ABBA på Ritz

Duon Annica Milán och Valtteri Lehtinen har i flera år underhållit publiken med ABBA-melodier till skräddarsydd bakgrundsmusik. Det är bara att välja om du helst sitter, står eller dansar med i det höga tempot. Låtarna är på engelska och mellansnacket flerspråkigt.

Rebecca Varhama uppträder på The Doo-bop Club på fredagen.

Amerikanska klassiker på Doo-bop

På fredag uppträder Rebecca Varhama med band på The Doo-bop Club i Vasa. Det blir en hyllning till den amerikanska sångaren och gitarristen Eva Cassidy, känd för sina tolkningar av jazz-, folk- och bluessånger. Mest känd var hon för sina versioner av "Fields of Gold" och "Over the Rainbow". Dörrarna öppnar klockan 19.

Lördagen går i liknande spår med klassiska amerikanska sånger. Trion Sandberg/Bäckström/Nylund med Mathias Sandberg, Jonathan Bäckström och Benjamin Nylund utforskar sitt enade sound – utan övning innan de ställer sig på scen. Repertoaren består av musiker som Cedar Walton och John Coltrane.

Blickarna riktas mot Sarah Nedergård (i mitten) i

Gå på teaterpremiär

På lördag har musikalen "Vänd om min längtan" premiär på Wasa teater. Den nyskrivna musikalen ska bjuda på ett hav av känslor och ta med oss på en resa mellan det jordnära österbottniska och känslan från de stora musikalscenerna.

Läs mer: Musikalen "Vänd om min längtan" har snart premiär – "En lokal upplevelse i världsklass"

Vasa stadsteaters Nunnia ja konnia är en musikalkomedi med 70-tals musik.

En annan musikal som går just nu är "Nunnia & Konnia" på Vasa stadsteater. Musikalkomedin baserar sig på Joseph Howards populära film "En värsting till syster" ("Sister Act") från 1992 och bjuder på svängig 70-tals soul, gospel och disco. Här kan du läsa vår intervju med en av de medverkande, Vasabon Maija Rantala, 32, som valde att byta farmaci mot skådespeleri.

På lördagen klockan 10–15 kan du följa med kockstuderande som tillreder rätter i Saluhallen i Vasa.

Wasa food challenge

På lördagen klockan 10–15 kan du följa med kockstuderande som tillreder rätter i Vasa Saluhall. Inspireras av matlagning samtidigt som du kanske får med dig en delikatess eller två. Lagledare är stjärnkockarna Jonathan Slotte och Simon Selin. Rätterna bedöms klockan 12, 13 och 14 av domare från Vasas restaurangbransch. Hippi Hovi är konferencier under dagen.

Lokalproducerat och höstigt. Också denna helg är det flera marknader i Österbotten.

Skärgårdsmarknad på Bergö

Lördag klockan 10–15 ordnas traditionell höstmarknad i skärgårdsstil på Bergö skola. Förutom de hederliga marknadsprodukterna finns också fisksoppa och klimpsoppa till salu. Jonathan Bonn underhåller med musik och Axel Åhman håller festtal.

Marknad vid Tuckor byagård

På lördag hålls marknad vid Tuckor byagård klockan 10–14. Här kan du köpa frukt, grönsaker, bakverk, hantverk och loppissaker.
Det ordnas också demonstration av olika jordbruksredskap.

Höstmarknad på Österö

På lördag klockan 11–15 blir det höstmarknad på Österö vid Stråkaviken på Österö i Maxmo. Till salu finns höstens produkter.

Gå en ny vandringsled i höst.

Gå en led du aldrig gått förut

Ett uppsnappat tips på en vandringsled du kanske inte gått: Risöleden finns i Vasa vid Södra stadsfjärdens bortre ända, söder om motorvägen. Startplats är på parkeringsplatsen i ändan av Skyttevägen. Till fågeltornet på Rövarskäret leder en cirka 350 meter lång stig som delvis går längs spångar. Från fågeltornet har man utsikt över ett av våra bästa fågelvatten och bredvid tornet finns en plats för den som vill grilla. Kom ihåg egen ved. Också vid Toby ås mynning finns en lägre fågelskådningsplattform. Under vår- och höstflytten används området som rast- och födoplats av hundratals gäss, svanar, vadare och tusentals sjöfåglar.

Sport spelar mot Ässät på fredagen.

Sport mot Ässät

Ligans första hemmamatch för Vasa Sport blir mot Björneborgslaget Ässät på fredag. Matchen börjar 18.30 och dörrarna öppnar klockan 17.