Ett nytt fall i Södra Österbotten – färre som testar sig nu

Seinäjoki centralsjukhus. Zoom
Foto: Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt

Seinäjoki centralsjukhus.

Antalet coronasmittade personer har ökat i Södra Österbotten i början av året.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ett nytt coronafall konstaterades i Södra Österbotten under måndagen, meddelar sjukvårdsdistriktet. Det betyder att det totala antalet smittade sedan pandemins början nu stiger till 444 personer.

När den regionala coronasamarbetsgruppen Nyrkki möttes i går kunde man konstatera att sjukvårdsdistriktet fortfarande befinner sig i epidemins accelerationsfas, men att antalet smittade har ökat igen. Förra veckan hade man sammanlagt 15 nya fall, medan de veckan innan var tio. Incidenstalet ligger nu på 13 per 100 000 invånare de senaste två veckorna.

Gruppen kunde också konstatera att 1,2 procent av alla coronatester som tagits den senaste veckan gett positivt resultat. Alla smittkällor har dock inte kunnat spåras. 

I nuläget är det några coronapatienter som vårdas på sjukhus, men i övrigt har behovet av sjukhusvård inte ökat.

Annons

Färre som testar sig nu

Vad gäller antalet personer som kommer och testar sig för coronaviruset ser man nu en klar minskning jämfört med november och början på december. Den första veckan i december togs det 3670 tester och den sista veckan i december 1635 tester. Förra veckan var det 1566 som testade sig.

Minskningen har till viss del att göra med jul- och nyårshelgen, konstaterar sjukvårdsdistriktet. Man uppmanar dock fortsättningsvis alla som får några som helst luftvägssymptom att ta kontakt med hälsovården för att ta ett coronatest.

Nyrkki-gruppen beslöt i går att hålla fast vid de rekommendationer som man givit tidigare och som är i kraft till den 17 januari, och föreslår också till Regionförvaltningsverket att man ska fortsätta med sina begränsningar. Detta på grund av att antalet fall ökat nu i början av året och även på grund av det försämrade coronaläget i de närliggande landskapen.


 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

GRAFIK: Som mest togs 666 coronatester under ett dygn – snart bokförs också vaccinationerna

I oktober togs flest tester i distriktet.
Foto: Mikael Nybacka

I oktober togs flest tester i distriktet.

Det som började med enstaka tester per dag nådde sin kulmen med närmare 700 prov under ett dygn i oktober. Vi har fått ta del av Vasa sjukvårdsdistrikts statistik ända från mars.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan