Rederierna börjar kräva färska coronatest eller bevis på antikroppar

Resenärer ska ha ett färskt testresultat som visar att de inte bär på coronaviruset, eller ett läkarintyg på att de redan varit sjuka i covid-19 och nu har antikroppar. Zoom
Foto: Arash Matin/Arkiv

Resenärer ska ha ett färskt testresultat som visar att de inte bär på coronaviruset, eller ett läkarintyg på att de redan varit sjuka i covid-19 och nu har antikroppar.

På tisdag nästa vecka börjar Finlands rederier kräva negativa coronatestresultat av alla fartygsresenärer, i enlighet med THL:s rekommendation. Men det finns undantag till regeln.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Alla resenärer, inklusive finländska medborgare, bör vid ombordstigningen ha ett intyg på negativt coronatestresultat som tagits inom 72 timmar eller ett läkarintyg över att ha haft coronavirus. Resenärer ombedes vid behov visa intygen i avgångsterminalen och i gränskontrollen eller hälsovårdsmyndigheterna i ankomstterminalen i Finland.

De här reglerna börjar gälla nästa tisdag, den 23 februari.

Intyg förutsätts inte av kryssningsresenärer, som inte gått i land i ett annat land, skriver Rederierna i Finland i ett pressmeddelande.

Men det finns en del undantag till reglerna. Det gäller exempelvis barn under 12 år, bytesbesättningar för transportmedel, besättningar som återvänder från sina arbetspass och logistikföretagens chaufförer.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Yle: Jyri Häkämies berömmer regeringens exit-strategi

Finlands näringslivs vd Jyri Häkämies hoppas att samhället ska öppnas upp lite snabbare än vad som står i regeringens utkast till exit-strategi. Arkivbild.
Foto: SPT

Finlands näringslivs vd Jyri Häkämies hoppas att samhället ska öppnas upp lite snabbare än vad som står i regeringens utkast till exit-strategi. Arkivbild.

Finlands näringsliv hoppas på en klar och tydlig exit-strategi, säger vd Jyri Häkämies i Yles aktualitetsprogram Morgonettan.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan