Tre nya fall har uppdagats sedan lördagen. Enligt sjukvårdsdistriktets webbplats är antalet smittade uppe i 45. 

Är tre nya fall många? 

– Nej, det är inte mycket. Alla behöver inte heller vara testade igår. Testerna skickas till Tammerfors och ibland är det tre dagars väntan på att få resultaten. Det inga alarmerande siffror, säger Peter Nieminen, chef för operativa ansvarsområdet.

Alla som smittats är i karantän. Om smittkedjorna är spårade för de tre nya fallen kan han inte svara på och hänvisar till överläkare Heikki Kaukoranta som ansvarar för smittspårningen. 

Ilkka-Pohjalainen skrev på lördag kväll att en person som smittats jobbar på äldreboende i Vasa. 

– Det är inte bra att, äldre ska skyddas på alla sätt och vis. Men man vet att det är en lömsk sjukdom som vissa knappt blir sjuka av alls. Den drabbar äldre hårdare eftersom de är i riskgrupp. 

Chef för det operativa ansvarsområdet Peter Nieminen.

Det finns exempel i Finland på där smittan har spridit sig på äldreboende men än så länge har endast den ena personen bekräftats ha smittan på enheten i Vasa. 

– De som kommit i kontakt med personen sätts i karantän och om någon visar symptom så testar man. Vi har ju den mobila enheten som kan testa personer på plats, vilket är bra om det blir nödvändigt att testa. 

Kan du säga vilket boende eller vilken typ av boende det är frågan om? 

– Nej, det kan jag inte säga. 

Uppdaterad 20.55: Vasa sjukvårdsdistrikt meddelade tidigare under dagen att det finns 46 konstaterade fall av covid-19. På söndagskvällen korrigerades siffran till 45.