Vi befinner oss i det medeltida Österbotten – inlåsta i ett litet rum. Vi vet att nyckeln till låset finns någonstans i rummet, men vi vet inte var. Vi kämpar både mot klockan och mot österbottniska pirater.
På 60 minuter ska vi lyckas hitta och klura ut ledtrådarna som leder oss till nyckeln.
I ett annat rum sitter Robin Bäckström och följer vårt problemlösande via en datorskärm. När vi kör fast kan vi trycka på en röd knapp och Bäckström ger oss en ledtråd som hjälper oss vidare.
Det är Bäckström som är hjärnan bakom Makeitout. Bäckström har sedan tidigare ett eget företag och registrerade varumärket Makeitout i våras. Han slog upp dörrarna i augusti och sedan dess har han haft fullt upp.
– Det är kul med det stora intresset! Men det är mer jobb än jag hade räknat med, säger han.
Makeitout är något Bäckström har vid sidan av sitt heltidsjobb. Liknande koncept finns på andra orter och när Bäckström testade ett sådant var han fast.
– Jag tyckte det var riktigt kul.
Han tog sedan sina vänner och sin familj till hjälp för brainstorming kring hur hans rum kunde se ut.
– Jag hade en tydlig idé om storyn jag ville använda och har plockat in problem som passar in, säger han.
Upplevelsen är en engångsgrej och det finns ingen poäng att återvända för att lösa samma ledtrådar på nytt. Men Bäckström har färdigställt ett till rum, "Reaktorn", för de som vill sätta sin problemlösningsförmåga på prov igen.
Hur gick det för VBL?
Tillbaka till Vasabladets utbytningsförsök. Vi försökte men gick bet. Vi hittade inte nyckeln till rummets lås. Piraterna tog oss.
Men aldrig tidigare har det varit så roligt att misslyckas.
Vi har valt att utelämna sådana detaljer som kan hjälpa – eller stjälpa – andras utbrytningsförsök. Därför berättar vi inte mer om vad som händer inne i rummet.
Nöje
28.12.2015
VBL försöker bryta sig ut
Lyckas Vasabladet hitta nyckeln innan tiden går ut?