30 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa centralsjukhus. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus.

Nu har incidensen stigit till 120.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt 30 nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på fredagen. 

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, stiger därmed till 120. I går, torsdag, var incidensen 111. 

Under torsdagen var det 650 personer som testade sig för coronaviruset.

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 4650 personer.

Annons

 

Inga covidpatienter på VCS i går

Hittills den här veckan har nu 98 nya smittfall konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Utöver dagens 30 rapporterade man om 22 i går, om 23 i onsdags, 14 i tisdags och nio i måndags.

Torsdagens 22 fall fanns utspridda i flera olika kommuner i landskapet – även i Jakobstadstrakten och Sydösterbotten där det varit lugnare igen på sistone. Närpes hade i går åtta nya fall, Kristinestad tre, Jakobstad tre, Nykarleby två, Vasa fyra och Korsholm ett. En av de som testat positivt här är bosatt i ett annat sjukvårdsdistrikt, enligt uppgifter från infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.

Läs också: Nya fall i både norr och söder – "Nu är det hög tid att ta tredje sprutan med tanke på omikron och julen"

Under torsdagen var det ingen som behövde vård på Vasa centralsjukhus på grund av covid-19. Enligt Salonen har man inte haft några nya covidpatienter sedan självständighetsdagen.


Nästan tio procent har fått tre vaccindoser

Enligt de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa (THL) är det nu 87,6 procent av invånarna över 12 år som tagit den första dosen av coronavaccinet i Vasa sjukvårdsdistrikt. 83,6 procent har fått två doser och 9,8 procent har fått tre doser.

Nästan 60 procent av alla över 80 år i distriktet har nu fått den tredje dosen. I åldersgruppen 75–79 år är andelen 29 procent och i åldersgruppen 70–74 handlar det om 13,5 procent.

Räknar man hela befolkningen – det vill säga även alla barn under 12 år som ännu inte ingår i vaccinationsprogrammet – handlar det om 72,6 procent som nu är dubbelvaccinerade i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan