Sju nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin.

Incidensen stiger i Vasa sjukvårdsdistrikt som nu är tillbaka i epidemins accelerationsfas.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt sju nya fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på onsdagen. Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 2623 personer.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna, har nu stigit till 45.

I går var det 365 personer som testade sig för coronaviruset.Tillbaka i accelerationsfasen

Efter att coronaläget försämrats kraftigt den senaste tiden blev det på tisdagen klart att Vasa sjukvårdsdistrikt nu igen befinner sig i epidemins accelerationsfas. Österbottens coronasamordningsgrupp var enhällig på sitt möte.

Under den senaste veckan har incidensen fördubblats och nya smittfall har konstaterats i framför allt Vasa och Jakobstad. Det har också förekommit flera massexponeringar i Vasa, Korsholm och Jakobstad, konstaterar coronagruppen i ett pressmeddelande på onsdagen.
Annons
I nuläget är det en person som vårdas på sjukhus för covid-19.

Läs också: Vasa sjukvårdsdistrikt övergår till accelerationsfasen – restauranger och evenemang kan komma att påverkas

Sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen, som leder coronagruppen, sade på tisdagen att steget till accelerationsfasen kan komma att påverka evenemang och restauranger i distriktet men att det är Regionförvaltningsverket som fattar de besluten.

Gruppen ger i nuläget inga nya rekommendationer gällande privata tillställningar, men konstaterar att ju mindre grupper som samlas, desto bättre. I övrigt gäller det fortfarande att använda munskydd och hålla avstånd, även inom hobbyverksamhet.


77 procent har fått första vaccindosen

Enligt de senaste uppgifterna från Vasa sjukvårdsdistrikt är det nu ungefär 112 800 personer, det vill säga 77 procent av invånarna över 12 år, som fått den första vaccindosen. Drygt 60 000 personer i distriktet har fått två doser.

Coronasamordningsgruppen meddelar att det finns gott om vaccin i Österbotten och uppmuntrar invånarna att gå och vaccinera sig.

I morgon, torsdag 5 augusti, ordnar Vasa stad ett nytt tillfälle då man kan komma och vaccinera sig utan tidsbokning. Drop in-mottagningen på Kyrkoesplanadens hälsostation är öppen klockan 8–16 och alla som fyllt 16 år eller är 12–15 år och hör till en riskgrupp är välkomna att få sin första vaccindos.

Drop in-vaccinering blir det också på flera håll i Jakobstadsregionen under de kommande veckorna – läs mera här.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan