Musik

Tombstone firar nytt album

Med humor och en stor näve självironi fortsätter det snart 20-åriga heavy metal-bandet Tombstone att leverera. Nu ger de ut sitt tredje album "Angel of blood" och firar det med en releasekonsert på Skafferiet Ritz på fredag klockan 20. I Vasabladets intervju med bandet har de en hälsning till alla Vasabor och österbottningar:

– Vi hoppas att hela Vasa kommer så att de får sälja mycket öl på Ritz.

Mer metal på Butcher & Banker

Det inhemska industrimetalbandet Turmion Kätilöt publicerade i januari sitt tionde album "Omen X". Deras Finlandsturné når Vasa på fredag. Dörrarna öppnar klockan 20 och showen börjar klockan 23.

Den svenska acapellagruppen Solala uppträder på Ritz i Vasa.

Acapellamusik med svenska Solala

Lördagen den 2 september klockan 19 tar den svenska acapellagruppen Solala ton på scen i Ritz. I ”Light It Up Tour” bjuder Solala på en helkvällskonsert med klassiska Solala-covers, Sverigemedleyn och intima trestämmiga ballader. Solala uppträder också i Schaumansalen i Jakobstad söndagen den 3 september klockan 18.

Hösten är här igen, precis som verksamheten i musikkällaren The Doo-bop club. Johanna Lönngren & Rie är ett av de band som uppträder i helgen.

Folkbop och surfrock på Doo-bop

Fredagen den 1 september uppträder Johanna Lönngren & Rie samt Bag of Music på The Doo-bop club i Vasa. Det utlovas lekfulla, traditionella toner med inslag av progressiv rock under kvällen. Kanske blir det några danssteg i musikkällaren också.

På lördag ställer sig Master of University på scenen. Det blir surfrock för hela slanten med Johan Emet på gitarr, Egon Veevo på bas och Jonathan Fagerström på trummor. Båda kvällarna öppnas dörrarna klockan 19.

Fagerö folkpark avslutar säsongen med bland annat Donnez från Sverige.

Säsongsavslutning på Fagerö

Fagerö folkpark avslutar säsongen med Donnez från Sverige och österbottniska Carisma som bjuder upp till dans lördagen den 2 september. I disco spelar DJ Sandra.

Höstdans i Åminne

Hösten står redo runt hörnet men i Åminne paviljong fortsätter dansstegen, på fredag kväll till Canyons & Dansdax. Evenemanget håller på 20–02 och har ingen åldersgräns.

Havtorn och lingon hör till utbudet på en höstmarknad.

Gå på höstmarknad

Villaavslutningshelgen är förbi, låt höstmarknaderna börja!

Gammaldags torg i Kristinestad

Lördagen den 2 september ordnar Kristinestad gammaldags torgdag klockan 9–15. Förutom torgförsäljning ordnas program och upplevelser för besökare i alla åldrar i trähusstadens kvarter.

Höstmarknad på Brage friluftsmuseum

På söndag ordnar Brage friluftsmuseum höstmarknad med hantverks- och skördeprodukter. Marknaden är igång 11–15 och inträdet är gratis. Till salu finns våfflor, kaffe och grillkorv.

Sundom Uf har bakluckeloppis under Sundoms loppisrace.

Loppisrace i Sundom

Sundom Loppisrace 2023 ordnas lördagen den 2 september klockan 10–15 med gårdsloppis på byn, bakluckeloppis vid Sundom Ungdomsförening, försäljning av kaffe med dopp, läsk, våfflor, korv och godis i ungdomslokalen.

På söndagen ordnas den årliga skördemarknaden vid Brages friluftsmuseum. Också i Korsnäs ordnas marknad.

Skördemarknad i Korsnäs

I Korsnäs blir det traditionell skördemarknad vid Hembygdsmuseet på lördag. Utbudet består av lokala produkter, kaffe och nykokta munkar. Här kan du också se hur 3-handsstickningen av Korsnäströjan går till.

Höstmarknad på Blomtorget

På lördag är det höstmarknad på Blomtorget med kaffeservering klockan 10–15.

Passa på och lyssna igenom årets sommarprat som du har missat.

Lyssna i kapp dig på sommarpraten

Vem säger att du måste lyssna på sommarprat på sommaren? Vi har ju hela vintern framför oss. Både Sveriges radio och Yle har bjudit på lyssningsvärda sommarprat, här kommer ett urplock:

Sauli Niinistö i Sveriges radio

President Sauli Niinistö sommarpratar om den förändrade omvärlden, Nato och vår gemensamma säkerhet. I sitt sommarprat för Sveriges Radio berättar Sauli Niinistö om sin personliga resa till presidentposten. Om du lyssnar på ett sommarprat i år kan det här vara det du ska trycka på play-knappen på.

Asabea Britton i Sveriges radio

Barnmorskan och influencern Asabea Britton pratar om att föda barn och kvinnors rätt till sin kropp. På sin plattform för gravida och föräldrar på sociala medier utmanar hon normer kopplade till barnafödande, amning och föräldrarollen och har också delat sin egen hemfödsel. Tillsammans med sin syster driver hon podden ”Okrystat”. De har också skrivit boken ”Föda: En handbok i mentala fysiska förberedelser”.

Vill du läsa mer om ämnet? VBL har i sommar gjort en artikelserie om olika förlossningar.

Catariina Salo berättar i sitt sommarprat om att mista kontakten till en förälder som inte godkänner hennes sexualitet.

Catariina Salo i Yle Vega

Catariina Salo är journalist och aktivist. I sitt sommarprat tar hon upp hur Pingstvännernas syn på homosexualitet skadade hennes identitet, självkänsla och kontakten till mamma.

Tom Pakkanen i Yle Vega

Seriemördarexperten Tom Pakkanen pratar om det som många av oss gärna lyssnar på; om seriemördare, true crime och vår fascination för ondska.

Läs mer: De toppar årets "Sommar i P1" – Sauli Niinistö fick sista programmet

Andra nämnvärda sommarprat

  • Komikern Alfred Backa i Yle Vega, om att under pandemin förlora lusten att arbeta och sedan målmedvetet ta sig tillbaka.
  • Båtbyggare & transperson Jessica Wiklund i Yle Vega, om att gå från man till kvinna i en konservativ liten by i Österbotten.
  • Journalisten och utrikeskorrespondenten Bert Sundström i Sverige radio; om att i över tjugo år rapporterat från Ryssland men lämnat landet mitt under kriget.
  • Sexualterapeut Suss Åhman i Yle Vega om att få ett bättre sexliv genom kommunikation.
  • Politikern Anna Caldén om att leva med en funktionsvariation och ständigt välja (bort) sina strider.

Mathilda

Att streama i helgen

Pilsnerraggarna på Yle Arenan

Få har väl undgått serien med de Österbottniska pilsnerraggarna som visar upp vad som händer under en sommar på landsbygden. Med Tiktok-kändisen Porrbollin i spetsen, fest, raggande, Epa-dunk, starka åsikter, fördomar och jävelskap blir det här en serie du lätt kollar i streck.

Kolla in när vi fick träffa seriens huvudperson Mathilda Vestergård, "Porrbollin", och ta en tur i hennes Rambler, eller läs vår recension om serien.

Toppa Barbiehypen med nostalgi

Barbie som prinsessan och tiggarflickan är en animerad film från 2004 där prinsessan Anneliese och sömmerskan Erika lever olika liv men förenas när riket måste räddas. Filmen gjordes för nästan 20 år sedan, vilket syns, men vad gör det när man får återuppleva gamla barndomsminnen? Vill du gå fullt ut kan du duka upp med kakao och smörgåsar, precis som helgmornar när det vankades tecknade serier.

Netflix är en skattkammare för Barbieälskare med serier och filmer, men den nyligen utkomna filmen Barbie kommer på HBO Max inom kort.

Behöver du tips på vad du ska se på i helgen? Vi tipsar bland annat om serien The Bear och den nya Scream-filmen.

The Bear på Disney plus

The Bear handlar om stjärnkocken Carmy som tar över sin brors konkurshotade smörgåsrestaurang. En ordinär historia med topprestationer som berör manlighet, förlust, skuld och klass.

Scream VI på Netflix

Såg du också på Scream-filmerna när du var liten? Den ikoniska mördaren Ghostface gör comeback i Scream VI. Filmen finns på Netflix med Jenna Ortega, känd från serien Wednesday (också den värd att se), i en av huvudrollerna.

Engelskspråkiga böcker som trendar på sociala medier just nu. Colleen Hoovers böcker når tre placeringar på top 10-listan.

Att läsa i helgen

Max Seecks kriminalroman "Djävulspakten" vann i år det nordiska priset Glasnyckeln, ett pris som sedan 1992 årligen överräcks till författaren av Årets bästa nordiska kriminallitterära verk.

Eller så kan du läsa en bok ur vår lista över de mest omtalade böckerna på sociala medier.