Nytt år, nya möjligheter? Januari betyder omstart för många men det kan också innebära att man fortsätter på samma vinnande koncept. Oavsett kanske det kliar i kroppen över att testa något nytt. Den här helgen har du chans till just det.

***
Simdag för hela familjen
Vasa stads idrottsservice bjuder in till en heldag i Vasa simhall på lördag klockan 10–16. Både små och stora kan testa på en vattenhinderbana i en av bassängerna. Det finns också chans att testa på hydrospinning eller finslipa på simteknik- och livräddningskunskaperna. På plats finns även representanter från idrottsservicen som berättar mer om årets verksamhet. Normal inträdesavgift gäller till simhallen. Mer info om dagen hittar du här.
Behöver du finslipa på simtekniken? På lördag kan du få hjälp med det i Vasa simhall.
***

Testa på vinterbad

Blir 2023 året du som du testar på att bada i en isvak i kalla januari? Föreningen Vasa Pingviner erbjuder möjligheten att besöka Pingvinbastun på Sandö med engångsbetalning via din mobiltelefon. Vissa dagar mellan klockan 10 och 18 kan du testa vinterbad mot en engångsavgift. Mer information och vilka dagar som gäller finns på föreningens webbplats.

Visste du att du kan pröva på att vinterbada vid Pingvinernas bastu på Sandö mot en engångsavgift?

***

Vi spinner vidare på istemat och tipsar om Sports två hemmamatcher denna vecka. Redan på torsdag kväll möter örnarna Kärpät. Matchen börjar klockan 18.30.
Det blir en kort vilopaus för grabbarna som sedan på lördag kväll möter HPK på Kopparön. Nedsläpp klockan 17.00.

***
Njut av musik

Efter alla julsånger kanske det är dags för lite nya toner? Sök dig till Teatro på lördag kväll för att lyssna på inhemska eurodance- och popgruppen Movetron. Insläpp sker 22.00 och åldersgränsen som gäller är 20.
Om du föredrar musik i mer melankoliska toner så ställer sig Lina Teir på scenen på Wasa Teater på fredag kväll klockan 19. Med titeln “Barfotaboårn” utlovas en kväll med musik och berättelser som ska få oss att minnas att det finns en sommar. Mer information hittar du här.
Lina Teir
***
Träna på skidtekniken
En skiddag för hela familjen ordnas vid skidspåret i Skogsberget på söndag. Med start klockan 11 ordnas både skidövningar och lekar för barn. På plats finns skidinstruktörer och tränare från föreningen Vaasan Hiihtäjät som är arrangör. Det finns även möjlighet att både testa och köpa skidor ifall behovet finns. Mer information om evenemanget finns på föreningens webbplats.

***
Om du vill satsa på återhämtning i hemmasoffan i helgen ger vi här några tips för både ögon och öron.

Tidsresa till vikingatiden
Netflix hyllade historiska drama om vikingarna är tillbaka med sin andra säsong. I "Vikings: Valhalla" är vikingarna nu på resande fot och tittarna får följa med vad huvudkaraktärerna Harald, Leif och Freydís gör efter slaget om Kattegatt. Premiären är lämpligt nog på torsdag kväll den 12 januari så smygstarta helgen redan nu. Observera att Netflix har satt en åldersgräns på 16 år på serien.
Trailer för säsong två av Vikings:Valhalla.

Får du inte nog av vikingarna och vill veta mer om hur den typiske vikingen egentligen såg ut? Ett hett poddtips är Sveriges radios P3 Historia. I mellandagarna gav man ut ett mycket efterfrågat specialavsnitt om vikingarna.
Avsnittet hittar du här.

***
Inget ropar januari lika mycket som en näringsrik och färggrann smoothie. Vad du än blandar i den så ger den garanterat en smakrik färgklick i vintervardagen. Satsa på en smoothieskål till frukost eller lunch.

SMOOTHIESKÅL MED KIWI OCH BANAN

En syrligare smoothie bowl kan du toppa med dina favoritingredienser. Varför inte lite vitchoklad?

2 portioner

2 frysta bananer
1 fryst kiwi
1 färsk kiwi
1 dl färsk spenat
0.5 st avokado
1,5 dl osötad mandelmjölk
1 tsk lönnsirap

Dekoration

Chiafrön
Granola eller mysli
Frysta hallon och blåbär
Mango- och kiwibollar och hjärtan
1 skivad banan
Vitchoklad eller raw-choklad
Kokosflingor
Färsk mynta eller citronmeliss
Frystorkade hallon eller jordgubbar


Skala kiwin och avokadon. Skölj spenaten.

Placera samtliga ingredienser i en blender och mixa till en tjock smet. Toppa smoothien med valfria ingredienser, till exempel de nämnda i listan ovanför.

Fler smoothierecept hittar du här och här!