Upplev live cinema
Vad händer på natten då de flesta sover och tiden inte finns på riktigt, inte finns så som den gör i vardagen? Ritz i Vasa bjuder in till ett improviserat live cinema-verk på fredag kväll klockan 20. Det är ensemblen Barlast och mediekonstnären Nina-Maria Oförsagd som framför verket. 

Heja på duktiga maratonlöpare
Tiden för förhandsanmälningar har redan gått ut men ett maraton kan även upplevas utan att ta sig på löparskorna. Vasa maraton inleds klockan 9 på Karlsplan och pågår fram till klockan 18. Evenemanget riktar sig till ivriga löpare i alla åldrar och konditionsnivåer.

 
Spana på fräsiga bilar
På lördag och söndag kan du ta med en kompis eller hela familjen och bege er till Botniahallen. På Westcoast motor show visas bland annat amerikanska bilar, racingbilar och motorcyklar upp. Det finns även en aktivitetshörna för de yngsta besökarna. Utställningen pågår klockan 12–20 på lördag och klockan 11–17 på söndag. 

Bilar i alla färger och former ställs ut på Westcoast motor show i Botniahallen i helgen. Bilden är tagen 2016.

 
Strosa på gammaldags torg
På lördag klockan 9–15 blir det extra stämningsfullt på torget i Kristinestad då den gammaldags torgdagen ordnas. Utöver klassisk torgförsäljning ordnas program och upplevelser för besökare i alla åldrar i trähusstadens kvarter. 

Jippo för barnfamiljer
Hinderbana, pyssel, ansiktsmålning och sagostunder är några av flera programpunkter som erbjuds på Vasa Settlements evenemang för barnfamiljer på lördag. Jippot ordnas i gymnastiksalen i Storvikens skola klockan 10–14 och är avgiftsfritt. 

Hinderbana för barnen i Solf
Det blir fart och fläkt vid sportstugan i Solf på lördag då Solf OCR Kids hinderbanelopp går av stapeln. OCR står för Obstacle Course Race och syftet med hinderbaneloppet är att ge barnen chans att testa på en rolig motionsform i friska luften. Loppet är för elever i årskurserna 1–6 i Solf, Sundom och Tölby-Vikby skola. Första starten sker klockan 11. 

Fynda på loppis till din fyrbente vän eller till dig själv
Har du mycket hundrelaterade saker som du inte har användning för mera? Eller kanske din hund är i behov av något speciellt? Passa då på att köra till Åminne folkpark på lördag. Mellan klockan 10 och 12 ordnas ett bakluckeloppis på parkeringen. 

På lördag ordnas även gårdsloppis i Sandviken mellan klockan 9 och 15. Utöver att invånare säljer på sina gårdar finns det även försäljare på plats på gården vid Sandvikens skola. 

Passa på att fynda något på loppis i helgen.


Redan på fredag finns möjlighet att fynda slalomutrustning inför vinterns skidresa. Då ordnar nämligen Vasa skidklubb sin traditionella loppis för slalomutrustning på Öjberget. Klockslagen som gäller är 17.30–18.30. 

Hälsa på alpackor och getter
Ännu i september har du chans att besöka Aava Kertun kotitila i Södra Vallgrund. Passa på att paja fåren eller försök bli vän med påfågeln. Gården håller öppet tre första helgerna den här månaden. Det finns möjlighet för den som vill att mata kalvar. Mot en liten avgift är det även möjligt att pröva på ridning. Gården håller öppet på lördag och söndag klockan 10–16. 


Magnus Betnérs special "Det enda man har"
I mars besökte stjärnkomikern Magnus Betnér tre kommuner i Österbotten. Föreställningen på Brödfabriken i Vasa spelades in – och går nu att se i efterhand. Helt gratis dessutom! Klicka på länken nedan för att se den:

VIDEO: Magnus Betnérs special spelades in i Österbotten – se den här: "Ni levererade utav helvete"

Återupplev 90-talet i Fagerö
Sätt klackarna i taket i tonerna av 90-tals musiken som aldrig dör ut. På lördag kväll återvänder det hyllade årtiondet till Fagerö folkpark. Du har väl inte glömt Dr Bombay med hitlåtarna "Calcutta" och "SOS"? Han ställer sig på scenen i Fagerö och det gör även Annika Ljungberg, känd som solisten i Rednex. Dörrarna öppnas klockan 21. 

Välkomna hösten på skördemarknad
Kom i höststämning på Brages traditionella skördemarknad som ordnas på söndag klockan 11–15 vid Brages friluftsmuseum i Sandviken. Till försäljning finns bland annat skördeprodukter och hantverk i både hårda och mjuka material. 

Ett säkert hösttecken är skördemarknaden vid Brages friluftsmuseum.


Helgguiden är ett urval av evenemang från Facebook och Österbottens evenemangskalender.