Somriga marknader

Hela veckoslutet säljs det bland annat fisk, hembakta läckerheter och ekologiska råvaror på Bromarknaden vid Öjskatabron i Vörå. På fredag är marknaden i gång klockan 14–18 och på lördag från 11–16.

Också i Särkimo ordnas sommarmarknad. Varje lördag kan man fynda bland annat fisk, blommor och hembakt vid Särkimohallen mellan klockan 10 och 13.

Ro i världsarvet

Det årliga skärgårdsevenemanget Postrodden skulle ha ordnats i helgen, men på grund av hård vindprognos ställs rodden in. I stället ordnas en mindre rodd: De Geer-rodden.

På fredag klockan 21 och framåt blir det dans med Tomas Fantz i Salteriet vid Svedjehamn i Björkö.

Själva rodden ordnas vid Svedjehamns på lördag klockan 12. I samband med rodden ordnas också en marknad från klockan 11, och ungdomsföreningen säljer laxsoppa.

Femton båtlag deltog i Postrodden i fjol.

I häxornas spår

Visste du att fyra kvinnor blev anklagade för att vara häxor i Kristinestad för 350 år sedan?

På fredag kan du besöka deras avrättningsplats tillsammans med en guide som utlovar kalla kårar och spännande historier. Dessutom lär deltagare få en överraskning i lyktskenet: en sorts renande ritual som "ger plats för mod och skingrar rädslorna inom en".

Häxvandringen börjar klockan 22 vid Natalia's ART Studio, där man också köper biljetter. Guidningen är endast för vuxna och man behöver bil för att ta sig mellan de olika platserna.

Om regnet öser ner

Ifall helgen bjuder på regn kan pollenallergikerna dra en lättnadens suck. Också de gulnande gräsmattorna skulle skratta. Men om du inte är en som gillar att springa barfota i regnet och njuta av de svalkande dropparna så kommer här några tips på vad man kan hitta på inomhus:

Bygg en koja eller tälta i vardagsrummet. Ladda upp med kuddar, filtar och snacks. Glöm inte heller en bra bok, eller en dator eller padda för att kunna se på film. En batteridriven ljusslinga ger extra mysfaktor.

Gräv fram några brädspel. Utmana familj eller vänner och ordna en spelkväll. Goda sommardrinkar slår inte heller fel fastän man är inomhus.

Passa på att slappna av. Läs den där boken du länge tänkt försökt hitta tid för eller gå i bastun. Man behöver inte känna dåligt samvete över att slöa framför teven när regnet öser ner.

Monopol väcker alltid starka känslor. Arkivbild.

Bänka dig på teaterläktaren

För den som vill njuta av teater ute i det fria finns det många alternativ att välja mellan. Nu har sommarteatersäsongen kommit i gång.

De här sommarteatrarna har föreställningar det här veckoslutet:

Pedersöre Teaters "Masjävlar", premiär på Åliden i Purmo fredag 30 juni klockan 19. Totalt ges tio föreställningar fram till 23 juli.

Maxmo hembygdsförenings "Det stormar vid Tottesund", premiär fredag 30 juni och söndag 2 juli klockan 18 vid Tottesunds herrgård i Maxmo.

Vasa studentteater Rampens "Ronja Ryövärintytär", premiär lördag 1 juli klockan 17 vid Bock's Corner Village i Vasa.

Kom ihåg att ladda upp med en extra jacka, filt och eventuellt myggspray. En kall vattenflaska räddar varma dagar på läktaren.

Plaska lugnt

En dag i eller på vattnet är härligt om solen skiner. Och om det regnar kanske färre personer är i farten, vilket betyder mer plats för dig. Just nu ligger badvattentemperaturerna på strax över 20 grader åtminstone vid Vasas badstränder.

Vid Sandö kan du, förutom att bada, sola och bygga sandslott, även hyra kajaker och SUP-brädor. Oavsett om du glider graciöst genom vattnet eller vinglar dig fram med paddeln i högsta hugg är det en rolig sommaraktivitet att göra både på egen hand och tillsammans med någon annan.

Vid Sandö finns också en vattenpark som nyligen öppnat för säsongen. Varför inte utmana en vän och testa om ni klarar er igenom den flytande hinderbanan utan att falla i vattnet?

Här kan du se när vår reporter fick testa vattenparken inför öppningen i fjol. Spoiler: Det var svårare än hon trodde.

Vattenparken är en uppblåst hinderbana som flyter utanför Sandö.

Bollar flyger på Karlsplan och Lemonsoft stadion

Vasalaget Royals möter Steelers från Kuopio på hemmaplan på lördag. Klockan 14.30 blåses matchen i amerikansk fotboll i gång på Karlsplan och på sidan om gräset ordnas underhållning för hela familjen. Om vädret tillåter kan man studsa i en hoppborg eller testa på amerikansk fotboll. Dj Teppo Kangas står för musikunderhållningen.

På söndag spelar Royals damer säsongens sista hemmamatch mot Eagles från Kotka. Matchen inleds klockan 15 på Karlsplan och det är gratis inträde.

På lördag spelas också vanlig fotboll på Lemonsoft stadion då VPS möter Åbolaget FC Inter. Avspark klockan 17.

Alla ombord!

M/s Tiira kryssar i Vasas skärgård även denna sommar. Visste du att m/s Tiira byggdes 1989 som en trålare i Kuopio? Båten avgår från Inre hamnen och åker sedan ut till Jannes Saloon, där besökare kan njuta av solen eller något att äta innan båten återvänder till stan.

Båten avgår klockan 12 varje dag, men på lördagar går den två gånger så att den andra avfärden sker klockan 15.30.

Varför inte packa med dig en picknickkorg på båtutflykten eller på väg till stranden? Här har vi sammanställt den ultimata picknick-guiden, varsågoda!

Kryssningsbåten m/s Tiira har plats för 60 passagerare.

Dansa i Maxmo och Lillby

Maxmodansin 2023 ordnas i dagarna två den här helgen. På fredag är det pubkväll med Popcity och DJ Hype. Evenemanget börjar klockan 21 och har en åldersgräns på 18 år.

På lördag kan man slå klackarna i paviljongens tak till tonerna av Avant från klockan 20. Man kan också rocka loss i puben med Hotshots fram till klockan 02.

En annan återkommande sommarfavorit för många unga österbottningar är Klacken Party, som ordnas på lördag klockan 20 vid Klacken i Lillby, Pedersöre. På scenen står Sofie Svensson & Dom Där, John de Sohn, Petri Nygård, Bengtas Ballin och Albatraoz & Little Sis Nora.

Uppdaterad fredag klockan 10.50 med uppgifter om att Postrodden ställts in på grund av hård vind i Kvarken.