|

Lyssna på nyhetspodden Bakom rubrikerna i sommar

Bakom rubrikerna är Vasabladets nyhetspodd, som utkommer varje torsdag. Zoom

Bakom rubrikerna är Vasabladets nyhetspodd, som utkommer varje torsdag.

VBL tipsar om intressanta och upplysande avsnitt du kan lyssna på i hängmattan, på bryggan eller på stranden i sommar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Nyhetspodden Bakom rubrikerna håller paus under sommaren och återkommer med nya avsnitt i höst. Här tipsar VBL om några avsnitt som utkommit den senaste tiden och som du kan lyssna på i sommar. 

Så semestrar du klimatsmart och festivalsommarens utmaningar

Lockar resebolagen med billiga flygbiljetter och bokningssajterna med klimatkompensation? Marthaförbundets Roosa Mikkola ger sina bästa tips på hur du kan semestra klimatsmart och minska koldioxidavtrycket i sommar. I poddens andra del diskuterar musiker och radioprogramledaren Herman Hagnäs coronapandemins följder för musikbranschen. Flera inhemska festivaler ställer in, men var det inte den här sommaren då allt vänder.

Lyssna på avsnittet genom att klicka här

Annons

Flykten från jobben – massuppsägningar i coronapandemins svall 

The Great Resignation, den stora massuppsägningen, är en pågående trend i vilken lönearbetare frivilligt har sagt upp sig från sina arbeten. Orsakerna är bland annat urholkade löner, stigande levnadskostnader och en lång historia av missnöje. Också inom Vasa stad grunnar man på varför allt fler säger upp sig på egen begäran. Hankenforskaren Maria Ehrnström-Fuentes och forskaren på Helsingfors universitets Ingrid Biese medverkar.

Lyssna på avsnittet genom att klicka här. 


USA:s röriga vapenpolitik och dramatiken i krigszon

Fotografen Benjamin Suomela från Vasa har i jobbets tecken besökt Ukraina tre gånger sedan Ryssland inledde attacken mot Ukraina. I podden delar Suomela med sig av sina upplevelser från krigszonerna och om varför det är svårt att återvända hem. 

I poddens andra del ser vi närmare på den komplexa och omdebatterade amerikanska vapenpolitiken. Över 220 masskjutningar har inträffat sedan början av året och tyvärr tyder lite på att något kommer att förändras inom en överskådlig framtid. USA-kännaren och forskaren vid Åbo Akademi Oscar Winberg medverkar. 

Klicka här för att lyssna på avsnittet.


Antti sa upp sig och flyttade till en stuga i skogen

Antti Walker från Vasa är i 30-årsåldern då han en dag knappt orkar upp ur sängen. Efter nästan 15 år med välbetalda jobb i Helsingfors tar orken slut och Antti slår i botten. Han är både utmattad och deprimerad när ett långvarigt förhållande tar slut och Antti bestämmer sig för att lämna livet i Helsingfors och flytta till en stuga i skogen i Jurva. Här också börjar sökandet efter vad som gick snett i livet, och framför allt varför. Ensam i stugan med skog och natur runtom börjar Anttis resa tillbaka till ett bättre mående. 

Lyssna på avsnittet genom att klicka här

Antti Walker bor sedan några månader tillbaka i en stuga i Metsäkylä i Jurva.
Foto: Patrick Sjöholm

Antti Walker bor sedan några månader tillbaka i en stuga i Metsäkylä i Jurva.

Unga österbottningar mer Nato-skeptiska än äldre 

Läsarundersökningen som VBL, ÖT och Sydin har gjort visar att läsarna stöder Finlands beslut att ansöka om medlemskap i Nato. Men ju yngre man är, desto mer negativ är inställningen till Nato. Varför är det så? Finlands väg till Nato verkade lätt. Men nu är man inne i en långdans som bara är inne på upptakten. Statsvetare Thomas Karv medverkar.

Lyssna på avsnittet genom att klicka här


Vladimir Putin, varför gör du som du gör? 

Det här avsnittet är för den som vill förstå Rysslands president Vladimir Putins drivkrafter och hans dröm om en rysk stormakt baserad på auktoritär politisk grund. Det här är ett avsnitt där vi försöker reda ut svaret på frågan varför. Varför inleder man ett hänsynslöst krig? Varför dödar man oskyldiga? Vi ska vi försöka förstå hur Putins värld ser ut tillsammans med Rysslandsexperten Martin Kragh, författare till boken "Det fallna imperiet".

Lyssna på avsnittet genom att klicka här


Plattlandet Österbotten – klimatförändringar och översvämningar

Skyfall och milda vintrar rubbar de österbottniska älvarnas och åarnas översvämningsmönster. Risken för översvämningar växer i takt med att klimatet blir varmare. Hur kommer de österbottniska vattendragen att påverkas av ett varmare klimat? Och hur är det att redan nu bo i område som är känsligt för översvämningar? Medverkande: Vincent Westberg (NTM-centralen) och Ghita Bodman, som bor i område med stor översvämningsrisk. 

Lyssna på avsnittet genom att klicka här. 

Följ och lyssna på nyhetspodden Bakom rubrikerna på Spotify, Podcaster och lyssnasajten.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan