Ge dig ut bland musiken, konsten och naturen. Eller varför inte bara slå dig ner i soffan med våra tips om bra serier? Och du har väl inte glömt bort halloween.

Den här helgen ordnas flera spökvandringar, och mörkret möts med evenemang för stora som små. 

***

Gå på konstutställning

Inom kategorin "museer och utställningar" finns det mycket att välja och vraka mellan i Österbotten. Vid Tikanojas konsthem kan du till exempel ännu ta en "Promenad i Pärnu", på Stadsbiblioteket i Jakobstad kan du beskåda Linnea Ekstrands akrylmålningar och på Kuntsis museum finns en utställning av Årets unga konstnär Emmi Jääskeläinen. 

De utställningar som den här helgen ser sin sista dag är: "You’ve Changed" (av Jennifer Lipkin och Svetlana Bogatcheva + Jan Lehmus & NAOWAO) i Vasa konsthall. "Gårdagen" (av Gunilla Björklund och Gun Österbacka) vid Stadsbiblioteket i Jakobstad. "Sideways" vid Makers' Gallery. "Stjärnstoft" av (Annika Lund) vid Stadsbiblioteket i Jakobstad. "Vingar" (av Tommy Björklund) vid Nykarleby stadsbibliotek. "En värld i förändring" (av elever i Kristinestad) vid Spectra. 

Dessutom kan du i helgen åka till Kristinestad för en konstutställning à la halloween. Åk till Hotell Krepelin och se på Spännande ljusmålningar.

***

Oktoberfest med El Papi Bastupojkarna

El Papi gör sin debut i Åminne tillsammans med Bastupojkarna på fredag. "Taket kommer sannerligen att lyfta i paviljongen till tonerna av ”Hjerteløs" och ”Dröömin”!", säger arrangörerna.

Bastupojkarna består av Marcus Landgärds, Jesper Petell, Henri Vuortenvirta och André Snåre. I helgen uppträder de på Oktoberfest vid Åminne Folkpark, och så gör även El Papi från Oslo.


***

Gå bland spöken i Vasa

Välkommen på en resa med Vasas spöken! Arrangören Pimeä Productions ordnar spökvandring i Vasa från onsdag till lördag. Den guidade rundturen går kring Vasas centrum. Under vandringen hör du berättelser om spöken, legender och platser i Vasa där det sägs att det spökar. Evenemanget riktar sig till ungdomar och vuxna.

***

Se på dockteater

Lilla Åsnans Internationella Dockteaterfestivalen är tillbaka för femte gången. Den här gången i Dramasalen vid Vasa huvudbibliotek. Med start på fredag, och avslut på söndag, så utlovas ett brett utbud av ämnen i föreställningarna. Både små som stora är välkomna och festivalen innehåller också en gratis workshop för barn.

***

Lyssna på jazz 

På lördag spelar Jason Hunter (USA) med Mathias Sandberg Trio på The Doo-Bop club i Vasa. Men innan dess spelar de på Kulturgaraget i Karleby. Hunter är en trumpetist, arrangör och kompositör från Los Angeles. Han har varit lärling till jazzlegender som Mark Whitfield, Ralph Peterson och Tiger Okosh.

Nu är Hunter själv en erkänd internationell jazzmusiker med spelningar världen runt. Och Mathias Sandberg har av den amerikanska musiktidningen Jazziz Magazine kallats för “en av Finlands bäst bevarade hemligheter”.

***

Lyssna på fartfyllda musiknummer

Jugend Kultur serverar en flerspråkig helkväll med trerätters middagsunderhållning i Jakobstad på fredag och lördag. "Brinn Jeppis Brinn" är en eldig dinnershow som höjer temperaturen i Jakobstad åtskilliga grader, skriver arrangörerna.

***

Lyssna på klassisk musik

Vasa stadsorkester & Mellersta Österbottens Kammarorkester arrangerar i Karleby en samkonsert med namnet "Eld och Kärlek". Som dirigent agerar Tomas Djupsjöbacka och Amalie Stalheim håller i cellon.

