Musik & nöje

Emo night på Graffitilandia

På fredag klockan 18 spelas musik inom emo-musikgenren på Graffitilandia i Vasa. Claire Voyancé, Äffä, Grins, Shakabrah! och Life Imitates Art uppträder på terrassen.

Per Gessle är frontfiguren i Gyllene Tider. I helgen ställer de sig på scen i Vasa.

Gyllene tider i Vasa

Gyllene tider gör comeback i Finland efter 40 år under sin sommarturné "Hux Flux". År 2019 firade Gyllene tider 40 år som band. Får se om deras hits "Sommartider", "Jag går och fiskar" och "När vi två blir en" spelas under konserten på Lemonsoftstadion på lördag.

Bandet Hell on heels står för musikunderhållningen på fredag.

Livemusik på O'Malleys

På fredag uppträder Hell on Heels, bestående av Anna-Karin Berg, Paati Wägar och Janne Berg, på O'Malleys i Vasa. Showtime vid 23-tiden.

Sommarkonsert med Lyran och Akademen

I augusti beger sig Lyran och Akademen ut i Svenskfinland för sin traditionella sommarkonsert. Under "Skärikeikkan" kan körerna släppa loss med somrig repertoar under ledning av de egna vicedirigenterna. Lördagen den 19 augusti klockan 14 uppträder körerna vid Oravais sommarteater.

På lördag ordnas dansevenemanget Let's Dance i Vasa. Här visar The Ritz Lindy Hoppers hur man dansar shag. Kanske lär du dig det på söndag också.

Let's Dance i Vasa

På lördag bjuds det upp till dans på Magasingatan 7. Danssportföreningen Rolling, Ritz Lindy Hoppers, Oriental, och Tangocho ordnar ett gemensamt evenemang med presentation av föreningarnas verksamhet och utbud av danskurser i höst. I den ena salen får du gratis prova på olika solo- och pardanser. På plats kan du köpa dansskor och tillbehör.

Livemusik vid café Espen

Om vädret är bra på fredag bjuder trubaduren Henri Aalto på bakgrundsmusik, en djup röst och skickligt gitarrspel klockan 17–20. Låtar finns i många genrer med allt från Red Hot Chili Peppers, The Beatles och Bon Jovi till Lady Gaga, Abba och Tomas Ledin.

Kolla in olika flygplan på Kauhava Air Show i helgen.

Upptäck något nytt

Kolla in flygplanstricks

Kauhava Air Show 2023 arrangeras på Kauhava flygfält lördagen den 19 augusti klockan 10–18. Otroliga tricks utlovas. I luften ses många flygplan och på fältet finns ett tivoli och möjlighet till att ta sig en flygtur med en helikopter. På plats kan man träffa och diskutera med poliser om aktuella teman, polisens arbete samt bekanta sig med polisens utrustning. Evenemanget är avgiftsfritt.

Det ordnas speed-dejtning i Sundom.

Speeddejtning i Sundom

Är du i åldern 50 eller över och söker vänskap eller romans i livet? I Sundom ordnas speeddejtning på söndag, en variant av dejtning som arrangeras i större grupp. Evenemanget i Sundom är gratis och deltagarna ska anmäla sig senast på fredag till sundomspeeddating@gmail.com. Här kan du läsa om en tidigare speeddejtning i maj.

Öppet hus på Alma

På lördag kan du bekanta dig med medborgarinstitutet Almas verksamhet och utrymmen i Vasa klockan 11.30–15. Bland annat får du göra smycken av dragkedjor, testa på lindy hop och orientalisk dans samt gå på workshop i ukulele och streetfood. Almas band Jordgubbarna, bandverkstaden och Almas sångelever uppträder klockan 13–15.

Helgen bjuder på uteloppisar.

Fynda

Skogsbergets gårdsloppisrace

På söndag klockan 11–15 ordnas gårdsloppis på Skogsberget. Du kan delta med ditt eget försäljningsställe eller komma och fynda. Här kan du läsa vilka gårdar som säljer saker.

Bakluckeloppis i Smedsby

Söndagen den 20 augusti klockan 13–16 arrangerar Smedsby UF bakluckeloppis på UF-gården.

Än hinner du lära dig spela frisbeegolf. Nu ordnas en kurs särskilt för tjejer.

Sport & rörelse

Frisbeegolf för tjejer

På söndag klockan 12–16 ordnas ett tillfälle speciellt för flickor och kvinnor att testa på frisbeegolf vid Arboretum frisbeegolfbana i Sandviken. Under tillfället får man bekanta sig med sporten från grunden och de 30 första deltagarna får ett eget nybörjarset med frisbeen. Det ordnas också ett frivilligt lotteri under dagen. På plats finns kunniga aktiva som berättar och visar hur frisbeegolf går till, evenemanget kommer att gå på svenska, finska och engelska enligt behov.

Hinderbanorna under Valhalla bjuder på spring, klättring och träskmonster.

Bemästra en hinderbana i Vörå

På lördag kan du ta dig an tuffa utmaningar i Vörå där en hinderbana med skogsträsk, lera och mycket mera väntar. Valhalla Challenge & Fun Run loppet är 6–7 kilometer med 41 hinder och kan tas som en tävling med tidtagning och straffrundor eller inte.

Valhalla Family är en hinderbana på cirka 4 kilometer på Norrvalla området som passar barn i åldern 5–12 år. Skogsträskmonstret i Paddalspotten hejar fram er och mot slutet av loppet möts du av ett gyttjeland. Här kan du läsa mer om årets Valhallahelg.

Vasa har en ny vandringsled - i Lillkyro.

Vasas nya vandringsled öppnar

Lördagen den 19 augusti klockan 14–17 har den nya vandringsleden i Lillkyro öppning. Den 2,1 kilometer långa vandringsleden blev klar i våras med hjälp av talkokrafter. Längs leden finns djurfigurer, tolv informationstavlor och olika aktivitetspunkter. Barnen bjuds på saft och kex och i vindskyddets brasa kan man värma sin matsäck. Från klockan 15 kan du sjunga runt brasan till tonerna av gitarrspel.

Wasa Royals har hemmamatch på lördag.

Wasa Royals mot Butchers Porvoo

På lördag har Wasa Royals hemmamatch. Porten öppnas klockan 17.30 och matchen kör igång 18.30. Under matchen ordnas aktiviteter för barn och ungdomar (med väderreservering) som hoppborg, hinderbana och bollkastning.

Hockeykryssning

Lördagen den 19 augusti möter Vasa Sport Björklöven i Umeå. Därför ordnas en specialkryssning för alla supportrar med Aurora Botnia. På resan har man chansen att träffa Vasa Sport inför den kommande säsongen. Det ordnas Meet & Greet i baren med spelarna.