I Vörå har den vårdpersonal som arbetar direkt med vård av covid-19-patienter, samt samtliga klienter vid kommunens serviceboenden för äldre nu fått den första vaccindosen mot coronaviruset. Vårdpersonalen kommer att få sin andra dos från och med kommande vecka, och de äldre på serviceboendena från veckan därpå (vecka 6), meddelar kommunen.

Under den kommande veckan börjar kommunens vårdpersonal också ringa upp de kommuninvånare som är 85 år eller äldre för att erbjuda dem vaccin. När den gruppen är uppringd står 80–84-åringarna i tur, och sedan de som är över 70 år.

I samband med att en person över 80 erbjuds vaccin så kommer även personens make, maka eller sambo som är över 70 år att erbjudas vaccin. Detta gäller även alla närståendevårdare som bor i samma hushåll.


Vörå kommun konstaterar i sitt meddelande att de nya riktlinjerna från Institutet för hälsa och välfärd kommer att medföra vissa förändringar i tidtabellen. Institutet beslöt nämligen den här veckan att göra en ändring i prioritetsriktlinjerna vad gäller vaccinering av personal vid boenden. Den personal som redan fått den första vaccindosen kommer att få sin andra dos som planerat, men från och med nästa vecka vaccineras ingen ny personal. I stället erbjuds vaccinet först till alla som är över 70 år.

Kommunen konstaterar också att vaccineringstakten och tidtabellen helt styrs av tillgången till vaccin. Man ber man därför invånarna att ha tålamod och förståelse för situationen. Man kommer att informera mera om hur vaccinationstidtabellen framskrider på bland annat kommunens webbplats och sociala medier.

De nya telefonlinjerna där man kan boka tid för vaccinering öppnas i ett senare skede.

Från kommunen påminner man också om att även om vaccineringen kommit igång så gäller det fortsättningsvis att följa rekommendationerna att använda munskydd, tvätta händerna och hålla säkerhetsavstånd.