Tre nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt – incidensen fortsätter sjunka

Vasa centralsjukhus är nu i full beredskap med anledning av coronapandemin. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus är nu i full beredskap med anledning av coronapandemin.

Även på onsdagen rapporterar Vasa sjukvårdsdistrikt om endast tre nya coronafall och incidenstalet är nu nere på 73. Österbottens coronasamordningsgrupp påminner alla om att gå och testa sig "för minsta lilla symptom".
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt tre nya fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på onsdagen.

Det här betyder att det totala antalet smittade sedan pandemins början nu uppgår till 2187 personer.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är på onsdagen 73 vilket betyder att det sjunkit ytterligare. I går tisdag var incidensen 85 och förra onsdagen 103.

Enligt nya siffror är det nu 15 personer i Vasa sjukvårdsdistrikt som avlidit på grund av en sjukdom orsakad av coronaviruset (sedan pandemins början). Det betyder att antalet ökat med tre personer sedan den senaste rapporten för två veckor sedan.

Annons

"Testa för minsta lilla symptom"

Hittills den här veckan är Vasa sjukvårdsdistrikt nu uppe i 14 nya coronafall. Utöver dagens tre rapporterades om tre i går och om åtta i måndags.

Infektionsöverläkare Juha Salonen sade på tisdagen att det är positivt att de nya fallen är få, men att den låga siffran troligen beror på att det var få som testade sig under helgen. 

Läs också: Fler som testar sig för corona efter sportlovet – "Det kan betyda flera nya fall"

Från och med måndagen var det åter trafik till provtagningen vilket också betyder att det kan komma flera nya fall den här veckan – speciellt efter förra veckans sportlov. I måndags togs sammanlagt 566 prover och i går, tisdag, var antalet 379.

Österbottens coronasamordningsgrupp påminner alla om att ha låg tröskel för att gå och testa sig "för minsta lilla symptom".

Läs också: Abiturienter får möjlighet till snabbtest, men: "Viktigast nu att alla tar sitt ansvar och minimerar kontakter"


Över 17 000 har fått första vaccindosen

Varje tisdag publicerar Vasa sjukvårdsdistrikt också ny statistik på hur coronavaccineringen framskrider. Enligt gårdagens siffror är det nu ungefär 17 100 personer i distriktet, det vill säga 12 procent av befolkningen över 16 år, som fått den första vaccindosen. Förra tisdagen var siffran cirka 13 300.

Cirka 1600 personer har fått båda doserna.

Den andra vaccindosen, "boosterdosen", ges 12 veckor efter den första.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Vasa sjukvårdsdistrikt i dag: Fyra nya coronafall

231 personer i sjukvårdsdistriktet testade sig för coronaviruset under torsdagen.
Foto: Mikael Nybacka

231 personer i sjukvårdsdistriktet testade sig för coronaviruset under torsdagen.

Incidensen fortsätter att sjunka.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan