22 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Totalt har 68 nya coronafall konstaterats hittills den här veckan. Över 700 personer testade sig i går.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

22 nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på torsdagen. 

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, är nu 111. I går, onsdag, var incidensen 102. 

Under onsdagen var det 714 personer som testade sig för coronaviruset.

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 4620 personer.

Annons

 

"Extra misstänkt" prov har skickats på sekvensering

Hittills den här veckan har nu 68 nya smittfall konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Utöver dagens 22 rapporterade man om 23 i går, om 14 i tisdags och om nio i måndags.

Av gårdagens 23 fall fanns över hälften – 12 smittade – i Vasa, där coronaläget nu försämrats de senaste veckorna.

– Nu är incidenstalet 121 i Vasa och det är första gången sedan slutet av september som Vasa har ett högre incidenstal än Vasa sjukvårdsdistrikt. Det känns oroande, sade stadens ledande överläkare Heikki Kaukoranta, till VBL/ÖT på onsdagen.

Onsdagens övriga fall fanns i Laihela, Korsholm och Malax, enligt uppgifter från infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus. Dessutom hade två personer som bor i ett annat distrikt testat positivt här.

Överläkarna Heikki Kaukoranta och Juha Salonen.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Överläkarna Heikki Kaukoranta och Juha Salonen.Läs också: Distriktet misstänker första fall av omikron – "Personen kom hem från riskområde"

Salonen berättade också att man skickat ytterligare ett positivt coronaprov på sekvensering för att utreda om det handlar om den nya omikronvarianten.

– Vi har ett fall nu som är extra misstänkt. Det är en person som kommit från utlandet, från ett riskområde, sade Salonen på onsdagen. 


Nästan nio procent har fått tre vaccindoser

Enligt de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa (THL) är det nu 87,5 procent av invånarna över 12 år som tagit den första dosen av coronavaccinet i Vasa sjukvårdsdistrikt. 83,3 procent har fått två doser och 8,8 procent har fått tre doser.

Över 50 procent av alla över 80 år har nu fått den tredje dosen.

Räknar man hela befolkningen – det vill säga även alla barn under 12 år som ännu inte ingår i vaccinationsprogrammet – handlar det om 72,3 procent som nu är dubbelvaccinerade i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan