttasaaren koulu att hållas i karantän i två veckor. 

8 mars: Över 100 personer försätts i coronakarantän i Birkaland

Tammerfors universitetssjukhus meddelade på söndagen att över 90 elever och en del av personalen i ett högstadium i Pitkäjärvi i Birkaland försätts i karantän eftersom de kan ha kommit i kontakt med coronaviruset.

8 mars: Fem nya bekräftade fall av corona i Finland

Hittills har sammanlagt 24 personer smittats av coronaviruset i Finland. Av dessa fall har 14 registrerats i Nyland och 4 i Birkaland. De resterande fallen har registrerats i Lappland, Norra Österbotten, Södra Karelen, Egentliga Tavastland och Norra Savolax. På söndag kom även det första fallet i Egentliga Finland. 

8 mars: Över tio miljoner i karantän i Italien

Hela den italienska regionen Lombardiet och 14 av landets provinser sätts i karantän fram till den 3 april. Städer som Milano, Venedig, Parma och Rimini drabbas. Beslutet påverkar mer än 10 miljoner människor.

7 mars: Totalt 161 personer coronasmittade i Sverige

Det senaste dygnet har ytterligare 24 personer i Stockholm och Skåne konstaterats smittade av det nya coronaviruset.Sammanlagt har nu 161 fall upptäckts i Sverige.

5 mars: Fem nya coronafall i Finland

Institutet för hälsa och välfärd (THL) meddelar att det har uppdagats fem nya fall av coronaviruset covid-19 i Finland.

Tre av fallen är i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS), ett fall i Birkalands sjukvårdsdistrikt och ett fall i Centrala Tavastlands sjukvårdsdistrikt. 

4 mars: Inga smittade österbottningar

Av de åtta första misstänkta fallen i Österbotten var inga smittade med coronaviruset. I fortsättningen meddelar VCS bara om man konstaterar smittfall. Man rapporterar alltså inte längre om misstänkta fall.

3 mars: Fyra har vanlig influensa

Åtta misstänkta fall av coronavirus kom till VCS på måndag, ytterligare tre på tisdag. De första provresultaten visar att fyra fall är vanlig influensa.

3 mars: Två nya misstänkta coronafall i Vasa 

På tisdag förmiddag kom två nya personer till Vasa centralsjukhus för provtagning. Personerna har rest till Norditalien under sportlovet och misstänks nu ha coronaviruset. De har enbart lindriga symtom men har bägge varit i epidemiområdet och testas därför. 

2 mars: 2000 personer smittade i Italien

Nu har 2 036 personer smittats i Italien meddelar den italienska civilförsvarsmyndigheten. Av dessa har 136 hunnit tillfriskna – medan totalt 52 personer avlidit till följd av att ha insjuknat.

2 mars: Sju personer i Österbotten testas för viruset 


Den 2 mars testades sju österbottningar för viruset på Vasa centralsjukhus. De har nyligen kommit hem från norra Italien. Efter provtagningen ska personerna hålla sig hemma. På tisdag kommer provsvaren.

1 mars: 130 personer i karantän i Helsingfors

Totalt kring 130 personer som varit i nära kontakt med ett barn i skolåldern som smittats med coronaviruset covid-19 försattes i karantän söndagen den 1 mars. En äldre man som rest med barnet konstaterades också ha corona, men ingen utom mannen själv behövde sättas i karantän.

2 mars: Sju dokumenterade fall i Finland

Ett 90-tal personer har testats i Finland och fram till söndagskvällen hade sex fall dokumenterats. Måndagen den 2 mars bekräftades ett sjunde fall.