***

Gå på popkonsert

På fredag rullar turnén "Mestarit" in i Vasa. Det är ingen mindre än Kaija Koo, Vesala, Ellinoora och Jenni Vartiainen som gör en gemensam konsert i popmusikens tecken. "Musikens superkvinnor", som Kaija Koo kallar dem, har redan spelat i Esbo. Dit lockade de en stor publik och fick en fin recension i Helsingin Sanomat. 

LÄS MERA HÄR: Kaija Koo: "Musikens superkvinnor gör äntligen en gemensam konsert" – på fredag spelar de i Vasa.

En stor och jublande publik samlades när Kaija Koo, Vesala, Ellinoora och Jenni Vartiainen påbörjade turnén


*** 

Ungdomens konsert 

Fredagskvällen inleds med att ungdomsfullmäktiges representanter hälsar konsertgästerna välkomna till Schaumansalen i Jakobstad. Därefter tar kvällens artister Joel Sundkvist och Kasmir över och spelar till klockan 21.30. 

***

Seniorkonsert i Jakobstad

Lions Club Pedersöre arrangerar seniorkonsert i Jakobstad på Köpmansgatan. 

***

Jubileumsturné på Ritz

Scandinavian Music Group släppte sitt nionde studioalbum i augusti, och gav sig ut på en jubileumsturné för att fira 20 år. På fredag uppträder de på Ritz i Vasa. 

***

Gå på party med "Vasas hetaste vokalgrupp" 

Nonen Vocals bjuder på party och de största hittarna från 1970 till 2020-talet. Vokalgruppen är tillbaka med en ny show som de gett namnet "Alive" och den går att se från och med denna lördag.

***

Lyssna på flöjt

Kuula-institutets flöjtelever uppträder med en musikstund vid Toivo Kuula-salen i Vasa på söndag.

***

För den som önskar stanna hemma har reportrarna Hedvig Sandell, Alexia Sahl, Fredrik Westblom och Ebba Håkans samlat sina tips om bra serier att titta på under höstens mörker. Du hittar listan längre ner i helgens guide.


***

Tjuvstarta Svenska veckan

Se dig om i Smedsby centrum och hör allt om Smedsby förr och nu med Vasa-Korsholms guider. Rundturen börjar vid Elly Sigfrids torg klockan 14 på lördag, och är en del av Svenska veckans program.

Eller: 

Lyssna till minikonserter när svensk- och tvåspråkiga föreningar i Karlebynejden presenterar sig och sin verksamhet vid Karleby stadsbibliotek. Föreningarnas dag sker på lördag.

***

Se på när biljardeliten spelar 

Finlands biljardelit tävlar under veckoslutet i både köpcentret Rewell och biljardsalen The Club Billiard. Under Finnish Superberries Pool Tour 8-ball får man följa flertalet meriterade professionella spelare, men även lokala biljardfantasterna. 

***

Se på dans

Vasa dansskolan Kipinä ordnar Vaasa Dance Challenge 2022 på lördag vid Variskan koulu. Dit är alla välkomna att titta på de koreografiska föreställningarna. 

***

Besök en djurgård på halloween

Halloween-evenemang på djurgården Högnäs Farmin i Lappfjärd. Där finns bland annat varm kakao och många djur att klappa. En skrämmande och rolig halloweenfest för hela familjen, skriver arrangörerna. 

*** 

Spring på natten

Skatila Uf ordnar Pilvimaja Night Trail Run i Veikars med start klockan 20 på fredag. Ingen belysning längs med banan, så egen lampa rekommenderas och du deltar på egen risk.

*** 

Slå dig ner i soffan

Om du inte orkar ta dig utanför hemmets väggar kan du i stället slå dig ner i soffan. Men läs först vår lista över höstens serier som VBL:s reportrar tipsar om. Eller söker du efter något mera kusligt? Ta då en titt på videon nedan som guidar dig genom moderna skräckfilmsklassiker. 

 

Listan ovan är ett urval av saker som sker runt om i Österbotten. Har vi missat något viktigt? Skicka då till artikelns skribent och berätta vad du önskar fylla ut med.