Musik förlänger livet

Vårsymfoni med Jan-Erik Gustafsson

Våren är här igen och vad passar bättre än att välkomna den med en symfoni fredagen till ära. Jan-Erik Gustafsson är cellist och ny konstnärlig ledare för Musikfestspelen Korsholm och är sedan tidigare ett bekant ansikte för Vasapubliken.

Under konserten framför Gustafsson Camille Saint-Saëns första cellokonsert, som bjuder på både lugn och dramatik. Som dirigent verkar tidigare konstnärliga ledare Henri Sigfridsson.

Konserten hålls i stadshuset i Vasa.

Jan-Erik Gustafsson bjuder på vårsymfoni på cello.

Metaltoner ekar i Vasa under fredagen

Om cellomusik inte är din grej, har du chansen att under fredagen gå på konsert i ishallen där det finska metalbandet Turmion Kätilöt lyfter taket. I januari släppte bandet sitt tionde album Omen X och just nu är de ute på världsturné.

Dörrarna öppnas klockan 20. Som förband spelar punkbandet Riasa klockan 21 och en timme senare intar Turmion Kätilöt scenen. Evenemanget har en åldersgräns på 18 år.

Om du inte vill eller kan gå på konserten, så har du även chans att lyssna på hela albumet här:

Tango och swing på The Doo-Bop Club

På fredag spelar kvintetten Los cinco de Pampas Astor Piazzollas passionerade tango och på lördagen spelar kvartetten The Aleksi Heinola Quartet med musiker från Skandinavien och Europa. De bjuder på energiska men eleganta toner med en blandning av swing och Hard Bop med en modern touch.

Bandets musikaliska expertis och flexibilitet gör att de kan vara spontana och bjuda publiken på en unik musikupplevelse. Båda eventen börjar klockan 20 men dörrarna öppnas redan klockan 19.

Våren bjuder på många konserter. Några av dessa kan du besöka under helgen.

Konsert med glada musikanter

Under lördagens event "Glada musikanter" får 20 av Kuula-institutets elever agera solister till ackompanjemang av amatörsymfoniorkestern Wasa Sinfonietta samt Kuula-institutets Kadens-elevorkester.

Sammanlagt medverkar 47 av institutets elever. Barnsolisterna är i åldern 8–12 år och spelar bland annat violin, cello, klarinett och piano. Konserten börjar klockan 15 i Vasa stadshus festsal.

Så här såg det ut när Wasa Sångargille gav sin konsert BaRock på Ritz.

Wasa Sångargille bjuder på vårkonsert

På lördag ljuder ljuva toner från Wasa sångargille i Trefaldighetskyrkan. Vårkonserten Katedralen är den tredje stora konserthelheten tillsammans med arrangören och pianisten Mikael Svarvar. Här varvas på ett unikt sätt a cappella-manskörssånger med nyskrivna arrangemang av moderna låtar där ledorden är medmänsklighet, fred och kärlek.

Det är första gången Tove Wingren agerar sångsolist under en konsert med Wasa Sångargille. Hon är hemma från Jakobstad men har länge verkat som både dansare och sångare i Helsingfors. Stefan Wikman är körens dirigent, Mikael Svarvar spelar piano och Anders Sjölind flygelhorn och trumpet.

Tove Wingren sjunger tillsammans med Wasa Sångargille för första gången.

Spex och fransk bio på Ritz

Wasaspexet är tillbaka

Om du saknat Wasaspexet och missade de två första föreställningarna kan du pusta ut. På lördag är det dags för spexet att inta scenen igen med "Tutankhamons förbannelse", en rafflande skildring av hur det egentligen gick till då Tutankhamons grav öppnades och vad som hände sen.

Föreställningen har en åldersgräns på 18 år, hålls på Ritz och börjar klockan 19.

En bild på Wasaspexet 2017 som handlade om förbudstiden i Finland.

Ritz bjuder på franska filmer

På söndagen ordnas Journée du Cinema Français du Ritz – Ritz Franska Filmdag igen. Temat för i år är Paris och tre filmer som lyfter huvudstadens kultur och historia når bioduken.

Som första film visas också den nya Asterix och Obelix filmen "I drakens rike" på franska.

Tidtabell

  • 12–13.52 Astérix & Obélix: L'Empire du Milieu (I drakens rike, finsk text) K-7
  • 14–15.28 Paris 1900 (dokumentär, engelsk text)
  • 15.45–18 Paris nous apartient (Paris tillhör oss, engelsk text) K-16
  • 19–21.30 Illusions perdues (Förlorade illusioner, engelsk text) K-12

För den konstintresserade

Interaktiv utställning

Bildkonstnär Johanna Pisto kommer tillsammans med sitt arbetslag genomföra en interaktiv utställning i Vasa konsthall. Ett vernissage som är öppet för alla hålls på fredagen klockan 17–19.

Utställningen kombinerar bildkonst, musik, video, design och teknik och verken vid utställningen reagerar på beröring, producerar ljud och rörliga bilder på samma gång.

Konstnären Kaarina Heikinheimo bjuder till vernissage för sin nya utställning Kaarina Heikinheimo: 5+ rum.

Träffa en konstnär

På söndag har du chansen att stifta bekantskap med konstnären Kaarina Heikinheimo vid Tikanojas konsthem där hon berättar om sin utställning Kaarina Heikinheimo: 5+ rum. Evenemanget börjar klockan 13.

Aktiviteter för barnen

Discodans

På fredag ordnar Sundom ungdomsförening disco för barn. Årskurs 1–3 har disco klockan 18–19 och årskurs 4–6 klockan 19.45–21.15.

Jenny Jewander och hennes assistenthund Jätkä Sputassu besöker Musti och Mirri.

Lurviga besökare vid Musti och Mirri

På lördag besöker några lurviga och duktiga djur Musti och Mirri.

Klockan 12–14 finns assistenthunden Jätkä Aputassu och dess matte Jenny Jewander på plats. Där får man ta del av vad en assistenthund har för uppgifter och hur mycket Jätkä kan hjälpa till med vardagliga sysslor.

Klockan 14–16 kommer Aava Kertun kotitila på besök med både får och höns.

Musik och sång för de minsta

Under söndagen blir det allsång för alla barn i Solf församlingshem klockan 15. Solfs barnkör Solfångarna och Lilla Barnkören från Replot församling medverkar och Heidi Lång fungerar som allsångsledare. Efter allsången blir det lek och servering.

Helgen bjuder även på aktiviteter för barn.

Sträck ut en hjälpande hand

Donera blod

Känner du att du i stället för musik och konst hellre skulle göra något för att hjälpa andra? På fredagen finns det möjlighet att donera blod vid Vasa stadsbibliotek. Du kan boka tid här. Är det första gången du ger blod kan du ta ett test här för att se om det passar din hälsa just nu.

Samla skräp

På söndagen ordnar Vasa svenska församling ett event klockan 14 för att tillsammans samla skräp från gator och gräsmattor för att hjälpa naturen på traven samt dricka en kopp kaffe. Ta med egna handskar och klä dig i kläder som får bli smutsiga och som det är lätt att röra sig i.

Eventet är en del i Yles kampanj En miljon soppåsar. Denna kampanj kan du även delta i på eget bevåg tillsammans med familjen eller ett kompisgäng. Ett bra sätt att hjälpa miljön samtidigt som du får insupa frisk luft.

Helgen är ett ypperligt tillfälle att göra gott och donera blod.

För den djurintresserade

Lär dig mer om flygekorren

På lördag ordnar Vasa miljöförening tillsammans med Luonto-Liitto Pohjanmaa (POLP) en resa tillsammans med flygekorren i Melmo. Här får du lära känna flygekorren som art, dess livscykel och levnadssätt.

De som vill delta möts här klockan 13. Resan tar cirka två timmar. Ta med egna tilltugg, sittunderlag samt kläder efter väder.

Under helgen kan du få lära dig mer om flygekorren.

Titta på fågel-live

Känner du inte för att ta dig ut i skogen så kan du titta på fåglar hemma i tv-soffan. Birdlife har återigen igång sin populära fågelshow LintuLive.

Just nu kan du bland annat följa med en tjäderhanes äventyr och fågelshowen i Bredvik i Esbo som under våren fylls med måsar, vadare och sjöfåglar.