23 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa centralsjukhus. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus.

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt 23 nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på onsdagen.

Det totala antalet smittade uppgår nu till 3724 personer.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, är nu 130. I går, tisdag, var incidensen 131.

Under tisdagen var det 322 personer som testade sig för coronaviruset.

Annons

 

Munskydd rekommenderas fortfarande

Hittills den här veckan är Vasa sjukvårdsdistrikt nu uppe i 67 nya fall. Utöver dagens 23 rapporterade man om 26 i går och om 18 i måndags. 

Under tisdagen var det sex personer som behövde sjukhusvård på grund av covid-19, enligt uppgifter infektionsöverläkare Juha Salonen.

Läs också: Nu är sex coronapatienter intagna på sjukhus – "En av dem har redan varit isolerad i tio dagar"

Österbottens coronasamordningsgrupp höll möte på tisdagen och kunde då konstatera att coronaläget i distriktet inte blivit bättre under de senaste veckorna och att vi fortfarande befinner oss i epidemins spridningsfas.

Den kraftiga rekommendationen om användning av munskydd är i kraft under hela oktober i Vasa sjukvårdsdistrikt. Gruppen gav också en stark rekommendation om att man ska gå och testa sig redan om man har lindriga symptom, speciellt om man varit utomlands.

Läs också: Coronagruppen om höstlovet: "Kom ihåg att ta ett test om du varit utomlands och får symptom – det gäller också barn"


Störst andel vaccinerade i Korsnäs

Coronagruppen uppmuntrar fortsättningsvis också österbottningarna att gå och vaccinera sig mot coronaviruset.

Enligt de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa och välfärd (THL) är det nu 73,5 procent av invånarna i Vasa sjukvårdsdistrikt som fått den första dosen av coronavaccinet, och 62,2 procent som även fått den andra. Målet är en vaccinationstäckning på 80 procent.

Störst andel fullt vaccinerade har Korsnäs och Malax. I Korsnäs har 73,3 procent av invånarna fått båda sprutorna och i Malax 72,1 procent. På THL:s webbplats kan man följa hur vaccineringen framskrider i de olika kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt.

I Vasa ordnas det i dag drop in-vaccinering på hälsostationen i Gerby mellan klockan 16 och 18.

Drop in-vaccinering

 • VASA
 • Onsdag den 6 oktober klockan 16–18 på Gerby hälsostation.
 • Lördag den 9 oktober klockan 13–15.30 på Kyrkoesplanadens hälsostation.
 • Man behöver inte boka tid för att komma på drop in-vaccinering. Tillfällena är i första hand avsedda för den första vaccindosen, men också de som ska få sin andra dos är välkomna, om det har gått minst sex veckor sedan den första vaccineringen.
 • KORSHOLM
 • Fredag 8 oktober klockan 15–17 vid Korsholms hvc.
 • Onsdag 13 oktober klockan 15–17 vid Korsholms hvc.
 • Onsdag 20 oktober klockan 15–17 vid Korsholms hvc.
 • Kommunens invånare kan besöka drop in-tillfällena för att få antingen den första eller den andra dosen av coronavaccinet. Nu kan man ta den andra dosen redan sex veckor efter den första dosen. Det går att komma på drop in-vaccinering för andra dosen fast man har en tid bokad från förr.
 • NYKARLEBY
 • Torsdag 7 oktober klockan 9.30–11.30 och 14.30–15.30 på Nykarleby välfärdscentral.
 • Tillfället är endast för dem som ska få den första dosen. Man får tiden för den andra dosen automatiskt i samband med den första vaccineringen.
 • Källor: Vasa stad, Korsholms kommun, Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad.
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan