Fyra nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin.

Nu är det 33 000 österbottningar som fått den första vaccindosen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt fyra nya fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på onsdagen.

Det här betyder att det totala antalet smittade sedan pandemins början nu uppgår till 2331 personer.

Antalet personer som avlidit till följd av sjukdomar förorsakade av coronaviruset är nu 16. Det är en person fler än när man senast rapporterade om antalet dödsfall för två veckor sedan.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är på onsdagen 32 vilket betyder att det stigit litet sedan tisdagen då det var 31. Förra onsdagen var incidensen 21.

Annons
527 personer i sjukvårdsdistriktet testade sig för coronaviruset under tisdagen. Det totala antalet tester som tagits sedan pandemins början uppgår nu till 62 240.


Kvar i accelerationsfasen

Österbottens coronasamordninsgrupp konstaterade på sitt möte i går att coronaläget i Vasa sjukvårdsdistrikt vänt till det sämre under den gångna veckan. 

"En stor del av Österbottens nya fall kommer från utlandet och delvis också från andra delar av Finland. Folk reser fram och tillbaka, vilket tyvärr syns i antalet fall", säger Vasa centralsjukhus infektionsöverläkare Juha Salonen i ett pressmeddelande från coronagruppen.

Men även om mängden nya fall har ökat anser man ändå att läget är stabilt. Smittkedjorna har kunnat spåras bra och Österbotten har klarat sig undan stora massexponeringar. 

Gruppen konstaterade att distriktet fortfarande befinner sig i coronaepidemins accelerationsfas och att man ännu inte kan ta steget ner till utgångsnivån.

Man beslöt också att förlänga rekommendationerna om att hobbyverksamhet för vuxna inomhus ska hålla paus och att man inte ska samlas fler än tio personer i privata sammanhang. Dessa rekommendationer är nu – liksom de övriga rekommendationer man gett – i kraft till den sista april.

Alla rekommendationer hittar du på sjukvårdsdistriktets webbplats.


33 000 har fått första vaccindosen

Vasa sjukvårdsdistrikt uppdaterade på onsdagen sin statistik på hur många i distriktet som fått coronavaccin. Enligt dagens siffror har nu ungefär 33 000 personer, det vill säga 24 procent av befolkningen över 16 år, fått den första vaccindosen. 

Cirka 1 640 personer har fått båda doserna. Den andra vaccindosen, "boosterdosen", ges 12 veckor efter den första.

På THL:s webbplats kan man se hur vaccineringen framskrider i de olika kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt. THL:s statistik uppdateras dock med fördröjning.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Söndagens fall hör till kända smittkedjor – "Hittills ser det ut som att vi klarat påsken ganska bra"

Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Söndagens tre nya coronafall finns i Laihela och Närpes. Hur vi klarat påsken klarnar under den kommande veckan, säger Marina Kinnunen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan