Dans & musik

Burlesk på Ritz

Tid: Lördag 27 maj klockan 18–22

Ritz fylls av glitter och glamour då en rad burleskartister intar scenen under showen "In Full Bloom – Burlesque Mayhem". Åldersgräns 18 år.

Ritz i Vasa.

Skivsnurr på dansgolvet

Tid: Lördag 27 maj klockan 19–4.30

DJ Ender, en av Helsingfors första och mest erkända house- och techno-DJs, intar scenen på Butcher & Banker på lördagen. Men vänta, det finns mer: På scen uppträder också Zakka, DJ Mesa-Vatti, Sane, P. Sulkakoski och C. Winter.

Kvällen börjar 19 med lugnare toner. Vid 22 är klubben redo att lyfta.

Rock på O'Malleys

Tid: Lördag 27 maj, showtime kring 23

Ben Granfelt är en finlandssvensk gitarrist och låtskrivare som kanske är mest känd som medlem av Leningrad Cowboys och Wishbone Ash. Sedan 2004 satsar han sig på sin solokarriär och intar scenen på O'Malleys pub på lördagen. Granfelt och hans band bjuder på en natt med rockmusik, både egna låtar och covers.

Höj pulsen i helgen med både salsa- eller tangodans. Det är aldrig för sent att hitta sin inre dansare.

Salsakväll på Teatro

Tid: fredag 26 maj klockan 20–05

En hettande kväll till latinamerikanska rytmer. Salsa Vaasa kickar igång kvällen med en danskurs som passar alla, oavsett danskunskaper.

Det utlovas en härlig atmosfär och ett fint musikurval som håller dig på dansgolvet hela natten.

Tangokväll med argentinsk och finsk tango musik

Tid: lördag 27 maj klockan 18–00

Dansa till argentinsk och finsk tangomusik och se om du känner skillnad mellan de två. Levande musik bjuder Salongorkestern Vasa salong på på Arbetets vänner i Vasa.

Dansgolvet vid Klacken i Lillby är redo för klackar och lackskor. Charles Plogmans orkester och Thor-Görans uppträder på lördagen.

Dans vid Klacken

Tid: lördag 27 maj klockan 20–01.30

Också i Lillby blir det dans. Charles Plogmans orkester och Thor-Görans äntrar scenen vid Klacken. I puben spelar No Fortunate Son.

Säsongsöppning på Åminne

Tid: lördag 27 maj klockan 19–00

Åminne folkpark firar in sommaren med mat, blues och rockabilly. På scenen Wentus Blues Band.

Fatboy från Sverige grundades år 1995 och har i sin musik rika blandningar med allt från Johnny Cash, Elvis, Roy Orbison till The Smiths.

Under kvällen dukas det upp en grillbuffé. Som besökare går det lika bra att bara ta del av musiken.

Det blir minigolf på Norrvalla i helgen.

Annat roligt

Minigolf för ungdomar

Tid: lördag 27 maj klockan 14–17

Minigolf för ungdomar i åldern 10–29 år. På lördagen kan du spela minigolf, umgås med dina vänner och njuta av kaffe samt saft servering på Norrvalla.

Provkör motorcyklar

Tid: fredag 26 maj klockan 11–18

På MC-provkörningsdagen hos Kone Nygård Maskin i Stenhaga i Vasa kan du provköra olika Honda-modeller. Evenemanget är gratis och du kan komma med din egen motorcykel.

Provkörningen är bara för dig som överväger köpa en motorcykel. Ha med egen motorcykelutrustning. Ingen låneutrustning finns på plats.

Torsdag kväll spelar lejonen mot Kanada i kvartsfinal. Sakari Manninen har gjort flest mål för Finland hittills i årets VM, tillsammans med Kasperi Kapanen och Teemu Hartikainen; tre mål var.

Se en VM-match på krogen

Herrarnas ishockey-VM pågår för fullt i Tammerfors. Om du inte vill följa matchen hemma i soffan kan du bege dig ut på stan och följa lejonens kamp tillsammans med andra på någon av Vasas krogar.

Kanske det sedan blir en segermarsch till torget efter finalmatchen på Bland annat Oliver's Inn visar matcherna. På torsdag spelar lejonen mot Kanada i kvartsfinal. Vem som spelar i finalmatchen återstår att se.

Finlands matcher och utslagsmatcherna sänds i MTV3. C More sänder samtliga VM-matcher.

Torsdagens VM-kvartsfinal mellan Finland och Kanada börjar 20.20. VM-finalen avgörs på söndag i Tampere Deck Arena. VBL är på plats och rapporterar live från matcherna.

Turista i Vasanejden

Sommarvärmen har uppenbarat sig och lusten att upptäcka något nytt kanske kryper fram. Man behöver inte köra långt för att turista.

Hantverkarbutiken och kaféet Sommaröhallen i södra Vallgrund håller öppet på lördag 11–18. Varför inte ta en kaffe eller köpa hem något hemsnickrat medan du njuter av att vara långt borta från stadens buller. Kanske passar du på att ta årets första dopp vid Sommarösund simstrand nära intill?

I Södra Vallgrund kan du träffa på hungriga alpackor och en hel del andra husdjur.

Medan du är i området kan du hälsa på husdjuren på Aava Kertun Kotitila. Här finns alpackor, får, getter, kor, ankor, kalkoner, ponnyer, renar, höns, kaniner, påfåglar, katter och en minigris. Det är inträde till gården som har öppet 10–16 på lördag.

Prata med träd

Tid: Lördag 27 maj klockan 14–15

Kan man kommunicera med träd? Nu har du möjlighet att möta svenska och franska konstnärer som kommer till Kuntsi för att berätta och visa hur de utvecklar en plattform för kommunikation mellan människor och träd.

Publiken får ta del av exempel på de resultat som uppnåtts och om tid finns också själv prova konstnärernas teknik. Presentationen ingår i museiinträdet och sker på svenska och engelska.

Gå på vårmarknad

Tid: lördag–söndag 27–28 maj klockan klockan 9–16

Kaskö vårmarknad äger rum i Kaskö centrum vid torget och Kung Gustavs allé. I allén finns traditionella marknadsförsäljare. Specialprodukter som båtar, vattenskotrar kommer att visas upp på torget.

I år blir det fokus på mat: Ett tält kommer att resas mitt på torget med olika matförsäljare. Här kan du läsa vår intervju med arrangörerna.

Vad sägs om en syrlig rabarber-och vit chokladkladdkaka? Pudra med florsocker strax före servering står det i receptet skrivet av Boel Ottmer.

Baka enligt säsong

Piffa upp kaffestunden i helgen med säsongsprodukter. Under maj är rabarber som spädast och smakar otroligt gott. Också sparris och rädisa är i säsong nu.

Ett tips till kaffebordet är vit chokladkladdkaka med rabarber. Eller varför inte vara extra äventyrlig och testa rabarberketchup till grillkorven?

Vit chokladkladdkaka

  • Ingredienser
  • 150 g vit choklad
  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 250 g rabarber
  • florsocker till garnering

    Gör så här
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen. Rör samman till en slät smet. Rör i resten av ingredienserna förutom rabarbern.
  • Bred ut smeten i en rund form, ca 24 cm i diam, med löstagbar botten. Skär rabarbern och dela dem längs med. Placera rabarberna ovanpå smeten.
  • Grädda i mitten av ugnen 30–40 min. Låt kakan svalna. Ställ in kakan i kylen.
  • Garnering: Pudra med florsocker strax före servering.
  • Källa: Recept.se

Krydda hotdogen extra med ett recept på rabarberketchup med chili.

Rabarberketchup med chili

  • Ingredienser
  • 2 gula lökar
  • 1 liter rabarber i bitar, 3–5 stjälkar
  • 1 färsk röd chilifrukt
  • 1 paket passerade tomater, 500 g
  • 1½ dl rörsocker, t ex muscovado-
  • 2 msk worcestershiresås
  • ½ dl äppelcidervinäger
  • 1 tsk salt

    Gör så här
  • Skala och tärna löken. Ansa och skär rabarber i bitar, tills du fyllt upp ett litermått med bitar. Skär chilin i bitar.
  • Lägg allt skuret i en stor kastrull. Tillsätt resterande ingredienser och hetta upp under omrörning. Låt småputtra under lock 45–60 min. Rör om då och då.
  • Mixa blandningen slät med stavmixer. Häll upp i väl rengjorda burkar och flaskor.
  • Förvara svalt. Ketchupen håller ca 2 veckor i kylen, men den går också utmärkt att frysa.
  • Källa: Recept.se