|

LYSSNA: Därför lägger Johnson Matthey ner planerna på en fabrik i Vasa

På Gigavasaområdet vid Långskogen i Vasa fortsätter markarbetet, men någon fabrik för katodmaterial kommer inte att byggas här. Åtminstone inte i brittiska Johnson Mattheys regi. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

På Gigavasaområdet vid Långskogen i Vasa fortsätter markarbetet, men någon fabrik för katodmaterial kommer inte att byggas här. Åtminstone inte i brittiska Johnson Mattheys regi.

Brittiska Johnson Mattheys går inte vidare med bolagets batterisatsning och därmed blir det inte heller något av fabriken i Vasa. Journalisten Marcus Lillkvist förklarar den senaste tidens händelser.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Intentionsavtalet mellan Vasa stad och Johnson Matthey var en årets stora nyhetshändelserna i början av året. Presskonferensen om fabriksplanerna hölls den 19 april och den 11 november meddelar bolaget att man inte går vidare med batterisatsningen. 

– Den här fabriken skulle vara den första delen i råvaruprocessen i batteritillverkningen och visa vägen för Gigavaasa-området. Vi hade inte väntat oss en sån här nyhet nu med tanke på att allt verkade lovande i våras då man berättade om britternas satsning i Vasa, säger VBL-journalisten Marcus Lillkvist i podden.

Varför väljer Johnson Matthey att lägga ner batterisatsningen och vilka följder får det för Gigavaasa och det nordiska batteribältet? Och vad händer på den enorma tomten där fabriken för tillverkning av katodmaterial skulle ha stått? Det här är några av de frågor som diskuteras i det senaste avsnittet av nyhetspodden Bakom rubrikerna. 

Det senaste avsnittet av nyhetspodden Bakom rubrikerna hittar du på HSS Medias lyssnasajtSpotify och på Apple podcast.

Annons
Listen on Apple Podcasts
 

 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan