Expertpanelen, som samlats i franska Bordeaux, har provsmakat ett tiotal viner som åldrats under sin ett år långa rymdfärd. Det är en historisk vinprovning som bland annat nyhetsbyrån AP rapporterar från på sin hemsida.

Vinflaskorna, som paketerats i stålcylindrar för att klara av rymdfärden, öppnades med hjälp av en specialgjord tryckluftsöppnare innan experterna kunde lukta, titta och smaka på den unika drycken.

Expertpanelen fick sedan smaka på rymdvinerna sida vid sida med samma vin som i stället fått åldras på jorden. Och de kom fram till att rymdens tyngdlöshet faktiskt påverkade vinernas smak – positivt.


Rymdvin mindre ungdomligt


Enligt Jane Anson, en av experterna som deltog, smakade det vin som stannat på jorden något ungdomligare än det vin som varit i rymden.

– De viner som förblivit på jorden var i min mening något mindre komplexa, hade mer tanniner men en mer ungdomlig smak. De viner som varit i rymden hade mer mjuka tanniner som tillät de mer blommiga aromerna att träda fram, säger Jane Anson.

Andra deltagare i panelen kommenterade att rymdvinerna hade smak av "bränd apelsin", "åldrat läder" samt "eldstad".


Druvor odlades i tyngdlöshet


Provsmakningen sker som en del av ett privatfinansierat forskningsprojekt där växters och livsmedels påverkan av klimatförändringar ska observeras. Genom att utsätta olika växter för extrema förhållanden är forskningsprojektets ambition att vi ska få en bättre förståelse av hur livsmedelsproduktion, såsom vinodling, kan påverkas av klimatförändringar.

Efter vinprovningen kommer bioanalytiker och kemister att studera vinerna på en molekylär nivå för att försöka förstå hur dryckens komposition kan ha påverkats.

Utöver vinproverna ska även gruppen smaka på 320 små vinprov gjorda på druvorna Merlot och Cabernet Sauvignon – som odlats i rymden. Dessa plantor växte enligt forskare något snabbare än deras likar på jorden, trots att de hade begränsad tillgång till både solljus och vatten. Varför detta skedde samt hur det kan ha påverkat druvornas karaktär ska nu experter och forskare utreda.