Ytterligare två fall av coronasmittade som har koppling till Ylläs har konstaterats i Södra Österbotten, meddelar sjukvårdsdistriktet på onsdagen. Man har också bekräftat två fall som har koppling till andra, tidigare kända smittkedjor. 

Smittspårningsarbetet i samtliga fyra nya fall är därmed avklarat, och karantänsåtgärder har vidtagits.

Det totala antalet smittade i Södra Österbotten uppgår nu till totalt 114 personer. Några av dessa vårdas fortfarande på sjukhus. Det totala antalet tester som gjorts är nu övre 30 000, 457 av dessa togs under tisdagen.


Södra Österbotten nu i accelelerationsfasen

Sjukvårdsdistriktet skriver i ett pressmeddelande att smittspårningsarbetet hittills har förlöpt bra och att man i huvudsak har kontroll över smittkedjorna.

Som en följd av det ökade antalet smittade i Södra Österbotten övergick distriktet i måndags till den så kallade accelerationsfasen. Institutet för hälsa och välfärd klassificerar epidemiläget enligt tre faser: basnivån, accelerationsfasen och spridningsfasen.

I och med den övergången gav den regionala coronasamarbetsgruppen Nyrkki också rekommendationer om övergång till distansarbete, folksamlingar och användning av munskydd.