Foodly.fi är inte bara sajten för dig som älskar mat, det är också sajten för dig som vill samla inspiration inför kommande mathögtider. I dag har Foodlys skribenter och bloggare samlat ihop ett heltäckande paket med allt från klassiska julrätter till julens ölnyheter och bloggarnas favoritrecept till årets mest magiska matdag. Njut för fulla (glögg)muggar av årets julmattema och ha en riktigt god jul, önskar alla vi från Foodlys matteam.

***

Zoom

Gingravad sik - ge den klassiska gravade fisken en twist. Foto: Sofie Sergelius


TRANBÄR- OCH GINGRAVAD SIK

En twist på klassisk gravad fisk till julens fiskbord.

500 g sikfiléer
2 msk socker
2 msk salt
0,5 msk havssalt
4 msk krossade tranbär
4 msk gin

Ta bort små ben med hjälp av en pincett. Blanda ihop socker, salt och tranbär.

Gnid in sikfiléerna med blandningen och droppa över gin.

Lägg filéernas köttsida mot köttsida, bred del mot smal del.

Lägg siken i en plastpåse på ett fat i kylen. Vänd upp och ner på plastpåsen efter 1 dygn. Efter ytterligare 1 dygn är siken klar.

Skär upp tunna skivor och servera.


***
Zoom

Traditionell julskinka med senapsgriljering. Foto: Sofie Sergelius


SENAPSGRILJERAD JULSKINKA

Traditionell julskinka hör hemma på julbordet.

5 kg julskinka
1 dl dijonsenap
2 msk grov dijonsenap
2 äggulor
1 dl ströbröd
10 hela nejlikor

Låt skinkan tina i kylskåp i 24 timmar, och lyft därefter fram i rumstemperatur tills skinkan innertemperaturen är 10 grader.

Värm ugnen till 125 grader, tryck in en stekmätare i skinkans tjockaste del och grädda i mitten av ugnen, med svålsidan uppåt, cirka 70 minuter per kilogram.

Fyll en ugnsform med vatten och placera den under skinkan. Placera ännu en ugnstålig skål, som fångar upp steksky, mellan vattnet och skinkan. Skinkan är färdig då innertemperaturen är 75 grader. En fem kilograms skinka når en temperatur på 75 grader på cirka 6 timmar. Vill man ha övermogen skinka ska innertemperaturen vara 85 grader.

Låt skinkan svalna och skär därefter bort svålen, och placera i en ugnsfast form med svålsidan neråt.

Värm ugnen till 225 grader.

Blanda ihop senap och äggulor i en skål och pensla skinkan med blandningen. Strö över ströbrödet och tryck ner nejlikorna.

Griljera skinkan i 15 minuter i mitten av ugnen.

***

Zoom

En gräddig sås till skinkan på ett lite nytt sätt - lakritspulver i såsen ger den en härlig sälta! Foto: Sofie Sergelius



LAKRITSGRÄDDSÅS

En annorlunda sås till skinkan där lakritspulvret ger såsen en härlig sälta.

2 dl steksky
6 dl grädde
2 tsk lakritspulver
2 tsk färsk timjan

Sila av steksky och häll över i en kastrull.

Rör ihop steksky med grädde, vispa ner lakritspulver och tillsätt timjan.

Hetta upp tills det kokar.

Servera såsen varm med julskinkan.

***
Zoom

En plommon- och rödvinssås - en lite annorlunda sås till skinkan. Foto: Sofie Sergelius

PLOMMONSÅS TILL SKINKAN

Smakrik rödvinssås med plommonmarmelad är en fantastisk kombination och en utmärkt kumpan till skinkan!

2 schalottenlökar
1 msk smör
2 dl steksky
6 dl rödvin
1 krm svartpeppar
1 dl plommonmarmelad

Skala och finhacka schalottenlök.

Fräs löken i en kastrull tillsammans med smöret.

Sila av steksky och häll över i kastrullen.

Rör ihop steksky med rödvin, svartpeppar och plommonmarmelad.

Hetta upp tills det kokar.

Sila av såsen och servera såsen varm med julskinkan.

***

Zoom

Batatlåda med auraost och pekannötter - årets nya favorit på julbordet! Foto: Sofie Sergelius



BATATLÅDA MED AURAOST

En batatlåda med auraost, bacon och pekannötter är en spännande variant på de traditionella jullådorna.

1 kg batat
200 g morot
1 tsk salt
1 dl mjölk
2 ägg
25 g mjukt smör
1 tsk malen muskotnöt
50 g auraost
140 g bacon
50 g pekannötter
25 g kallt smör

Skala och tärna batat och morot.

Koka tillsammans med salt tills rotfrukterna är mjuka.

Värm ugnen till 200 grader.

Häll av vatten och använd en stavmixer för att mosa bataten och moroten tillsammans med mjölken.

Låt svalna och rör därefter ner ägg, smör och muskotnöt.

Häll batat-morotsmoset i en ugnsform som är 20 gånger 30 centimeter.

Skär det kalla smöret i små tärningar och strö pekannötter, auraost och smörtärningar över batatmorotsmoset.

Grädda på ugnens mellersta fals i 20 minuter.


Se fler recept, artiklar och matrelaterade bloggar på vår matsajt foodly.fi!