|

Nykarleby går ur Fennovoima

NyhetsbildZoom
Efter fullmäktiges beslut meddelade Jan-Erik Frostdahl att han inte längre står till förfogande för styrelsen i Nykarleby kraftverk. Foto: Arkiv/Anna Gammelgård
Med rösterna 16 mot 11 beslöt Nykarlebyfullmäktige att Nykarleby Kraftverk inte längre ska delta i finansieringen av Fennovoimas kärnkraftsbygge i Pyhäjoki.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Omröstningen föregicks av en två timmar lång diskussion, som rymde precis allt. Edsvurna kärnkraftsmotståndare som Karl-Erik Wikström och Vald-Erik Granlund talade sig varma för att Nykarleby bör dra sig ur Fennovoima. Likaså ansåg båda att det från första början borde ha varit fullmäktige som hade tagit beslutet om engagemanget i kärnkraftsbygget - inte direktionen för Nykarleby kraftverk. Både SFP-gruppen och SDP-gruppen var splittrade i frågan. Också de som är för kärnkraft röstade för att Nykarleby ska backa ur Fennovoima. Till dem hörde fullmäktigeordförande Elli Flén, och hennes partikamrat Rita Linqvist och Ted Saari, SDP. – Hade frågan ställts för 1,5 år sedan hade jag sagt ja till Fennovoima, sade Elli Flén. Av säkerhetspolitiska skäl, eller för att hon inte litar på den ryska staten och med den Rosatom vill Flén att Nykarleby drar sig ur. – Det är dubbelmoral att säga ja till kärnkraft men nej till Fennovoima för att i stället tacka och ta emot den ryska elimporten som Rosatom producerar i Ryssland, sade Stefan Sjöberg, SDP, med adress till de kärnkraftsförespråkare som ville backa ur Fennovoima. Jan-Erik Frostdahl, SFP, kallade det hela för vansinne. Han anmälde inte bara avvikande åsikt till protokollet utan meddelade också fullmäktige att han inte längre står till förfogande för en styrelsepost i Nykarleby kraftverks styrelse. Nu går ärendet vidare till staddstyrelsen för ny beredning och för verkställighet. Styrelsen ger i sin tur direktiv till bolagsstämman som är fullmäktigeordförande Elli Flén. Bolagsstämman skulle ha hållits på torsdag förmiddag men bordlades i väntan på utgången av kvällens fullmäktigemöte. – De övriga handlingarna inför bolagsstämman var också försenade, vilket var den andra orsaken till att bolagsstämman ajournerades, säger Elli Flén. – En sorti ur Fennovoima är en utdragen process. Om vi vill minimera de ekonomiska skadorna kommer verkställigheten att ta tid, säger stadsdirektör Gösta Willman.

16 mot 11

  • De 16 som röstade för en sorti ur Fennovoima:
  • SFP: Nanna-Lisa Finskas, Elli Flén, Fredrik Backlund, Vald-Erik Granlund, Anna Sundstén, Leif Kronqvist, Sören Lawast, Ulla Linder, Rita Linqvist, Stefan Sandin, Albert Vestlin.
  • SDP: Steven Frostdahl, Ronny Norrgård, Ted Saari.
  • KD: Karl-Erik Wikström
  • C: Leif Häggblom
  • För fortsatt engagemang i Fennovoima:
  • SFP: Roy Björkman, Jan-Erik Frostdahl, Roger Frostdahl, Jan-Erik Högdahl, Tomas Karv, Bo Kronqvist, Kenneth Nylund, Greta Näs, Maria Palm.
  • SDP: Ronny Ingman, Stefan Sjöberg.
Kommentarer

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan