Hälsovården har inlett vaccineringsarbetet i Korsholm enligt Institutet för hälsa och välfärds, THL:s, och Vasa sjukvårdsdistrikts riktlinjer. Det berättar kommunen i ett pressmeddelande. 

Vaccineringen av den vårdpersonal som arbetar med direkt vård av covid-19 patienter i kommunen har fått den första vaccindosen. Vaccineringen med dos två för denna grupp inleds vecka fem. 

Samtliga klienter vid serviceboendena för äldre är nu vaccinerade med den första dosen. Vaccineringen med dos två för denna grupp inleds enligt nuvarande plan under vecka sex. 


Kommunens vårdpersonal kommer under vecka fem att börja ringa upp kommuninvånare som är 85 år eller äldre för att erbjuda dem vaccin. Efter att den första gruppen är uppringd så inleds uppringningen av 80–84 åringarna.  

I samband med att en person över 80 år erbjuds vaccin kommer även personens make, maka eller sambo,  som är över 70 år, att erbjudas vaccin. Detta gäller även alla närståendevårdare som bor i samma hushåll.

Efter det står de resterande över 70 åringarna på tur. Mer information om detta ges i ett senare skede.


THL beslöt den här veckan att göra en förändring i prioriteringsriktlinjerna vad gäller vaccineringen av personal vid boenden. Den nya riktlinjen är att den personal som vaccinerats med den första dosen ska få den andra dosen enligt plan. Men ingen ny personal vaccineras från och med vecka fem.

Orsaken till förändringarna är att alla över 70 år ska erbjudas vaccin först. Tidtabellen för när personal vid boenden erbjuds vaccin preciseras i ett senare skede.

Tillgången till vaccin styr vaccineringstakten och därmed även tidtabellen. Kommunen ber därför kommuninvånarna att ha tålamod och förståelse för situationen. Den nya telefonlinjen där man kan boka tid för vaccination öppnas i ett senare skede.


Korsholm har behövt mer resurser för vaccineringen och har sökt personal som vill jobba med att vaccinera mot covid. Rekryteringarna är tillfälliga förstärkningar av personalstyrkan. Tidigare har man lappat med att omfördela resurser, och genom att personal som kunnat har jobbat mer. 

–Det kan hända att det är löst för den här veckan men blir det massvaccineringar kommer behovet att öka igen, säger överläkare Sofia Svartsjö. 

– Det är en stor uppgift att sköta vaccineringarna. I nuläget är behovet inte så stort då vaccinet inte finns i så stora mängder men det gäller att ha framförhållning också.